CHP’li Tutdere’nin soru önergesiyle denetimsizliğin boyutları ortaya çıktı!

CHP’li Tutdere’nin soru önergesiyle denetimsizliğin boyutları ortaya çıktı!
17 Eylül 2021 09:37

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, Cudi Dağı eteklerinden Şırnak kent merkezine kadar inen ve Şırnak kent merkezinin içme suyu ihtiyacını karşılayan nerdüs deresinde yaşanan kirliliği meclis gündemine taşıdı.
Milletvekili Tutdere’nin Nerdüs Deresinde yaşanan kirliliğe ilişkin soru önergesine cevap veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, denetlenen firmaların ocakların faaliyetlerinden kaynaklı çamurlu suyu dereye deşarj edildiğini tespit ettiklerini ifade ederek kömür ocaklarının faaliyetlerini durdurduklarını açıkladı.
Denetimsizlik Yüzünden Vatandaşlar Adeta Zehirlenmiş
Şırnak kent merkezinin içme suyu ihtiyacını karşılayan nerdüs deresinde yaşanan kirliliğin araştırılıp araştırılmadığını, dereyi kirleten firmalara uygulanan cezai yaptırımları ve derede yaşanan kirliliğin önüne geçilecek çalışmaların durumunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verdiği soru önergesiyle soran Milletvekili Tutdere, “Şırnak kent merkezinin su ihtiyacını da karşılayan nerdüs deresinin kirletilmesinin sebeplerinin araştırılmasına yönelik olarak yürütülen çalışmaları, nerdüs deresini kirleten firmalara cezai yaptırım uygulanıp uygulanmadığını ve bu firmalara herhangi bir cezai işlem yapılıp yapılmadığını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verdiğimiz soru önergesiyle sorduk.” dedi.
Milletvekili Tutdere’nin soru önergesine cevap veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise verdiği cevapla denetimsizliğin boyutlarını da ortaya çıkardı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verdiği cevapta Şırnak kent merkezinin içme suyu ihtiyacını karşılayan nerdüs deresinin Cudi Dağı’nın eteklerinde bulunan kömür ocakları tarafından kirletildiği ve denetimsizlik yüzünden vatandaşların adeta zehirlendiği tescillenmiş oldu.
Çamurlu Suyun Yıllardır Nerdüs Deresine Deşarj Edildiği Ortaya Çıktı
Tutdere’nin soru önergesine verilen cevapta, yapılan denetimler sonucunda kömür ocaklarının faaliyetlerinden kaynaklı çamurlu suyun yıllardır nerdüs deresine deşarj edildiğinin tespitinin yapıldığı ifade edilerek, “Yapılan tespit sonrası ocağın faaliyetleri durdurulmuş ve kömür işletmelerine 265 bin 497 lira cezai yaptırım uygulanmıştır.” açıklamasında bulunuldu.
Cudi Dağı eteklerinde kurulu olan kömür ocaklarında, kömür ocaklarında bulunması zorunlu olan kademeli havuzların inşa edilmediği bundan dolayı da çamurlu suyun direkt olarak nerdüs deresine deşarj edildiğinin açıklandığı cevapta, havuzların inşası için gerekli çalışmaların yapılmaktadır denildi.
Temiz Suya Erişim Hakkı Denetimsizlik Sonucu İhlal Edildi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın denetim eksikliğinden dolayı Şırnak’ta yaşayan yurttaşların yıllardır zehirlendiğini ifade eden Milletvekili Tutdere, “Bölge halkı için ciddi bir sorun olan bu kirlilik maalesef denetimsizliğin bir sonucudur. Kömür ocaklarının dereleri kirletmesi yurttaşlarımızın temel insani hakkı olan temiz suya erişim hakkını ihlal etmiştir. Denetimsizlik sonucu, yurttaşlarımız kömür ocaklarının kirli sularıyla adeta zehirlenmiştir. Temel insani hak olan temiz suya erişim hakkının ihlaline yol açan bu firmaların lisansları bir an önce iptal edilmeli, denetimden sorumlu kişilerin görevlerini yerine getirmemesinden dolayı da ilgili kişilere gerekli cezai yaptırımlar uygulanmalıdır.” dedi.
Milletvekili Tutdere ayrıca, Nerdüs Deresi’ndeki kirliliğin araştırılması, kirliliğin neden olduğu sorunların tüm boyutlarıyla incelenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu’nun kurulması için TBMM Başkanlığı’na Araştırma Önergesi teklifi verdiklerini açıkladı.