CHP’li Tutdere’den Bakan Varank’a zor soru: 40 milyon Euro’nun hesabını kim verecek?

CHP’li Tutdere’den Bakan Varank’a zor soru: 40 milyon Euro’nun hesabını kim verecek?
24 Kasım 2022 11:29

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın bütçe görüşmeleri sırasında konuşan TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, 40 milyon Euro karşılığında İsviçre’den satın alınan otomobillerin akıbeti sorarak Bakan Varank’a, “Bu paranın hesabını kim verecek?” sorununu yöneltti.

 

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın bütçe görüşmeleri sırasında COVİD-19 aşısının üretimi için Adıyaman’da bulunan bir firmanın yeterli koşulları sağlamış olmasına rağmen aşı üretimin Adıyaman’dan başka bir ile kaydırıldığını dile getiren Milletvekili Tutdere Bakan Varank’a, tamamlanışı yılan hikâyesine dönen GAP’ın yapımı için farklı fonlardan aktarılan milyonlarca liranın nerelere harcandığı sordu.

 

 

 

GAP Kapsamında Adıyaman’a Gerekli Kaynakları Aktarmıyorsunuz

 

 

GAP’a farklı fonlardan milyonlarca lira para aktarıldığını ifade ederek GAP’a aktarılan ödeneklerin nerelere harcandığını Bakan Varank’a soran Milletvekili Tutdere, “Adıyaman, GAP kapsamındaki iller arasında yer alıyor. Bugüne kadar defalarca GAP Eylem Planları açıkladınız, 2019 yılında Sayın Cumhurbaşkanı GAP’ı bitireceğini söylemişti ancak bugüne kadar AK Parti hükümeti olarak GAP’taki projeleri tamamlamadınız. GAP kapsamında Adıyaman’a gerekli kaynakları aktarmıyorsunuz. GAP’a İşsizlik Fonu’ndan ve başka fonlardan milyonlarca lira para aktarıyorsunuz ancak bu paralar nereye harcanıyor? Buna ilişkin de bir açıklama yaparsanız hem kamuoyu hem de bizler de bilgilenmiş olacağız.” dedi.

 

 

40 Milyon Euro’nun Hesabını Kim Verecek?

 

 

2015 yılında İsveç’ten 40 milyon Euro karşılığında satın alınan ve daha sonra iptal edilen otomobil projesinin akıbetini Bakan Varank’a yönelten Milletvekili Tutdere, “ Sizden önceki Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı döneminde 2015 yılında İsveç’ten 40 milyon Euro karşılığında SAAB’a ait Sedan, Vagon, Cupe, SUV modelleri olmak üzere dört tane modelin fikri, mülkiyet hakları satın alındı. Bu araçlar da kamuflajlı bir şekilde TIR’a yüklenerek Türkiye’ye getirildi. O görüntüleri hepimiz hatırlıyoruz. Daha sonra 2017 yılında TÜBİTAK yapmış olduğu çalışmada bu projenin tamamen hatalı olduğunu ve rafa kalkması gerektiğini söyledi. Buraya bütçeden 40 milyon Euro para aktarılmıştı. Bu paranın akıbetini sordunuz mu? Bu paranın hesabını kim verecek? Bu araçların akıbeti ne oldu? Bu konuda da bir açıklama yaparsanız çok memnun olurum Sayın Bakan.” ifadelerini kullandı.

 

 

COVİD Aşısının Adıyaman’da Üretilmemesi İçin Hangi Gizli Eller Devreye Girdi?

 

 

COVİD-19 aşısının üretimi için Adıyaman’da bulunan bir firmanın yeterli koşulları sağlamış olmasına rağmen aşı üretimin Adıyaman’dan başka bir ile kaydırıldığını hatırlatarak durumun akıbetini Bakan Varank’a soran Milletvekili Tutdere, “COVİD sürecinde Adıyaman’a yapmış olduğunuz ziyareti çok iyi hatırlıyorum. COVİD aşısıyla ilgili Adıyaman’daki bir işletmede aşı üretimi yapılacağının müjdesini vermiş, bunu da kamuoyuyla paylaşmışsınız. Daha sonra ne olduysa, hangi gizli eller devreye girdiyse Adıyaman bu yatırımdan mahrum bırakıldı ve bu yatırım Adıyaman’da yapılmadı başka illere kaydırıldı. Siz Adıyaman’a neden bu haksızlığı yaptınız Sayın Bakan? Oysaki Adıyaman’daki tesis, Adıyaman’daki firma aşı üretmek için bütün koşulları yerine getirmişti ve sizler de bunu yerinde incelemiştiniz. Neden Adıyaman’ın bu hakkını başka bir ile aktardınız, Adıyaman kamuoyu bunu da merak ediyor.” şeklinde konuştu.