CHP’li Tutdere verdiği sözü tuttu, Meclis gündemine taşıdı!

CHP’li Tutdere verdiği sözü tuttu, Meclis gündemine taşıdı!
21 Mayıs 2021 15:39

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı Üyesi ve Cumhuriyet Halk Partisi Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, bayram dolayısıyla ziyaret ettiği Karapınar mahallesinde bulunan Gülbeyaz ve Yeşilvadi Konutlarıyla OSB çevresindeki yerleşim yerlerinde yaşayan vatandaşlara verdiği sözü tutarak, Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi Atık Su Arıtma Tesisinden çevreye yayılan ve insan sağlığını tehdit eden atık kokusu sorununu meclis gündemine taşıdı.

 

 

Milletvekili Tutdere, Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi Atıksu Arıtma Tesisi çevresinde bulunan Gülbeyaz ve Yeşilvadi Konutları’nın, arıtma tesisinde oluşan ve uzun yıllardır çözülemeyen koku sorunu nedeniyle büyük mağduriyetler yaşadığını, bundan dolayı da sorunun bölge sakinleri için bir çileye dönüştüğünü ifade ederek sorunu hem meclis genel kurulunda yaptığı konuşmasında gündeme getirdi hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlı Murat Kurum ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergeleri verdi..

 

 

Vatandaşlar, Arıtma Tesisinden Yayılan Kötü Kokular Nedeniyle Mağdur

 

 

Milletvekili Tutdere, Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi Atık Su Arıtma Tesisinden çevreye yayılan koku sorunu için 2017 yılında inceleme çalışması yapıldığını fakat o tarihten bu yana konuyla ilgili olarak herhangi bir gelişme kaydedilmediğini, arıtma tesisinde oluşan kokunun sanayi çevresinde yaşayan 400’ün üstündeki hane için çekilmez bir hal aldığının altını çizdi.

Milletvekili Tutdere konuyla ilgili meclis genel kurulunda yaptığı konuşmasında, “Anayasa’mızda herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşaması temel hak olarak düzenlenmiştir. Adıyaman Merkez Karapınar Mahallesi sınırları içerisinde bulunan 352 bağımsız bölümden oluşan Gülbeyaz Konutları ile 75 bağımsız bölümden oluşan Yeşilvadi Konutlarındaki vatandaşlarımız Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi Atıksu Arıtma Tesisinden çevreye yayılan koku nedeniyle mağdur durumdadırlar.” ifadelerini kullandı.

 

 

İnsanların Sağlığını Tehdit Eden Bu Sorun İçin Hemşerilerimiz Çözüm Bekliyor

 

 

Yıllardan beri devam eden mağduriyetin giderilmesi için verilen sözlerin tutulmadığını ifade eden Milletvekili Tutdere, “Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi Atık Su Arıtma Tesisinden çevreye yayılan kötü kokudan dolayı vatandaşlarımız evlerini terk edecek duruma geldiler. Bahsi geçen evlerde yaşayan vatandaşlarımızı gece yarıları uykularından uyandıracak kadar etkili olan ve burada yaşayan çocuklar başta olmak üzere insanların sağlığını tehdit edecek boyuta ulaşan bu sorun için hemşerilerimiz çözüm beklemektedir.” dedi.

 

 

Milletvekili Tutdere, Sorununun Giderilmesi İçin İlgili Bakanlıklara Çağrıda Bulundu

 

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na, Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı’na ve Adıyaman Belediye Başkanlığı’na çağrıda bulunan Milletvekili Tutdere, “Gülbeyaz ve Yeşilvadi Konutlarında oturan hemşerilerim başta olmak üzere çevrede yaşayan herkesin sağlığını tehdit eden, vatandaşlarımıza hayatı zehir eden, hayatı çekilmez kılan bu Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi Atık Su Arıtma Tesisinden yayılan koku sorununun giderilmesi için gerekli çalışmaları bir an önce başlatın.” dedi.

Milletvekili Tutdere ayrıca, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na verdiği soru önergeleriyle; oluşan koku sorununun çözümü noktasında bakanlıklar tarafından yürütülen çalışmaların olup olmadığını, koku sorununun giderilmesi için hangi adımların atıldığını veya atılacağını ayrıca koku sorununu giderecek proje için bütçe ayrılıp ayrılmadığını sordu.