CHP’li Tutdere: Ticaret Bakan Yardımcısı, uluslararası bir sigara şirketinin CEO’suydu!

CHP’li Tutdere: Ticaret Bakan Yardımcısı, uluslararası bir sigara şirketinin CEO’suydu!
26 Kasım 2022 08:00

Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay’ın eskiden British American Tobacco (BAT) sigara şirketinin yönetim kurulu üyesi olduğu ortaya çıktı. Turagay’ın 17 Ocak 2019’da bakan yardımcısı olduktan sonra BAT’ın Başkan vekilliği ve yönetim kurulu üyeliğinden ayrıldığı belirtiliyor. CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, “Ticaret Bakan Yardımcısı BAT’ın CEO’su olursa Adıyamanlı, Malatyalı üreticiyi koruyacak yasa getirir mi, getirmez. Hapis getirir, yerli üretimi çökertecek kanunları getirir” diyerek tepki gösterdi.

 

 

Sözcü’den Deniz Ayhan imzalı habere göre, CHP’li Tutdere TBMM’de yaptığı açıklamada, “Ticaret Bakanlığı hapis cezalarını neden bu kadar çok seviyor araştırdık, bulduk. Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay BAT’ın yani British American Tobacco’nun Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı. Cumhurbaşkanı Erdoğan 17 Ocak 2019’da bu arkadaşı getirip Bakan Yardımcısı yaptı. Ticaret Bakan Yardımcısı BAT’ın CEO’su olursa Türk tütün üreticisinin lehine kararlar alır mı?” diye sordu.

 
“Bakanlığın üzerinde üzerinde uluslararası sigara şirketlerinin vesayeti var”

 
Tutdere tütün üreticilerinin büyük sigara şirketlerinin insafına terk edildiğini de belirterek, “Piyasayı kontrolünde tutan büyük firmalar aralarında anlaşıyorlar, bir fiyat belirliyorlar ve bu fiyatı çiftçiye dayatıyorlar” diye konuştu. Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, “Piyasayı elinde tutan karteller üreticinin alın terine göz dikiyorlar. Tütün üreticilerinin haklarını korumakla görevli bakanlık ise görevini yapmıyor çünkü üzerinde uluslararası sigara şirketlerinin vesayeti var. Bunlar büyük sermayeden yanadır. Doğu’da, Güneydoğu’da açıklanan fiyatlar 45-50 lira, Ege’de 50-55 lira. Bütün dünyada fiyatlar 4 dolar, yani yaklaşık 75 lira civarında. Çiftçi mağdur ve üretim azalıyor” dedi.

 

 

“Uluslararası şirketlere teslim oldular”

 
Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, tütün üretimindeki düşüşe dikkat çekerek şunları söyledi:

“2002’de 400 bin ton tütün üretilirken 2021 yılında 79 bine, 2022 yılı itibarıyla da 74 bine kadar düştü. İhracatımız 52 milyon 42 bin 263 kilogramken, ithalatımız 258 milyon 79 bin 418 kilogram oldu. Tütünü dışarıdan ithal ediyoruz, karşılığında milyonlarca dolar parayı Bulgar ve Amerikan tütün üreticisine veriyoruz. Bunun ana kaynağı iktidarın uluslararası şirketlere teslim olmasıdır.”