CHP’li Tutdere: Mobilya sektöründe bıçak kemikte

CHP’li Tutdere: Mobilya sektöründe bıçak kemikte
9 Eylül 2021 17:55

Kahta ziyaretlerini sürdüren TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, esnafları ziyaret ederek nabız tutmaya devam ediyor.

 

 

CHP Adıyaman İl Başkan Yardımcısı Hüseyin Gazi Işık, CHP Kahta İlçe Başkanı Mustafa Celayer ve çok sayıda parti yöneticisiyle Kahta Marangozular Sitesi esnafını ziyaret eden Milletvekili Tutdere, girdi maliyetlerinin artması nedeniyle zor günler geçiren esnafların sorunlarını dinledi.

 

 

Mobilya Sektöründe Bıçak Kemikte

 

 

Girdi maliyetlerinin artması nedeniyle iş yapamadıklarından yakınan mobilyacı esnafı, “Eskiden 5 bin liraya sattığımız dolabın fiyatı şu anda 10 bin liraya kadar yükseldi. Fiyatların yükselmesi bizden kaynaklı değil MDF’lerden kaynaklı. MDF’ye 4 ayda yüzde 120 zam geldi. 4 ay önce 220 liradan alıyorduk, şu anda 450-480 lira. Bu işin sonu kötü. İş sezonu millet yatıyor. Piyasa durgun. Tekstilden sonra bu ülkede mobilya sektörü gelir. Mobilya sektörü böyleyse her şey ölü. Marangozular Sitesi’nde 152 dükkân var, çalışan makine sayısı 10’u geçmez. Sitede derin bir sessizlik var” ifadelerini kullandı.

 

 

Esnaf Borcunu Ödemek İçin Ürünlerini Maliyetinin Altında Satıyor

 

 

Ürün fiyatlarının yüksekliğinden dolayı müşterilere ürün fiyatı vermekten korktuklarını ifade eden mobilyacı esnafı, “Maliyetlerimizin yüksekliği maalesef ürünlerimizin fiyatlarına yansıyor, müşterilerimize ürün fiyatı vermeye korkar olduk. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Cumhurbaşkanımız sürekli diyor ki ‘Her şey süper, enflasyon yok’. Ama gerçekler ortada. Şu an burada 152’den fazla esnaf var; yarısından fazlası kredi batağına saplanmış durumda” dedi.

 

 

Ham Maddelere Üst Üste Gelen Zamlar Mobilya Sektörünü İflasın Eşiğine Getirdi

 

 

Marangozular Sitesi’nde gerçekleştirdikleri saha çalışmaları ve mobilya sektörünün sorunları hakkında değerlendirmelerde bulunan Milletvekili Tutdere ise esnafın ham madde fiyatlarından şikayetçi olduğunu ifade ederek, “Kahtamızın can damarı olan Marangozular Sitesi’ni ziyaret ettik. Hangi dükkâna girsek, kiminle konuşsak dert dinledik. Tüm esnafımız özellikle ham madde fiyatlarının hızla yükselmesinden ve her geçen gün zam gelmesinden şikayetçiler. MDF ve diğer malzemeler geçen yıl 200-250 lira civarındayken bu yıl 450-480 lira civarına çıkmış durumda. Fiyatların hızla yükselmesi ve her gün zam gelmesi vatandaşlarımızı da buradaki esnaflarımızı da sıkıntıya sokmuş. Esnaf diyor ki ‘Biz artık vatandaşı fiyat veremiyoruz, utanıyoruz’. Çünkü vatandaşın bu zamları esnaftan bildiğini düşünüyorlar. Bu esnafımızı hem kendi müşterilerine karşı mahcup ediyor, hem de iş yapamamaktan kaynaklı ekonomik sıkıntı yaşıyorlar. “Türkiye’de her şey güllük gülistanlık” diyenler, “Türkiye ekonomisi uçtu” diyenler, “Türkiye’de işsizlik yok, pahalılık yok” diyenler; Kahta Marangozular Sitesi’ndeki esnafımızın birer çayını içsinler ve bu esnafımızı bir dinlesinler. İktidara Kahta’dan çağrı yapıyoruz, bu zam düzeninde esnaflarımızın artık dayanma gücü kalmadı, bir an evvel tedbir alın ve bu zamlardan vatandaşımızı kurtarın.” şeklinde konuştu.

 

Kahta Marangozcular Sitesi (1) Kahta Marangozcular Sitesi (2) Kahta Marangozcular Sitesi (3)