CHP’li Tutdere: Katar’a gösterilen ilgi tütün üreticilerimize gösterilmiyor!

CHP’li Tutdere: Katar’a gösterilen ilgi tütün üreticilerimize gösterilmiyor!
11 Ocak 2022 08:24

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere başkanlığındaki CHP Heyeti, Adıyaman’daki parti, STK, meslek odaları ve esnaflara ziyaretler gerçekleştirerek temaslarda bulundu.

 

 

 

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, CHP Parti Meclisi Üyesi Hakan Uyanık, CHP Adıyaman İl Başkanı Burak Binzet ve parti yöneticilerinden oluşan CHP Heyeti’nin ziyaretleri sırasında, tütüne getirilen hapis cezası başta olmak üzere ülke gündemi ele alınırken, yaşanan problemlere Cumhuriyet Halk Partisi’nin çözüm önerileri anlatıldı.

 

 

CHP Heyeti Meslek Odaları ve Siyasi Partilere Çıkarma Yaptı

 

 

CHP Heyeti Adıyaman Madeni Sanatkârlar Odası, Adıyaman Kasaplar ve Besiciler Odası, Adıyaman Yeni Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi, Adıyaman Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği, Adıyaman Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası, Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası, Alevi Kültür Dernekleri Adıyaman Şubesi, Saadet Partisi Adıyaman İl Başkanlığı, Gelecek Partisi İl Başkanlığı ve HDP İl Başkanlıklarını ziyaret etti. Heyet daha sonra esnaf ve vatandaşlarla bir araya gelerek sorunları dinledi.

 

 

Adıyaman İl Binası’nda düzenlenen basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Tutdere, tütüne getirilen hapis cezası başta olmak üzere ülke gündemine dair birçok önemli konuyu masaya yatırdı.

 

 

CHP Olarak Yerli ve Milli Tütünü Savunuyoruz, AKP Uluslararası Şirketlerini Savunuyor

 

 

Tütün ticaretine hapis cezası getiren düzenleme hakkında da değerlendirmelerde bulunan Milletvekili Tutdere, Adıyaman’ın 1 Ocak sabahı büyük bir kabusa uyandığını ifade ederek, “AK Parti’nin 2017 yılında sarmalık tütün ticaretine hapis cezası getiren yasayı çıkarması ile birlikte yıllardır bu tehdit devam ediyordu. Cumhuriyet Halk Partisi olarak meclisteki mücadelemiz neticesinde bu yasanın yürürlük tarihi 1 Ocak 2022’ye kadar defalarca ertelendi. 1 Ocak öncesi Genel Başkan Yardımcımız ve Malatya Milletvekilimiz Veli Ağbaba ile birlikte Cumhuriyet Halk Partisi grubu olarak hapis cezasının ertelenmesi için Plan ve Bütçe Komisyonuna bir kanun teklifi verdik. Bu teklifimiz her zamanki gibi Cumhur İttifakı’nın bileşenleri olan AKP ve MHP tarafından reddedildi.” dedi.

 

 

Adıyaman’daki Vatandaşların Katar Kadar Değeri Yok mu?

 

 

‘Katar’a göstermiş olduğunuz sevginin bir kısmını neden tütün üreticilerimize göstermiyorsunuz’ ifadelerini kullanarak AKP iktidarına seslenen Tutdere, “İktidarsınız, parlamentoda çoğunluğumuz var. İstediğiniz yasayı istediğiniz zaman çıkarıyorsunuz. Katar’a olan sevginiz, aşkınız nedeniyle işletme süresi henüz dolmamış limanların işletme hakkını 2046’ya kadar rahatlıkla uzatabildiniz. Adıyaman halkının Adıyaman’daki vatandaşların Katar kadar değeri yok mu? Katar’a göstermiş olduğunuz ilginin ve sevginin bir kısmını neden tütün üreticilerimize göstermiyorsunuz? Bu süreyi neden uzatmıyorsunuz ve nihayetinde bu kanunu neden tamamen ortadan kaldırmıyorsunuz.” dedi.

 

 

Tütüne Hapis Cezası Getirmek AKP’nin Eseridir

 

 

AKP’nin tütüne hapis cezası getiren yasayı değiştirmemek için direndiğini ve muhalefetin verdiği tüm teklifleri reddettiğinin altını çizen Milletvekili Tutdere, “İktidar partisi çıkardığı kanunu bile savunmaktan aciz hale düşmüş durumda. Gittikleri her yerde çıkardıkları kanun savunmaktan ziyade bunun üzerinden bile muhalefeti suçluyorlar, bu şekilde bir algı yaratmaya çalışıyorlar. Adıyaman’dan tekrar soruyoruz ve söylüyoruz, bütün kamuoyu da bilsin. Bu yasa 2017 yılında çıktı, hapis cezasını getiren iktidar AKP iktidarıdır. Mecliste çoğunluğu olan parti AKP iktidardır. Bu yasayı değiştirmemek için direnen, verdiğimiz kanun tekliflerine her zaman ret oyu veren parti AKP’dir. Bu yasa AKP’nin eseridir. Bu kanunun sorunu çözmeyeceğine inanıyorlarsa yapmaları gereken tek bir şey var. Meclis çalışıyor, Torba Kanun getiriyorlar. Adıyaman’daki ve Türkiye’deki tütün üreticilerini rahatlatacak olan yasal düzenlemeyi çok rahatlıkla bir Torba Kanun içinde getirebilirler, buna hiçbir engel yok. Başta Cumhuriyet Halk Partisi olarak muhalefet partilerinin tamamı bu şekilde gelecek bir yasayı sonuna kadar destekleyeceklerini ifade ediyor.” şeklinde konuştu.

 

 

Sorun Çözülmezse Yüz Binlerce İnsan Adıyaman’dan Göç Edecek

 

 

Tütüncülerin büyük bir umutla yeni bir kanuni düzenleme beklediklerinin altını çizen Milletvekili Tutdere, “Bugün Adıyaman bir yas evine dönmüş durumda. İnsanlarımız umutla bekliyorlar. Eğer biz parlamento olarak halkımıza bir yol göstermezsek yüz binlerce insan Adıyaman’dan göç edecek. Duyun bu sesi, Adıyaman halkının bu feryadına kulak verin. Elinizi çabuk tutun, iş işten geçmeden bu yasayı tarihin çöplüğüne atın veya bizim verdiğimiz kanun tekliflerine destek olun. Adıyaman Milletvekili olarak bu kanunun ortadan kaldırılması için defalarca kanun teklifi verdim, mecliste defalarca konuştum. Kanun teklifimiz şu anda komisyonda bekliyor. Eğer samimiyseniz kanun teklifimizde destek olursunuz ve bu sorunu kökten çözmüş oluruz.” ifadelerini kullandı.