CHP’li Tutdere: Elektrik şirketleri kârına kâr katarken çiftçilerimiz açlığın ve sefaletin gölgesinde yaşam mücadelesi veriyor!

CHP’li Tutdere: Elektrik şirketleri kârına kâr katarken çiftçilerimiz açlığın ve sefaletin gölgesinde yaşam mücadelesi veriyor!
14 Mayıs 2022 09:16

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

 

 

Milletvekili Tutdere yayımladığı mesajında, “Ülkemizin kalkınıp büyümesinde çiftçilerimizin payı büyüktür. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, “Eğer milletimizin büyük çoğunluğu çiftçi olmasaydı, biz bugün dünya üzerinde olmayacaktık.” ifadeleriyle dünyanın en kadim mesleklerinden birisi olan çiftçiliğin önemine dikkat çekmiştir.

 

 

Alın terinin karşılığını almamasına rağmen ülkesi için sabrederek üreten fedakâr çiftçilerimizle birlikte bir Çiftçiler Günü’nü daha yaşıyoruz. Mustafa Kemal Atatürk’ün “Efendimiz” olarak gördüğü çiftçilerimiz son yıllarda efendi gibi yaşamanın ötesinde hayatta kalma mücadelesi vermekte, ülkesini besleyen Türk Çiftçisi hak ettiği değeri görememektedir.

Çiftçilerimiz gübre, ilaç ve yem girdilerindeki fiyat artışların altında ezilmekte, mazottaki fahiş fiyat artışlarından dolayı traktörlerinin deposunu dolduramamakta, elektriğe yapılan zamlardan dolayı tarlalarını sulayamamakta, kara ve zor günlerden geçmektedirler. Ağır koşullar altında yaşam mücadelesi veren çiftçilerimiz kredilerini ödeyememekte, BAĞ-KUR primlerini dahi yatıramamaktadır.

Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’daki kentlerimiz başta olmak üzere Türkiye genelinde binlerce çiftçimiz sulama birlikleri ve elektrik şirketlerine olan borçları nedeniyle yasal takibe alınmış, borçları dolayısıyla tarımsal desteklerine blokeler konmuştur. Elektrik şirketleri karına kar katarken çiftçilerimiz açlığın ve sefaletin gölgesinde yaşam mücadelesi vermektedir.

AKP’nin uyguladığı yanlış politikalar yüzünden Türk tarımı büyük yara almış ve adeta bitme noktasına gelmiştir. AKP köylümüzün elinden hayvanını, toprağını ve en sonunda da çocuklarını almıştır. Köyde para kazanamayan genç kuşaklar şehirlere göç ederek ağır çalışma koşullarına mecbur bırakılmıştır.

 

 

AKP iktidarı fedakâr tütün emekçilerimizin alın teri ve emeğini yok sayarak tütüne hapis cezası getirmiş, bu hapis cezasından dolayı da seçim bölgem olan Adıyaman başta olmak üzere geçimini tütünden sağlayan cefakâr tütün üreticilerimiz zor zamanlardan geçmektedir. Gerek TBMM Genel Kurulu’nda gerekse ilgili komisyonlarda tütüncülerimizin hayatta kalma mücadelesini anlatmış ve her seferinde iktidarı tütün emekçilerimizin feryatlarına kulak vermeye davet etmiştim. Fakat maalesef iktidar bu çağrılarımıza kulak vermedi ve yoksulluk ve yokluk mücadelesi içerisinde hayatta kalmaya çalışan tütün üreticilerimizin ekmeğini elinden aldı. Dünya Çiftçiler günü dolayısıyla iktidara çağrımızı bir kez daha yineliyoruz. İktidara tütün emekçilerimizin feryatlarına artık kulak vermeye ve bu zülüm yasasını geri çekmeye davet ediyoruz.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak iktidara geldiğimizde, gübre ve zirai ilaç başta olmak üzere tarısal girdi maliyetlerindeki fahiş fiyat artışlarından koruyacak tedbirler alacağız. Mazottan ÖTV’yi kaldıracak gübre, zirai ilaç ve yem başta olmak üzere tarımsal girdilere yüksek destekler sağlayarak çiftçilerimizin daha ulaşılabilir olacağı koşullar yaratacağız. İthalatı önceleyen değil üretimi önceleyen tarım politikasıyla Türkiye tarımını hak ettiği yere taşıyacak, çiftçilerimizi destekleyeceğiz.

Bizler, çiftçilerimizin sesi olmaya, Meclis kürsüsünden sorunlarını anlatmaya ve çözümler üretmeye sürdürecek, çiftçilerimizi yeniden milletimizin efendisi yapana kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Toprağı bin bir emekle işleyen, üreten, ülkemizin kalkınması için ter dökerek emek veren tüm çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü kutluyor, ürünlerinin bereketli olmasını diliyorum.” dedi.