CHP’li Tutdere: Bakanlık yerli şoförüne sahip çıkmıyor, yabancı tır şoförlerini kayırıyor!

CHP’li Tutdere: Bakanlık yerli şoförüne sahip çıkmıyor, yabancı tır şoförlerini kayırıyor!
2 Ocak 2022 06:35

CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, cezai işlem uygulanan yabancı plakalı TIR’lara ilişkin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

 

 

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından cevaplanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, cezaların tahsiline ilişkin yönetmeliğin uygulanmaya başlandığı tarihten bu yana yabancı plakalı TIR’lara yazılan toplam ceza tutarı ile ceza tahsili yapılamayan TIR sayısını sordu.

 

 

Milletvekili Tutdere Bakan Karaismailoğlu tarafından cevaplanması istemiyle verdiği önergede, “Yabancı Plakalı Araçlara Ait Geçiş Ücretleri ve İdari Para Cezalarının Tahsiline İlişkin Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 2018 yılından bu yana cezai işlem uygulanan yabancı plakalı TIR sayısı ile uygulanan cezai işlem tutarı ve cezası tahsil edilmeyen yabancı plakalı TIR sayısı kaçtır?” sorularını yöneltti. Milletvekili Tutdere’nin soru önergesine yanıt veren Bakan Karaismailoğlu, 2018 yılından bu yana 814 bin adet yabancı plakalı TIR’a 46 milyon 130 bin 487 lira cezai işlem uygulandığını açıkladı.

 

 

Bakan Karaismailoğlu, “Yabancı Plakalı Araçlara Ait Geçiş Ücretleri ve İdari Para Cezalarının Tahsiline İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre; 2018 yılından Ekim 2021 tarihi itibariyle toplam 814 bin 119 adet yabancı plakalı TIR’a toplam 46 milyon 130 bin 487 lira cezai işlem uygulanmıştır” dedi.

 

 

‘Tahsilat gerçekleşmediği için cevap vermekten kaçıyorlar’

 

 

Bakan Karaismailoğlu’nun soru önergesine verdiği eksik cevabı eleştiren CHP’li Tutdere, “Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu soru önergemize verdiği cevabı eksik bırakmıştır. Bakan Karaismailoğlu ceza yazılan TIR sayısını ve cezai işlem tutarını açıklarken bu cezaların tahsil edilip edilmediğini açıklamamıştır. Yabancı plakalı 814 bin TIR’a yazılan 46 milyon liranın tahsilinin yapılıp yapılmadığını açıklamak zorundadır. Fakat bu tahsilat gerçekleşmediği için cevap vermekten kaçıyorlar.” ifadelerini konuştu.

 

 

‘Türk tır şoförleri yurt dışında ceza ödüyor, yabancı plakalı tırlar ceza ödemeden Türkiye’yi terk ediyor!’

 

 

Yurt dışında Türk şoförlere yazılan haksız cezaların tahsilatı gerçekleştirilirken Türkiye’ye gelen ve ceza yazılan yabancı plakalı TIR’lardan bu cezaların tahsilatının yapılmadığını ifade eden Milletvekili Tutdere, “Yurt dışında Türk TIR şoförlerine haksız cezalar yazılmakta, cezalar konusunda da cezanın yazıldığı ülkedeki konsolosluklarımız veya ticari ateşelerimiz konuya müdahil olmamakta bundan dolayı TIR şoförlerimiz haksız yazılan cezaları ödemeye mecbur kalmaktadırlar. Türkiye’ye gelen yabancı plakalı TIR’lara yazılan cezaların tahsili ise yapılamamakta, bu durum karşısında somut adımlar atılmamaktadır. Bu durum karşısında gerekli somut adımlar atılmalı, bu haksızlık bir an önce giderilmelidir.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.