CHP’li Tutdere, Bakan Pakdemirli’ye yüklendi: Sizi millete şikayet ediyorum!

CHP’li Tutdere, Bakan Pakdemirli’ye yüklendi: Sizi millete şikayet ediyorum!
10 Kasım 2021 16:02

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçe görüşmeleri sırasında konuşan TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, Adıyaman’daki sulama projelerinde yaşanan sorunları dile getirerek sulama projelerinin tamamlanarak Adıyaman’ın bereketli ovalarının bir an önce suyla buluşturulması talebinde bulundu.

 

 

 

Adıyaman’ın sorunlarını tek tek dile getiren Milletvekili Tutdere, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçe görüşmeleri sırasında Adıyaman’ın tarımsal sulama suyu sorunlarını dile getirerek, “19 yıl geçti, Adıyaman’ın ovalarını hala suyla buluşturmadınız. Böyle kıymetli toprakları suyla buluşturmak için neden üzerinize düşeni yapmıyorsunuz? Sudan’dan arazi kiralayacağınıza, Adıyaman’ın topraklarını suyla buluşturun,” dedi.

 

 

Adıyaman, GAP İlleri Arasında Olup GAP Yatırımlarından Nasibini Alamayan Bir Kent

 

 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmekte olan 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçe görüşmeleri sırasında konuşan Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, “Adıyaman, GAP illeri arasında olup GAP yatırımlarından nasibini almamış bir kenttir. Özellikle, bizim bölgemizdeki barajlar, göletler, sulama kanalları konusunda çok ciddi eksikler var. 19 yıllık AKP iktidarı döneminde bugüne kadar olumlu neticelenen hiçbir çalışma yok. Bütün Adıyaman da bunun farkında.” dedi.

 

 

Adıyaman Toprakları Bir Türlü Suyun Gücüyle Buluşamadı

 

 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin sözüne atıf yaparak Adıyaman topraklarının suyun gücüyle buluşmadığını ifade eden Milletvekili Tutdere, “Sabahki konuşmanızda: “Suyun gücünü milletimizle buluşturmaya devam ediyoruz.” dediniz. Adıyaman Milletvekili olarak şunu samimiyetle söylüyorum: Biz, Adıyamanlılar olarak suyun gücünü maalesef bir türlü alamadık ve suyun gücüyle topraklarımız bir türlü buluşmadı. Adıyaman, dünyanın en büyük barajlarından birisi olan Atatürk Barajı’nın kenarında kuru tarım yapan bir kent. Her sene biz bütçe görüşmelerinde bunu söylüyoruz fakat söylediklerimiz ancak tutanaklarda kalıyor. Bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yatırımlarında ciddi bir çalışma yok.” ifadelerini kullandı.

 

 

Adıyaman’ın Kaderini Değiştirecek Olan Sulama Projeleri Kaplumbağa Hızıyla İlerliyor

 

 

Adıyaman’ın kaderini değiştirecek olan sulama projelerinin kaplumbağa hızıyla ilerlediğinin altını çizen Milletvekili Tutdere, “Adıyaman’daki baraj çalışmaları kaplumbağa hızıyla ilerliyor. Adıyaman’ın kaderini değiştirecek olan Gömükhan, Koçali ve Çetintepe barajlarında çok ciddi eksikler var. Ödenek eksikliğinden dolayı da çalışmalarda çok büyük aksamalar meydana geliyor. Adıyaman halkı sizlere şunu soruyor: Turuş Ovası, Adıyaman Ovası, Kâhta, Samsat Ovası, Besni Ovası suyla ne zaman buluşacak? 19 yıl geçti, daha neyi bekliyorsunuz? Adıyaman Milletvekili olarak ben de soruyorum: Neyi bekliyorsunuz? Bu kıymetli toprakları suyla buluşturmak için üzerinize düşeni neden yapmıyorsunuz? Sudan’dan arazi kiralayacağınıza, Adıyaman’ın topraklarını suyla buluşturun, Adıyaman üretsin, çiftçimiz üretsin ve ülkemiz kalkınsın diyoruz. Adıyaman’daki sulama projelerini ve yatırımları süresinde bitirmediğiniz için sizleri halkımıza şikâyet ediyorum, milletimize şikâyet ediyorum.” dedi.

 

 

Baraj Gölü Havzalarında Kalan Köylerde Kamulaştırma Sorunları Var

 

 

Baraj gölü havzalarında kalan birçok köyde kamulaştırma sorunu da olduğunu ifade eden Milletvekili Tutdere, “Özellikle Koçali, Gömükhan ve Çetintepe Barajı’nın göl havzalarında kalan köylerdeki vatandaşlarımızın arazilerinin kamulaştırma çalışmalarında çok ciddi sıkıntılar var. Kıymet takdir komisyonları bölgenin coğrafyasını ve arazi değerine etki eden faktörleri nazara almadan kıymet takdirleri yapıyorlar. Bu bölgedeki köylülerimizin hepsi dağlık alanda ve arazinin az olduğu yerler. Mevcut arazilerin büyük bir kısmı da ya el emeğiyle elde edilmiş ya da çok büyük masraflar yapılarak elde edilmiş araziler.” şeklinde konuştu.

 

Kıymet takdirlerinin bölgede yaşayan insanlarının mağduriyetlerinin giderilecek şekilde yapılması gerektiğinin altını çizen Milletvekili Tutdere, “Buradaki insanlar yüzyıllardan beri çocuklarının nafakasını buradan sağlıyorlar. Baraj gölleri nedeniyle bu toprakları terk edecekler, maddi manevi bütün hatıralarını geride bırakacaklar. Dolayısıyla bu insanların yaşayacağı bu travmayı da dikkate almak lazım. Kamulaştırma konusundaki talebimiz, kıymet takdir komisyonunun takdirlerini burada yaşayan yurttaşlarımızın mağduriyetini giderecek şekilde yapmalarıdır.” ifadelerini kullandı.