CHP’li Tutdere: Anayasayı çiğneyenler yeni Anayasa yapamaz!

CHP’li Tutdere: Anayasayı çiğneyenler yeni Anayasa yapamaz!
25 Şubat 2021 09:53

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve Cumhuriyet Halk Partisi Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, TV5 Televizyonu ekranlarında yayınlanan Ters Açı programında Anayasa tartışmalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

 

 

Tutdere: Anayasayı Çiğneyenler Yeni Anayasa Yapamaz

 

 

Tutdere, Anayasa Mahkemesi kararlarına uymayan alt mahkemelerin Anayasayı çiğnediklerini ifade ederek, “Mevcut Anayasayı çiğneyenler ne kadar hukuk reformu yapacağız derse desin bu konuda samimi olmadıklarını bizlere eylemleriyle gösteriyorlar. İktidarın bu konuda samimi olmadığını düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle birlikte adalette yaşanan sorunların daha da arttığına dikkat çeken Tutdere, “Ak Parti iktidarı yargıyı HSK eliyle direkt kendisine bağımlı hale getirmiştir. Burada sistemsel bir sorun var. Biz tam bu noktada Cumhuriyet Halk Partisi olarak yargının bağımsız ve tarafsız olduğu bir sistemin inşa edilmesini savunuyoruz. Aksi takdirde yargısı olmayan bir ülkede ne hukuk reformu hayat bulabilir ne de diğer reformlar hayat bulabilir.” dedi.

 

 

“Ak Partinin Hikâyesi Artık Bitmiştir”
Ak Parti’nin mevcut sorunlara bir çözüm bulamadığını ve vatandaşlara anlatacağı bir hikayesi kalmadığını ifade eden Tutdere, “İktidar işsizliğe, yoksulluğa bir çözüm bulamadığı için bu tür tartışmalarla kamuoyunu gündemini meşgul ediyor. Ak Partinin hikâyesi artık bitmiştir. İnsanlarımız işsiz, insanlarımız açlıkla mücadele ediyor. Bu sorunlara çözüm ortaya koyamadığı için iktidar şu anda kısır tartışmalarla kamuoyunu meşgul etmeye çalışıyor.” dedi.

 

 

“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Türkiye’deki Sorunlara Çözüm Bulamadı”

 

İktidarın yeni Anayasa konusunda samimi olmadığına vurgu yapan Tutdere, “2017 yılında Anayasa değişikliğiyle getirilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle Türkiye’nin uçacağı, tüm sorunların yeni sistemle aşılacağı ortaya konulmuştur. Fakat süreç muhalefeti yine haklı çıkardı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Türkiye’deki sorunlara çözüm bulamadı. Tam tersine şu anda içinde bulunduğumuz siyasi ve ekonomik krizin sorumlusu Türkiye’nin başına getirilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi olduğunu hepimiz gördük.” dedi.

 

 

“İKTİDAR HALKIN GERÇEK GÜNDEMİNİ GİZLEMEK İÇİN ANAYASA TARTIŞMASINI ORTAYA ATTI”

 

 

İç siyasette yaşanan gelişmelerin üzerini örtmek için Anayasa tartışmasının gündeme getirildiğini aktaran Tutdere, “Tam da Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminin halk tarafından sorgulanmaya başlandığı bir dönemde iktidar tarafından yeni Anayasa tartışması gündeme taşındı. Ak Parti’nin Türkiye’nin mevcut sorunlarını çözecek demokratik çoğulcu bir anayasa yapmak gibi bir gayesi yok. İktidarın ana gayesi yeni bir tartışma ortamı yaratarak gündem değiştirmek. İktidar halkın gerçek gündemi olan işsizliği, yoksulluğu ve ekonomik sıkıntıları gizlemek adına bu tartışmayı ortaya attı.” dedi.

 

 

“TÜRKİYE’NİN KURTULUŞU DEMOKRATİK GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEMDEN GEÇİYOR”

 

 

Muhalefet partileri tarafından yapılan Anayasa çalışmalarına dikkat çeken Tutdere, “Şu anda Türkiye’nin kurtuluşu muhalefetin ortaya koyduğu demokratik güçlendirilmiş parlamenter sistemden geçiyor. Muhalefetin ortaya koyduğu demokratik güçlendirilmiş parlamenter sistem konusundaki Anayasa çalışmalarını iktidarı korkuttu. İktidar yeni Anayasa tartışmasıyla yaptığımız Anayasa çalışmalarını gölgelemek, perdelemek istiyor.” dedi.

“İktidarın önereceği Anayasa teklifi olsa olsa otoritelerini sağlamlaştırmak adına yapacakları bir düzenleme olur” diyen Milletvekili Tutdere, “İktidar tek bir şey için Anayasa değişikliği yapar. O da Recep Tayyip Erdoğan’ın iktidarını sürdürmesi içindir. Yapılması planlanan yasal düzenlemeler mevcut sistemi daha da otoriterleştirmek, kendi iktidarlarını bir kez daha uzatmayı amaçlamaktadırlar. Ancak nafile, halkımız gerçeği gördü, iktidarın maskesi düştü.” diyerek hükümetin mevcut sorunlara çözüm getirememesi konusunda eleştirilerde bulundu.