CHP’li Tutdere: AKP, milletimize hesap veremeyeceği suçları olduğu için böyle bir yasaya ihtiyaç duymuş!

CHP’li Tutdere: AKP, milletimize hesap veremeyeceği suçları olduğu için böyle bir yasaya ihtiyaç duymuş!
13 Ekim 2022 15:00

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere kamuoyunda Sansür Yasası olarak bilinen basın, sosyal medya ve internet haberciliğine ilişkin düzenlemeleri içeren Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin 28.maddesi üzerine TBMM Genel Kurulu’nda konuştu.

 

 

TBMM Genel Kurulu’nda konuşan Milletvekili Tutdere, iş işten geçmeden bu ayıptan ülkemizi kurtaralım ifadelerini kullanarak iktidara yasa teklifinin geri çekilmesi çağrısında bulundu.

 

 

İktidarlar Suça Bulaştıklarında Bu Tür Kanuni Düzenlemelere İhtiyaç Duyarlar

 

 

TBMM Genel Kurulu’nda konuşan Milletvekili Tutdere, sansür yasa teklifinin 29. maddesiyle yeni bir suç ihdas edildiğini ifade ederek, “Bu teklifin özellikle 29’uncu maddesinde Türk Ceza Kanunu’nda bir değişiklik yapılıyor ve yeni bir suç ihdas ediliyor. Bu suç “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” başlıklı bir suç. Bu düzenlemeye neden ihtiyaç duyuldu? AKP iktidarı, yirmi yıllık iktidarının sonunda neden böyle bir cezai müeyyideye sığınma gereği duydu buna bir bakmak lazım. Tarihe baktığımızda, diğer ülkelere de baktığımızda, özellikle iktidarlar, hükûmetler tam da suça bulaştıklarında, yolsuzluklara bulaştıklarında bu tür kanuni düzenlemeleri ihtiyaç olarak gördüklerini ve düzenleme yaptıklarını görüyoruz.” dedi.

 

 

AKP İktidarı Milletimize Hesabını Veremeyeceği Suçları Olduğu İçin Böyle Bir Yasaya İhtiyaç Duymuş

 

 

AKP iktidarının millete hesap veremeyeceği suçları olduğunu bundan dolayı da bu yasaya ihtiyaç duyduklarını dile getiren CHP’li Tutdere, “Amerika Birleşik Devletleri kuruluşundan iki yüz yıl sonra 1971’de bir sansür yasası çıkardı. Amaç neydi? Vietnam’daki savaş suçlularının işlemiş olduğu cinayetlerin üstünü örtmekti; bunun için bu sansür yasasını çıkarmıştı. Bugün, burada da bu yasanın adının sansür yasası olduğunu açık ve net bir şekilde ortaya koymak lazım. Öyle anlaşılıyor ki AKP iktidarının da hesap vermediği ya da bu millete hesap veremeyeceği suçları var, yolsuzları var, hırsızları var onun için böyle bir yasaya ihtiyaç duymuş ve bugün bu yasayı Parlamentoya getirmiş. Burada amaç farklı fikirlere, farklı düşüncelere, gençlerin sosyal medya alanındaki özgürlüklerine baskı getirmek, yasak getirmektir; bunu bütün milletimiz biliyor, bütün halkımız biliyor.” ifadelerini kullandı.

 

 

Zimbabve’de Anayasa Mahkemesi, Fikre Ceza Getiren Yasayı Düşünce Özgürlüğüne Aykırı Bulmuştur

 

 

Yasa teklifine bakıldığında AKP’nin sadece halktan değil, dünyadan da kopmuş olduğunu gördüklerini ifade eden Milletvekili Tutdere, “AKP saraya geçtiğinde halktan kopmuştu ancak bu yasa teklifine baktığımızda sadece halktan değil, dünyadan da kopmuş olduğunu görüyoruz. Bu yasa teklifine benzer dünyada hiçbir örnek yok, biz gelişmiş bütün ülkelerin de anayasalarına ve ilgili yasalarına baktık. Mesela, diktatör Mugabe’nin ülkesi Zimbabve’de Anayasa Mahkemesi aykırı bir fikre ceza getiren yasayı temel hak ve özgürlüklere, özellikle düşünce özgürlüğüne aykırı bulmuştur ve bu yasayı iptal etmiştir. Aynı şekilde, Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 180 ülke arasında 125’inci sırada bulunan Uganda’da -bakınız- Uganda Anayasa Mahkemesi aykırı bir fikri cezalandıran bir yasayı sansür olarak nitelendirmiştir. Bakınız, Uganda’nın, Zimbabve’nin Anayasa Mahkemelerinin bile reddettiği, kabul etmediği bir yasanın aynısını bugün Türkiye Büyük Millet Meclisine getiriyorsunuz, bu Gazi Meclise getiriyorsunuz. Demokrasinin beşiği Türkiye Büyük Millet Meclisine bu yasa teklifini getirmekle aslında bu millete büyük bir utanç yaşatıyorsunuz; bu, büyük bir haksızlıktır.” dedi

 

 

İş İşten Geçmeden Bu Ayıptan Ülkemizi Kurtaralım

 

Bu yasadan hiçbir fayda gelmeyeceğinin altını çizen Milletvekili Tutdere, “Burada amacınız belli; herkes bizim gibi düşünsün, herkes aynı olsun. İranlı yazar Ali Şeriati ne diyor, biliyor musunuz? Diyor ki: “Eğer bir ülkede sadece devletin konuşma hakkı varsa diğer söylenenlerin hepsi yalandır.” Evet, şimdi bu yasa teklifi yürürlüğe girdiğinde ne olacak? Sadece iktidardakilerin veya devletin söyledikleri doğru olacak, bunun dışındakilerin hepsi yalan olacak; dolayısıyla bu sözü söyleyenlerin hepsi bir ceza müeyyidesiyle karşı karşıya kalacak. Dolayısıyla bu yasa teklifinizin uluslararası hukukla, Anayasa’yla, Venedik Kriterleriyle örtüşen hiçbir yanı yoktur. Gelin, iş işten geçmeden bu ayıptan ülkemizi kurtaralım. Gelin, bu yasa teklifinizi geri çekin, bu yasa teklifinden size hiçbir fayda gelmez. Bakınız, ayarını bozduğunuz kantar bir gün gelecek sizi tartar; bu bir gerçekliktir. Biz bunu nereden biliyoruz? Geçmişte FETÖ’nün baskısıyla bu Meclisten geçen kanunlar bütün FETÖ’cüleri yargıladı ve hepsinden mahkûm oldular. Basın ve fikir özgürlüğüne gerçekten sansür getirecek bu yasadan vazgeçmek lazım.” ifadelerini kullandı.

 

 

Bu Yasa Zulüm Yasasıdır

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi olarak düşünce özgürlüğüne yasak getiren bu kanun düzenlemesinin meclisten geçmemesi için direneceklerini vurgulayan Milletvekili Tutdere, “Burada söylenecek çok söz var ama şunu da ifade edeyim: Bundan tam yirmi yıl önce “Yasakları kaldıracağız.” diyen bir AKP iktidarının gecenin bu saatinde basına, düşünceye yasak getiren yasasına karşı bizler Cumhuriyet Halk Partisi olarak, muhalefet olarak direniyoruz, direnmeye devam ediyoruz, itirazlarımızı sürdürüyoruz. Öyle anlaşılıyor ki iktidarınızı kaybetmeyle karşı karşıya kaldığınızda zulmünüz artacak; bu yasa, tek kelimeyle bir zulüm yasasıdır. Herkes şunu çok iyi biliyor, milletimiz de çok iyi biliyor; bir yerde zulüm varsa, zulüm artıyorsa direniş de vardır, direniş varsa zafer de yakındır.” şeklinde konuştu.