CHP’li Tığlı: INC verilerinden üretici değil, ihracatçı memnun oldu!

CHP’li Tığlı: INC verilerinden üretici değil, ihracatçı memnun oldu!
18 Mayıs 2022 10:09

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyveler Konseyinin (INC) 2022 – 2023 fındık rekolte tahminini değerlendirdi.

 

 

 

INC tarafından açıklanan verilere göre ülkemiz de ki fındık rekoltesi 760 bin ton, 100 bin tondan fazla da geçen yıldan depolarda kalan fındık. Dünya rekoltesi 1 milyon 393 bin 700 ton, dünyada üretilen fındığın yüzde 61’i ülkemize üretilen fındık olduğu ifade edilmişti.

 

 

INC Üzerinden Türkiye’ye Fiyat Ayarı

 

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, diğer ülkelerin fındık üretiminde ciddi artış olduğu gösterilerek üreticiye daha şimdiden verilecek fiyata razı ol sana mecbur değiliz diyerek sopa gösteriliyor. Üretim maliyetlerinde hiper artışlar oldu. Türkiye’deki fındık üreticisi bu yıl gübre, ilaç alamadı, bahçesine bakamadı, büyük bir verim kaybı var ve liderliği yavaş yavaş yitiriyoruz deseler daha mantıklı bir ifade olurdu” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı rekolte tespiti için erken olduğunu don, rüzgâr fırtına kayıplarının etkisini ve kuraklık riski olduğunu hatırlatıp en doğru rekolte tespitinin Temmuz ayı içinde yapılabileceğini neden söylemiyor diye sözlerine eden Tığlı, “100 bin tonluk bir stok devrinin olduğunu dünyanın öbür ucunda ki INC biliyor da burnumuzun dibinde ki Tarım Bakanlığı bilmiyor? Bu nasıl oluyor anlamak mümkün değil. Bakanlığın yapması gereken en doğru iş, tarım il müdürlükleri, ziraat odaları, Fiskobirlik ve fındık araştırma enstitüsü üzerinden çalışmalar yapıyorum ve en sağlıklı bilgiyi sizinle paylaşacağım demektir; fakat gel gör ki her kurum ve kuruluşun ortak tespit ettiği rekolteye ihracatçı birliklerini razı edemeyip, İl Tarım Müdürlüklerine on gün içinde yeni rekolte tespiti yap patronlar öyle istiyor diyen bir Bakanlık var karşımızda” ifadelerini kullandı.

 

 

Bakanlık üzerinde nüfuzları oldukça fazla

 

 

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyveler Konseyi üzerinde Türkiye’nin hiçbir ağırlığı ve etkisi bulunmuyor. Ama konseyin İhracatçı Birlikleri üzerinden Tarım ve Orman Bakanlığı’nda ciddi bir ağırlığı olduğunu, lobilerinin oldukça güçlü olduğunu geçtiğimiz yıl ve ondan önce ki yıllar çok net bir şekilde görmüştük. Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlükleri koordinasyonunda ziraat odaları, İhracatçı birlikleri, ticaret ve sanayi odaları, borsalar, üniversiteler, Fiskobirlik, Ticaret Bakanlığı, Ulusal Fındık Konseyi temsilcilerinden oluşan fındık rekolte tespit heyetimiz var. Geçtiğimiz yılda bu komisyonun içinde olmasına rağmen açıklanan rekolteyi beğenmeyip Bakanlığı on gün içinde ikinci kez rekolte tahmini yapmaya zorlayan İhracatçı birlikleri mutlu olmuştur. Onlara göre en güzel doğru tespiti Dubai’de toplantı yapan INC yapabilir. Temmuz ayında Bakanlığın benzer bir rekolte açıklaması yönünde kulis başlamıştır” çıkışını yaptı.