CHP’li Tığlı: Devlet güvenliği sınırlardan başlar

CHP’li Tığlı: Devlet güvenliği sınırlardan başlar
12 Ağustos 2021 10:16

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “ABD ve NOTA Afganistan’dan çekildikten sonra Taliban’ın barbarca tutumu karşısında birçok Afganlı ülkesini terk edecektir. Eylül ve Ekim aylarıyla birlikte ülkemiz çok büyük bir Afgan göçü ile karşı karşıya kalabilir. Devletin ve milletin güvenliği sınırlardan başladığı için bu düzensiz göç karşısında önlem alınmalı ve sınırlarımız bir an önce kontrol altına alınmalıdır” dedi.

 

 

19 Temmuz 2021 tarihinde Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin, 10 milyondan fazla kişi göç etmek zorunda kalabilir sözlerini hatırlatan Tığlı, “son dönemde ülkemize kaçak yollarla giriş yapan Afganlı göçmenlerin sayısında oldukça fazla bir artış olduğu hem kamuoyundan hem basından hem bölgede saha çalışması yapan Milletvekillerinden hem de İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan Raporlarda görülmektedir” hatırlatmasını yaptı.

 

 

SINIRDAN GEÇENLERİN ARASINDA TERÖR ÖRGÜTÜ ÜYELERİ VAR MI?

 

 

Milletvekili Tığlı, “Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün 7 Temmuz 2021 tarihli verilerine bakıldığında sınırlarımızdan yasadışı giriş yapan Afganlı sayısının 25 bin 643 kişi olduğu görülüyor derken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya “Türkiye’ye yasadışı bir şekilde giriş yapan Afganlı göçmenlerin arasında ABD ve NATO üyesi ülkelerin istihbarat elemanları, provokatörleri, araştırmacıları ve vatandaşları olabilir mi?” diye de sorup “sınırdan kaçak geçenlerin arasında Taliban, El-Kaide ve IŞİD terör örgütü üyelerinin olup olmadığını ve bu düzensiz göç karşısında Türkiye’nin karşı karşıya olduğu tehlikeyi de” vurguladı.

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Giresun Milletvekili Necati Tığlı’nın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yönelttiği sorular şöyle:

 

 

• Her gün 300 km’lik İran sınırından yasadışı bir şekilde ülkemize giren, yaş ortalaması çok genç olan ve aile görünümü vermekten ziyade daha çok militan görünümü veren bu kişileri neden bu ülkeye kabul ediyoruz?

• Sınırdan geçenlerin arasında Taliban, El-Kaide ve İŞİD Terör Örgütü Üyesi olduğu da düşünüldüğünde Türkiye’nin karşı karşıya olduğu tehlikeyi fark edebiliyor musunuz? Bu tehlikelerden muaf olmak için sınırlarımızın kapatılmasını konusunda bir girişiminiz oldu mu? Ülkemize giriş yapanlar içinde Taliban Terör Örgütü tarafından infazına karar verilen ve arananlar olabilir mi?

• ABD’nin Eylül ayında Afganistan’dan tamamen çekilmesinden sonra Afganistan’da etkinliğini iyice arttıracak Taliban’dan büyük bir kaçış olması ve kaçanların çoğunun ülkemize gelecek olması ve birçok ilimize dağılacak olması ile birlikte ortaya çıkacak güvenlik sorunu için politikanız nasıl olacaktır?

• Afganlı göçmenlerin ülkemize kaçak giriş yapmasının görmezden gelinmesi ve kabul edilmeleri ile Türk Askerinin Afganistan’da ki Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nın güvenliğini sağlanması arasında her hangi bir ilişki var mıdır? Afganlı göçmenlerin kabul edilmesini ABD’li yetkililer mi talep etmiştir?

• Türkiye’ye yasadışı bir şekilde giriş yapan Afganlı göçmenlerin içinde ABD ve NATO üyesi ülkelerin ya da başka ülkelerin istihbarat elemanları, provokatörleri, araştırmacıları ve vatandaşları olabilir mi?

• AB ülkeleri, Türkiye ile aynı Suriyeli göçmenlerde olduğu gibi Afganlıların Türkiye’de kalması, AB ülkelerine gelmemeleri ve Avrupa’dan uzak kalmaları için “mali yardım planı” ve benzeri bir anlaşma mutabakat yapılmış mıdır?

• Afganistan’dan Türkiye’ye gelen Afganlı göçmenlerin Türkiye’de suça bulaşmaması, kayıtlarının yapılması ve gerektiğinde ülkelerine geri gönderilmeleri için aldığı önlemler nelerdir?

• Afganlı göçmenlerin Türkiye coğrafyasına dağılmaları ve büyükşehirlerde önceden planlanan yerlere yerleştirilmeleri nasıl bir stratejinin ürünüdür?