CHP”li Tezcan: Kapatma yetmez, sorumlular cezalandırılsın!

CHP”li Tezcan: Kapatma yetmez, sorumlular cezalandırılsın!
30 Haziran 2021 17:17

Muğla’nın Dalaman ilçesinde faaliyet gösteren, Cuma gününden bu yana yanan ve Dalaman ve çevre ilçelerde yoğun hava kirliliğine neden olan Mopak Kağıt Fabrikası 12 milyon ceza verilerek kapatıldı.

 

 

Konu hakkından bir açıklama yapan CHP Ortaca İlçe Başkanı Evren Tezcan “Kapatma kararı yetmez, sorumlulular cezalandırılmalı” dedi

 

 

CHP’li Tezcan açıklamasında şunları kaydetti:

 

 

Yaklaşık 1 hafta önce Dalaman MOPAK Kağıt Fabrikasının plastik atık deposundaki yangının ardından çevreye yayılan duman ve yoğun gaz kokusu Ortaca, Dalyan, Dalaman, Göcek ve Köyceğiz’deki vatandaşlarımızı olumsuz etkilemeye devam ediyor.

İlgili bakanlık tarafından, Çevre ve insan sağlığına zarar verdiği tespit edilerek Çevre İzin ve Lisans Belgesi süresiz iptal edildi. 12 milyon 71 bin 449 lira idari yaptırım cezası uygulanarak fabrika mühürlendi.

Ancak fabrika içerisinde 100 dönüm üzerinde bir alan vahşi depolama yapılarak cam kırıkları, kağıt, karton, plastik ve benzeri atıklar, boya kutuları, kablo, pil ve batarya gibi tehlikeli atıklar halen yanmaya devam etmektedir.

Son edindiğimiz bilgiler içten içe yanmanın devam ettiği ve yayılan koku ve dumanın birkaç gün daha devam edeceğidir. Fabrikaya verilen kapatma, mühürleme ve parasal ceza bu işletmeye ödül gibi gelecektir.
Buradan yetkililere sesleniyoruz, söz konusu fabrikanın kapatılması yetmez. Çevre ve halk sağlığını tehdit eden bu durumla ilgili fabrika sorumlularının ve yıllar içerisinde kağıt fabrikasından adeta geri dönüşüm tesisine dönüşen bu işletmeye kimler göz yumduysa yargı önünde hesap vermesini istiyoruz.

İdarecilerimize çağrımız ise bölgede yaşanan bu olay için kriz masası oluşturmasıdır. AFAD bölgede sık sık ölçümler yaparak halkı bilgilendirmelidir. İl Sağlık Müdürlüğü vatandaşı yönlendirmelidir. Dalaman MOPAK Kağıt Fabrikası’nda meydana gelen yangının çevre ve insan sağlığı açısından ne gibi olumsuzluklar yaşandığı ve yaşanacağı kamuoyu ile paylaşılmalıdır.