CHP’li Tekin’den Ukrayna’da mahsur kalan Türk TIR şoförleri için yardım çağrısı!

CHP’li Tekin’den Ukrayna’da mahsur kalan Türk TIR şoförleri için yardım çağrısı!
3 Mart 2022 11:52

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş ortamı nedeniyle, bölgede çok sayıda TIR şoförünün araçlarıyla birlikte mahsur kaldığını ifade ederek yaşanan sorunları TBMM gündemine taşıdı.

 

 

 

Tekin, Günlerdir sınırlarda çaresiz ve sahipsiz bir şekilde aç susuz bekleyen Tır şoförlerini ne gören var ne duyan. kendilerine uzanacak yardım elini bekliyorlar. Yetkililer sadece seyretmekle yetiniyor. Mahsur kalan Tır Şoförlerinin bölgeden ayrılması için tahliye görüşmelerinin yapıldığı söylense de, tahliyeler yetersiz kaldı. Bu insanların devleti yok mu? Neden sahipsiz bırakıldılar?” sözleriyle tepki gösterdi.

 

 

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, konuya ilişkin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM’ne soru önergesi verdi.

 

 

Tekin önergesinde şunları kaydetti:

 

 

Türkiye’nin dış ticaretinde hacim olarak önemli yer tutan Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş ortamı, Türk lojistik sektöründe de ciddi sorunlara neden oldu. Çok sayıda TIR şoförünün araçlarıyla birlikte bölgede mahsur kaldığı biliniyor. Kimi sürücüler yüklerini götürdükleri yerde mahsur kalırken, bölgeye gitmek için yola çıkan bazı TIR sürücüleri ise Kapıkule Sınır Kapısı’nda çaresizce bekledikleri biliniyor.

 
Bu bağlamda;

 

 

1- Türk firmaların mallarını taşıyan toplam kaç Tır bölgede mahsur kalmış durumdadır?
2- Bekleyen TIR’ların geçiş izin belgesi olmadığı için Polonya ve Macaristan’a geçebileceğini ancak vize sorunu ile karşı karşıya kaldıkları bilgisi doğru mudur?
3- Orada bekleyenler dışında Türkiye’de doldurulmuş ve sınır kapılarında beklemek durumunda kalan TIR’ların toplam sayısı nedir?
4- Konuyla ilgili olarak Rusya, Ukrayna ve komşu ülkelerin yetkilikleriyle görüşme yapılmış mıdır? Tır şoförlerinin ne zaman geçişlerine izin verileceğine dair bir malumatınız var mıdır?
5- Sınırda bekleyen tır şoförlerinin temel ihtiyaçlarının karşılanmasıyla ilgili Bakanlığınızın bir dahli olacak mıdır?