CHP’li Tekin’den iktidara çağrı: Kiracının stopaj yüküne çözüm getirilmeli!

CHP’li Tekin’den iktidara çağrı: Kiracının stopaj yüküne çözüm getirilmeli!
12 Haziran 2022 10:22

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, “İşyeri kira geliri uygulamasının tıpkı konut kiralamalarında olduğu gibi stopajsız hale getirilip kiracıları maddi külfetten kurtarılması gerektiğini ifade ederek, “Hiç kimse bir başkasının geliri için vergi ödemek zorunda kalmamalıdır” diye konuştu.
Tekin, yaptığı yazılı açıklamada,
“Konut kira artışına yüzde 25 sınır getiren düzenleme TBMM’de kabul edildi. Ancak işyeri kira artışı kapsam dışında tutuldu. Bu dönemde birçok zorlukla mücadele eden esnafa kira konusunda destek olunması gerekiyor. Esnaf için yaptınız? Esnaf, devlete yük olmayan vergi mükelleflerinin en başında geliyor. İşletmelerin sabit giderleri olan; kira, kira stopaj vergisi gibi giderleri için acil düzenlemeler yapılmalıdır. Unutulmasın ki; esnaf ve sanatkârımız ayakta kalabilirse kirasını ödeyebilecektir.“ dedi.
İşyeri kiracısı ve mal sahibi arasında da tıpkı konutta olduğu gibi zam anlaşmazlığı yaşandığını söyleyen Tekin, “Kira gelirinden doğan vergiyi, kira gelirini elde eden mükellef değil kiracı konumundaki ticaret erbabı ödüyor. İşyeri kira geliri uygulamasının tıpkı konut kiralamalarında olduğu gibi stopajsız hale getirilip kiracıları bu maddi külfetten kurtarmak artık bir zorunluluktur. Stopaj vergisi, bu noktada tamamen adaletsiz ve çarpık bir sistem halini almıştır. Adil olmayan stopaj uygulaması derhal kaldırılmalıdır” ifadelerini kullandı.
İşyeri sahiplerinin ve kiracıların mağdur olmamaları, karşı karşıya gelmemeleri için kira gelirlerinde derhal vergi kolaylığı sağlanması gerektiğini ifade eden Tekin, “bunun en hızlı yolu da adil olmayan stopaj uygulamasının kaldırılmasından geçiyor. Çünkü Stopaj vergisi iş yeri sahipleri tarafından kiracılara ödetiliyor sonra da başkasının ödediği vergiyi kendi gelir vergisinden mahsup ediyor. Hiç kimse bir başkasının geliri için vergi ödemek zorunda kalmamalıdır” diye konuştu.
İş yeri sahibi olmayan esnafın, her ay kiranın yüzde 20’sini stopaj olarak mülk sahiplerine ödediğini belirten Tekin, “Stopajın yanında bir de damga vergisi ile yüzde 20’nin de üzerine çıkan bu oran büyük vebaldir. İşin aslı, vergiyi esnaf ödüyor ama kâğıt üzerinde iş yeri sahibi ödemiş gibi gözüküyor. Bu haksız ve yanlış uygulamadan şimdi vazgeçmezseniz yakın zamanda vergi alacak tek bir esnaf dahi bulamayacaksınız. Gelin, bayram öncesi esnafımıza müjdeli bir haber verelim. “ İfadelerini kullandı.