CHP’li Tekin: Yüzlerce öğrenci tehlikede!

CHP’li Tekin: Yüzlerce öğrenci tehlikede!
25 Ağustos 2022 08:46

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, “Ardahan’daki 852 kişi kapasiteli Niyazi Mısri Kız Öğrenci Yurdu’nun inşaatında yaşanan ihmalleri Meclis gündemine taşıdı. Konu hakkında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması için meclise yazılı soru önergesi veren Tekin, “Şayet önlem almaz ve Allah muhafaza çocuklarımızın başına bir iş gelirse bunun sorumlusu siz olursunuz! Yetkililere çağrı yapan Tekin, “derhal önlem alın ve çocuklarımızın can güvenliğini bir an önce sağlayın.” dedi

 

 

Tekin önergesinde şunları kaydetti:

 

 

Gazeteci Barış Terkoğlu; geçtiğimiz gün yayınlanan “Yüzlerce kız çocuğu ölebilir” başlıklı köşe yazısında, Ardahan Üniversitesi Kampüsü içerisinde yer alan 852 öğrenci kapasiteli, Niyazi Mısri Kız Öğrenci Yurdu’nun çökme riskinin bulunduğunu gündeme getirerek, bahse konu yurt inşasında usulsüzlük yapıldığı iddiasını kaleme almıştı.
Söz konusu iddiayla ilgili adli mercilere dilekçe verildiğini ancak herhangi bir işlem yapılmadığını ifade eden Terkoğlu, İnşaatı yapan firmanın sahibi Ahmet Adil Yardımcı’nın, yurdu inşa ederken beton aldığını firmadan yıllar sonra karşısına firmanın eski bir çalışanı çıkarak bazı itiraflarda bulunduğunu aktarmıştı. İddiaya göre, inşaata beton döken firma, betondan çalmıştı. Denetim firması da tüm bu usulsüzlüğe destek olarak, sahte numunelere gerçekmiş gibi onay vermişti.”
Ayrıca bahse konu iddialarla ilgili şikâyet dilekçesi verdiği belirtilen taşeron firma sahibinin; “projenin, bağımsız üniversite ve kuruluşlar tarafından; temel, kolon, perde ve kirişlerden numune alınması talep ettiklerini, bunun gerçekleşmemesi durumunda olası bir deprem, sel, doğal afet vb. oluşacak her türlü olaydan kaynaklı sorumluluk almayacaklarını da” beyan etmişlerdir.
Bu bağlamda;
1- 2014 yılında inşaatı yapılan Niyazi Mısri Kız Öğrenci Yurdu ve sosyal tesisinin yapımında kullanılan betonun, sözleşme şartnamesine uygun olup olmadığına dair bakanlığınıza yapılan şikâyet sonrasında herhangi bir tespit ve çalışma yapılmış mıdır? Yapılmış ise, bahse konu çalışmanın numune sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmayı düşünüyor musunuz?
2- İnşaatı yapan firma olan En-Sa Yapı ve Koltek Müşavirlik yetkilileri, yapılan şikâyet sonrasında yeni karot numunesi aldırmak yerine, gerçeğe aykırı düzenlendiği iddia edilen eski numune sonuçlarıyla konuyu kapatmaya çalıştıkları iddiası doğru mudur?
3- Savcılık tarafından, Ardahan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğün den talep edilen “karot” alınması talebinin “İnceleme haftalar sürer” denilerek işlem yapılmadığı iddiası doğru mudur?
4- İnşaatı yapan firma yetkilileri tarafından bahse konu şikâyeti yapan taşeron firma sahibine konuyu kapatmasına yönelik baskı ve tehditte bulundukları iddiası doğru mudur?
5- Yeni Eğitim/Öğretim Sezonuna hazırlanan ve öğrenci kayıtlarına başlamak üzere olan bu binanın sağlam olup olmadığını tespit etmek adına teknik bir çalışma yürütmeyi düşünüyor musunuz? Ayrıca, iddialarla ilgili olarak yürütülen bir soruşturma bulunmakta mıdır?