CHP’li Tekin: Varlık şirketleri vatandaşları adeta canından bezdirdi!

CHP’li Tekin: Varlık şirketleri vatandaşları adeta canından bezdirdi!
25 Şubat 2022 14:25

Son zamanlarda varlık yönetim şirketlerinin borçlu vatandaşları arayarak “Borcunu öde” baskısını artırdıkları yönünde duyumlar alıyoruz diyen CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, “Varlık Şirketleri vatandaşı adeta canından bezdirmiş” dedi

 

 
Tekin, yaptığı yazılı açıklamada, varlık yönetim şirketleriyle ilgili olarak öteden beri gelen şikâyetlerin, ekonomik kriz ve işsizlik oranlarının artmasına paralel olarak son aylarda yeniden artmaya başladığını belirtti.

 

 

CHP’li Tekin, “AKP’nin kötü ekonomi yönetimi nedeniyle geçinemeyen vatandaşlar, doğal olarak çareyi borçlanmada arıyor. Hal böyle olunca ödenemeyen borçlar, vatandaşların mallarının satışı ile tahsiline gidilmesi yöntemini de beraberinde getiriyor. Bana gelen şikâyetlerden ve açık kaynaklardan edindiğim bilgilere göre tüketici kredisi ve kredi kartı borcu, varlık yönetim şirketlerine satılan vatandaşların yüzde 80’nden fazlası an itibariyle işsiz durumda. Böyle olunca da bu şirketler para tahsil edebilmek için olmadık yöntemlerle işsiz ve yoksul vatandaşı canından bezdiriyorlar, intihara sürüklüyorlar, telafisi mümkün olmayan sorunlara yol açıyorlar” dedi

 

 

Varlık yönetim şirketlerinin, borçluyu, haciz ve hapis cezası gibi yaptırımlarla tehdit etmelerinden şikâyet alıyoruz diyen Tekin şöyle konuştu:

 

 

Son verilere göre; bireylerin bankalara ve finansman şirketlerine olan konut, taşıt, ihtiyaç ve kredi kartı borçlarının, 825 milyar lirası konut, 240 milyar lirası ise ihtiyaç ve taşıt kredilerinden oluşuyor. Vatandaşların taksitli konut alımları nedeniyle Toplu Konut İdaresine (TOKİ) olan borçlarının ise 35 milyar lira düzeyinde bulunuyor. Vatandaşın bankalara, finans şirketlerine, varlık yönetim şirketlerine ve TOKİ’ye olan (tahsili gecikmiş borçlar da dahil) toplam borcu 1 trilyon 100 milyar lira düzeyinde seyrediyor.

 

 

Türkiye Tahsili Gecikmiş Alacaklar Satış Piyasası raporuna göre; 2008 ve 2020 yılları arasında varlık yönetim şirketleri finansal kuruluşlardan anapara tutarı toplam 62.6 milyar TL olan tahsili gecikmiş alacak satın aldıklarını ifade eden Tekin, “2023 yılı başı itibariyle 73 milyar TL tutarında tahsili gecikmiş alacak satışı olacağı öngörülüyor.” Diye konuştu.

İktidar artık yönetme kabiliyetini tamamen kaybetmiştir diyen Tekin “Bugün ülke yönetilmiyor ve ne yazık ki vatandaşımızda tefecilerin eline düşmüş durumdadır. 23 milyondan fazla kişinin icralık olduğu bir ekonomide delik o kadar büyük ki ne yaparlarsa yapsınlar bir türlü kapanamıyor. Vatandaş, tefecilere, bankalara, açlığa mahkûm edilmiş durumda” diye konuştu.