CHP’li Tekin: Sadece ormanlar değil ekmeğimiz de yanıyor!

CHP’li Tekin: Sadece ormanlar değil ekmeğimiz de yanıyor!
15 Temmuz 2022 12:14

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, “Türkiye’de sadece ormanlık alanlar değil pek çok ilde hasat zamanı gelen buğday tarlalarının da yandığına dikkat çekerek, “Ormanlarımızla birlikte buğday tarlaları da alevlere teslim: “Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi’ye “ormanlardan sonra, hasat edilmeyi bekleyen tarlalar da yanıyor! Venezuela’yı bırak, Türkiye’de yanan ormanlara ve buğday tarlalarına biraz bak.” diye tepki gösterdi.

 
Son iki hafta içerisinde ülkenin farklı bölgelerinde çıkan yangınlarda sadece orman alanları değil tonlarca buğdayın da kül olduğuna dikkat çeken CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, “Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi’ye “hasat edilmeyi bekleyen tarlalar ne oldu da birden bire yanmaya başladı? Venezuela’yı bırak, Türkiye’de yanan ormanlara ve buğday tarlalarına biraz bak.” diye tepki gösterdi.

 
Hasat öncesinde buğday tarlalarının yanması bugüne kadar pek rastlanan bir durum değil diyen CHP’li Tekin, “yangın çıkan yerler, aynı zamanda ekmeğimizi, aşımızı sağladığımız tarımsal üretim alanlarıdır. Buğday tarlalarında şüphe uyandıran yangınlar derhal araştırılmalıdır” dedi.
Buğday sadece ülkemizin değil birçok ülkenin temel besin kaynağı durumunda, stratejik bir ürün diyerek yangınlara dikkat çeken CHP’li Tekin, “Hasat öncesinde buğday tarlalarının yanması bugüne kadar çok karşılaşılan bir durum değil. Oluşan yangınlar, anız yangını olarak bilinen ve hasat sonrasında kalan bitki artıklarından kurtulmak için çıkan yangınlara da benzemiyor! Ekmek fiyatları 5 liraya dayanmışken peş peşe buğday tarlaları yanınca kafalarda soru işaretine neden oluyor. Yangınlar sadece buğdayımızı yakmazla kalmıyor, ekmeğimizi de elimizden alıyor. Çünkü tarım arazileri Milli servetimizdir.” açıklamasında bulundu.
Türkiye’nin son 20 yıllık bir süreçte 4,8 milyon hektar tarım arazisini kaybettiğine, bu arazilerin ekilmediğine dikkati çeken Tekin, “bu olumsuz durum yetmezmiş gibi son günlerde birçok ilde buğday tarlaları yangınının izahı da mümkün değildir. Önce tarım topraklarını işlemez hale getirdiniz. Şimdi de az sayıda işlenebilen arazi yanarken sadece izlemekle yetiniyorsunuz. Bakanlar geliyor gidiyor ama anlayış bir türlü değişmiyor. Ülkemizde topraklar yeteri kadar korunamıyor” ifadelerini kullandı.
Mesela geçen sene ve bu seneki orman yangınları nedeniyle kamuoyu baskısı nedeniyle önemli noktalar insansız hava araçlarıyla sürekli kontrole tabi tutulmuş, birçok ormanlara girişler yasaklanmıştı. Buğday tarlaları için böyle bir tedbir mekanizması söz konusu olabilirdi. Ama ne yazık ki, AKP iktidarı 20 yıldır yaptığını yapıyor ve ülke tarımını nasıl çökerttikleri anlaşılmasın diye göz boyamaya devam ediyor.” Dedi
Bu nedenle, buğday tarlası yangınlarına sebep olan unsur ne ise titizlikle incelenmelidir. Buğday tarlalarının bulunduğu bölgelerde polis, jandarma ve itfaiye, yangın bilgi sistemleri ve yangın riski haritalan yardımıyla buğday yangınlarının potansiyel zararları en aza indirilebilir. İktidar, verimli Anadolu topraklarında tarımı yeniden canlandırmak istiyorsa, sorunun çözümünü yurtdışında aramaktan derhal vaz geçmelidir” şeklinde konuştu.