CHP’li Tekin: Öteki İstanbul’la hepimiz yüzleşmek zorundayız! ‘Göçmen mi seçmen mi?’

CHP’li Tekin: Öteki İstanbul’la hepimiz yüzleşmek zorundayız! ‘Göçmen mi seçmen mi?’
19 Mart 2022 10:39

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, “Bugüne kadar pek çok tartışmalı konuda tabanını aynı görüş etrafında birleştirmeyi başaran Erdoğan, belki de ilk kez bir konuda tabanını ikna edemiyor. Gördüğüm kadarıyla reisin hatırı da pek kalmamış” dedi.

 

 

Göçmen sorunundan en fazla etkilenen ülkemiz, siyasal, toplumsal ve ekonomik etkilerini sıcak biçimde yaşamaya devam ediyor diyen Tekin, “Göçmen sorunu iktidar partisinin kapısına dayanmış durumda diye konuştu. Suriyeliler ülkelerine geri gönderilmeli mi? Sorusunun sorulduğu bir ankete katılan ve AK Partili olduğunu söyleyen seçmenlerin yüzde 86 sı ‘evet Suriyeliler ülkelerine geri gönderilmeli cevabını’ vermişti. Bu tablonun sorumlusu göçmenler değil. Yanlış dış politika ve göçmen politikası nedeniyle milyonlarca insanı köle gibi yaşamaya mahkûm eden iktidar partisidir. Kendi memleketimizde yabancı gibiyiz” Dedi.

 

 

“Konuyla ilgili sahada kapsamlı incelemeler ve çalışmalar yaptım” diye konuşan Tekin, şunları kaydetti:

 

 

 

“Uzun zamandır bu konuyu gündemde tutmaya çalışan bir siyasetçiyim. Dünyayı gezmenize gerek yok. İstanbul’a gelin, meselenin hangi boyutlara ulaştığını görürsünüz. Yıllardır anlatmaya çalışıyorum. 5 yıl önce de gelseniz aynı fotoğrafı görebilirdiniz. Türkiye artık 84 milyon değil; Afrikalısı, Afgan’ı ve Suriyelisi ile 90 milyonluk bir ülke olduk. Bu göçmenlerin büyük bölümü seçmen oldu. Çoğunluğu yerleşik hale geldi. 1 milyon yeni çocuk doğdu. Bu çocuklar nasıl besleniyor, nasıl bir eğitim alıyor, nasıl entegre edilecek? Bunların hiçbirinin hesabı kitabı yok. AKP’nin samimi bir göç politikasının olmaması, hem Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını hem de başta Suriyeliler olmak üzere tüm sığınmacı ve göçmenleri mağdur etmeye devam ediyor. Ekonomimiz daralmış, ciddi bir kriz var. 5 milyon insan günlük yevmiyeyle çalışıyor. Bir işi bulamıyor. Çünkü göçmenler ucuz iş gücü haline geldi. Denetim yok, bir şey yok, mülteciler aç kalmak pahasına çalışıyor, birileri kar ediyor, bizim insanımız işsiz kalıyor, çoluğuna çocuğuna bakamıyor, hiçbir ülke misafirini köle gibi çalıştırmaz.” İfadelerini kullandı.

 

 

 

AKP iktidarının göçmenlerle ilgili politikasının sadece emek sömürüsüyle kalmadığını söyleyen Tekin, hükümetin Suriyeli sığınmacılara oy kullandıracağını da ifade etti. Cumhurbaşkanı daha önce Suriye’de barış sağlanınca geri dönebileceklerini, hatta Suriye içindeki kampların bu amaca da hizmet ettiğini söylemişti? Şimdi, ‘kalacaklar’ diyor. Bütün yanlışlarına kılıf bulmakta mahir olan AKP hükümeti, bu hukuksuzluğu nasıl meşrulaştıracak? Buna yönelikte çalışmalara başlamış durumda. “Eldeki verilere göre, Türkiye bir yandan genç beyinlerini kaybederken öte yandan şimdiye kadar görülmemiş biçimde ülkemizde ki kayıtlı yabancı sayısının artığı anlaşılıyor. Ülkemiz, dünyada neredeyse vatandaşlık hakkını en kolay veren bir ülke konumuna gelmiş durumda. Sokaklarda dolaşırken turist gibiyiz. Ben biliyorum ki plazalarda ya da saraylarda yaşayanlar buradan haberdar değil. Anadolu, yüzyıllar boyu zulümlerden kaçanların sığındığı toprakların adıdır. Ama şimdiye kadar bunun üzerinden böyle kirli siyaset yapılmamış, sığınmacılar böyle kullanılmamıştı.” Öteki İstanbul’la hepimiz yüzleşmek zorundayız. Herkes bunu dert etmeli” dedi.