CHP’li Tekin: Ölüsünü bilmeyen bir iktidar hiç dirisini bilir mi?

CHP’li Tekin: Ölüsünü bilmeyen bir iktidar hiç dirisini bilir mi?
31 Temmuz 2022 08:01

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK), geçtiğimiz yıl açıklamadığı “Ölüm ve Ölüm Nedeni” ve “Uluslararası Göç” İstatistiklerini bu yıl da ertelenmesine dikkat çekerek, “ölüsünü bilmeyen bir iktidar hiç dirisini bilir mi? Bundan daha büyük bir ayıp olabilir mi? diye tepki gösterdi.

 

 

CHP’li Tekin, TÜİK’in ertelemesine ilişkin şu açıklamayı yaptı:

 

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), “Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistikleri” ve “Uluslararası Göç” raporunu yayımlamayı ikinci kez ertelediğini belirten Tekin, “TÜİK, İstatistikleri, ne hikmetse 2020 yılında da ertelemişti. “Ölüm ve ölüm nedeni ve Uluslararası Göç” istatistiksilerini bilmeyen TÜİK, Türkiye nüfusunu nasıl hesapladı doğrusu merak ediyoruz” Bir önceki yıl ile bu yıl arasında ki nüfus artış hızları birbirini neden tutmuyor bunu öğrenmek istiyoruz” diye konuştu.

TÜİK’in verileri açıklamayı erteleme gerekçesinin de inandırıcı olmadığına işaret eden Tekin, Bu verilerin güvenilirliğinin zedelenmesi meselesi bu ülkenin itibarı ve onurudur. Bunun yanında, TÜİK de artık sosyal güvenlik verileri de açıklanmıyor, ekonomi istatistikleri de açıklanmıyor. Bunları açıklamayarak suç işliyorsunuz.” Diye konuştu.

 

 

Tekin, “Türkiye İstatistik Kurumu, son 2 yıldır Türkiye’nin toplam ölüm sayılarını neden açıklamıyor? AKP iktidarının son iki yılında, kaç kişinin öldüğünü neden bilmiyoruz. Kaç kişinin ülkeden göçtüğünü veya ülkeye göçüp geldiğini de bilmiyoruz. AKP, Göç İstatistikleri ortaya çıkmasın diye mi Ölüm İstatistikleri yayınlanmıyor? Doğrusu merak ediyoruz” dedi.

TÜİK istatistiklerinin paylaşılmaması hem kamuoyunun bilgi almasına hem de bilim insanları ve sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarına engel oluşturuyor diyen Tekin, “Bir iktidar, onlarca yıldır saydığı ölen yurttaşlarımızı ne oldu da son iki yıldır saymayı bıraktı? İktidar ölüye oy mu kullandırtmak isteyecek? Yoksa yurtdışına göç eden ya da yurtdışından göçüp gelenler seçmen mi yapılacak? Kamuoyu bu sorulara yanıt arıyor, bunu öğrenmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

TÜİK’ bu “ölüm” sessizliği derhal bozmalı diyen CHP’li Tekin “TÜİK, rakamları güncel ve şeffaf bir şekilde yayımlamakla yükümlü. Görevini yaparken uyması gereken ilkeler kanunla belirlenmiş. İstatistikleri güncellik ve şeffaflık ilkesine göre hazırlayıp yayımlaması gerekiyor. Bunu yapmayanlar suç işliyor.” istatistiki veri yokken, gerçekten kaç kişiyiz bilmiyoruz. Önümüz seçim ve kimler oy kullanacak bilmek istiyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.