CHP’li Tekin kayıp çocuklar için harekete geçti!

CHP’li Tekin kayıp çocuklar için harekete geçti!
4 Şubat 2022 09:38

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, “Bir ülke düşünün… 100 binden fazla kayıp çocuk vakası yaşanıyor ama çözüm anlamında en ufak bir gelişme dahi gündem olmuyor. Türkiye Büyük Millet Meclisini acilen göreve davet ediyorum. Yüce Meclis’in bu duruma kayıtsız kalması düşünülemez.” Dedi.

 

 
CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin imzasıyla sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, “2010 yılında kayıp çocuklarla ilgili, TBMM’de Kayıp Çocuklar Komisyonu kurulmuş, alınan karar gereği, “kaç kayıp çocuk var, isimleri ne, ne zaman kaybolmuşlar gibi tüm bilgilerinin yer alacağı Kayıp çocuklar veri tabanı Protokolü’nün hayata geçeceği beyan edilmişti. Aradan geçen 12 yılın sonunda “Kayıp Çocuklar Ulusal Veri Sistemi “ ne yazık ki kurulamadı. O gün alınan kararlar bugün uygulanabiliyor olsaydı belki de binlerce çocuk ve ailesi bugün bu daramı yaşamıyor olacaktı.

 

 

Koruyamadığımız çocuklar sadece ailelerin değil, ülkemizin de geleceği. 12 yıl önce çözülebilecek bir sorun, çözülmediği için bugün telafisi mümkün olmayan bir noktaya gelmiştir. Bu bahisle, yüce Mecliste yeniden kurulacak bir komisyon marifetiyle, “Kayıp Çocuklar Ulusal Veri Sistemi’nin” kurulması amaçlanmalı ve kayıp çocuk vakalarının detaylı bir şekilde araştırılmasını sağlamalıdır.

 

 

En son açıklanan TÜİK verilerine göre; Türkiye’de 2008-2016 yılları arasında kaybolan çocuk sayısı 104 bin 53 olarak açıklanmıştı. Veri ve istatistik sağlayıcı kurum olan TÜİK, bu görevini nedendir bilinmez 2017 yılından itibaren yerine getirmiyor.

 

 

Türkiye’de kayıp çocuk vakalarında ki önemli artışa rağmen ne gibi çalışmalar yapıldığına, hangi çözüm yollarının arandığına dair en ufak bir gelişmenin haberini duyamıyoruz. Kamuoyuna neredeyse her gün onlarca çocuğun kaybolduğu haberi yansıyor ama 2017 yılından itibaren kayıp çocukların sayılarına dair verileri açıklayacak tek bir kurum dahi yok. Gerçekten ne kadar kayıp çocuk var, kaçı şiddete maruz kaldı, kaçı öldü gibi bilgiler olmadığı için kesin analiz de yapılamıyor. Tablonun vahameti ortadayken Meclis’in bu duruma kayıtsız kalması düşünülemez. Türkiye’nin partiler üstü bir anlayışla bu sorunun çözüm yolunun bulunmasını sağlamalıdır.” İfadelerine yer verildi.