CHP’li Tekin: Karadeniz’de yaşanan selin nedeni AKP’nin beton sevgisi!

CHP’li Tekin: Karadeniz’de yaşanan selin nedeni AKP’nin beton sevgisi!
13 Ağustos 2021 11:45

Tekin, “ülkemizde son yıllarda yaşanan sel felaketlerinin nedenleri konusunda defalarca açıklama yaptık, plansız, projesiz yapılaşmaların, beton lobilerinin eko sisteme vereceği zararı, bu ülkenin sorumlu siyasetçileri olarak defalarca anlattık. Ancak sesimizi duyan olmadığı gibi ne yazık ki dün Kastamonu’nda 5 vatandaşımızı daha sele kurban verdik.

 

 

Mevcut iktidar felaketlerden ders almak bir kenara, doğa katliamına daha da hız vererek eko sisteme zarar vermeye devam ediyor. İnsanımızın hayatı adeta felç oluyor, evleri, hayvanları, ekinleri sel sularının altında kalıyor. Meyve ağaçları, bahçeleri zarar görüyor, yollar çöküyor, köprüler yıkılıyor. Heyelanlar yolları kapatıyor. Dere yatakları sel nedeniyle kapanıyor. Sel suları elektrik direklerine zarar verdiği için elektrik kesintilerine bağlı olarak içme suları da kesiliyor. Bu yanlıştan biran önce vazgeçilmelidir. Türkiye’de 1975-2002 yılları arasında yaşanan toplam taşkın sayısı 487 olup, 2003-2020 döneminde toplam taşkın sayısının 1000’in çok üzerinde olduğu değerlendiriliyor. Uzmanlar Ülkemizde sellerden etkilenen insan sayısının 2030 yılına kadar ikiye katlanacağını öngörüyorlar.

 

 

Tüm bu gerçeklere rağmen, dere yatakları neden etkin bir biçimde düzenlenmiyor ve neden yapılaşmaya açılıyor? Neden taşkın risk haritaları oluşturulmuyor? Neden bölge tahliye planlamaları hazırlanmıyor? Neden beton lobilerine göre değil de iklime uygun altyapı çalışmaları yapılmıyor? Aslında tüm bu soruların cevapsız kalmasının sebebi belli. Yaşananlardan birinci dereceden sorumlu olmasına rağmen AKP’li yöneticiler ve onların beton lobileri yeni yerleşim bölgelerini adeta birer rant alanı olarak görüyor.

 

 

Karadeniz`de özellikle Kastamonu’nda yaşanan sel felaketi, bizzat AKP iktidarının rant politikalarının sonucudur. Yöre halkı yapılan inşaatların, bölgeye yıkım getireceğinin farkında olarak; son 10 yıldır iktidardakileri ve para hırsı içerisinde faaliyet yürütenleri uyarmaya, durdurmaya çalışıyorlar. Ancak bu uyarılara kulaklar tıkandığı gibi, protesto edenlere de adeta “zulüm” yapılmaktadır.

AKP’nin hiçbir afet ve acil durum yönetim sistemine sahip olmadığı çok net görüldü. Türkiye felaketle boğuşurken THK’nın kayyum başkanı Aşçı’nın düğünde olduğu ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı dün “Yangın söndürme uçağı yok. Belki bu yıl alacağız inşallah.” diyerek yüreklere su serpti! Bu “kaderi” değiştirmenin tek bir yolu var, beton lobilerine dur demek! Yaşananlara “yeter artık” demek. Başka yolu yok!