CHP’li Tekin: Kamu kurumları kimsenin çiftliği değildir!

CHP’li Tekin: Kamu kurumları kimsenin çiftliği değildir!
28 Ocak 2022 11:32

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, hakkındaki iddiaları Meclis gündemine taşıdı.

 

 
Tekin önergesinin gerekçesinde, ““üniversitelere atanan rektörler, yönetmeye talip oldukları üniversitelerin amaçlarından ziyade kendilerini o makama atayanların amaçlarını ön plana alarak görev yapmayı tercih ettikleri için eşi benzeri görülmemiş bir tahribat süreci yaşıyoruz. Hal böyle olunca yapılan atamalar liyakate göre değil partiye sadakate göre yapılıyor. Yapılan atamalarda bilimsel bir hedef değil siyasi bir hedef gözetiliyor.” değerlendirmesinde bulundu.

 

 
Tekin, “ileride telafisi mümkün olmayacak durumların doğmasını engellemek için, Batman Üniversitesi’nde yaşanan sorunlara ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği önergede şu soruların cevabını istedi:

 

 

1- Rektör Prof. Dr. İdris DEMİR tarafından Batman Üniversitesi genelinde Akademik ve idari kadrolardan çok sayıda kişiye suç uydurarak haksız yere soruşturma başlattığı iddiası doğru mudur?
2- Rektörle akrabalık bağı olduğu iddia edilen bazı isimlerin; Üniversitede, özel kalem müdürü, Daire Başkanı ve Öğretim Görevlisi olarak atanmış mıdır? Batman Üniversitesinde liyakatsiz atamaların yapıldığı ve tanıdık, akraba vb. olmayan akademisyenlere mobbing uygulandığı iddiaları doğru mudur?
3- Rektör İdris Demir’in görev süresi boyunca; üniversiteye görevlendirme ve ataması yapılan öğretim üyesi, idari ve teknik personel, hangi kriterlere göre seçilmiştir?
4- Akademik kadrolarda görev yapan bazı öğretim üyelerinin, baskı ile istifaya zorlandığı, istifa etmeyenlere de sistematik olarak farklı soruşturmalar başlatıldığı doğru mudur? Birçok öğretim görevlisinin kendi alanı dışında çalıştırıldığı bir tür hak ihlali değil midir?
5- Tüm bu iddialar için açılan ya da sonuçlanan soruşturma var mıdır? Herhangi bir soruşturma başlatılmadıysa nedenleri nelerdir? Soruşturma başlatılacak mıdır?