CHP’li Tekin iktidara sert çıktı: Ev alana, KDV’siz vatandaşlık uygulamasından ne zaman vazgeçeceksiniz?

CHP’li Tekin iktidara sert çıktı: Ev alana, KDV’siz vatandaşlık uygulamasından ne zaman vazgeçeceksiniz?
10 Haziran 2022 08:22

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını, 250 bin dolardan 400 bin dolar gibi son derece düşük ve KDV’siz satmaya devam eden iktidar partisine, CHP Milletvekili Gürsel Tekin’den sert tepki. “Milletimizi küçük düşüren ve aşılayan bu anlayıştan derhal vazgeçin. Kendi vatandaşınızdan fazlasıyla aldığınız bir vergiyi, vatandaş olmak için ev alan yabancı uyruklu kişilerden neden almıyorsunuz?” dedi.

 

 

Tekin, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına vermiş olduğu soru önergesinde şu hususlara yer verdi:

 

Bilindiği üzere son yıllarda yapılan düzenlemeler neticesinde yabancı uyruklu kişilerin ülkemizde taşınmaz edinimleri önemli ölçüde kolaylaştırılmıştır. Söz konusu düzenlemelerde yabancılara konut ve işyeri satışlarını teşvik etmek amacıyla 250.000 dolarlık sınır, 400.000 dolara çıkartılmıştır. 2017 yılında Katma Değer Vergisi Kanunu’nda yapılan bir diğer değişiklikle, “yapı ruhsatında; konut, dükkân, ofis, büro, rezidans, apart daire, devre mülk ve benzeri olarak tanımlanan konut veya işyerlerinin ilk teslimlerinde uygulanmak ve bedeli döviz olarak Türkiye’ye getirilmek kaydıyla ülkemizde yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu kişi ve kurumlara yapılan işlemler, Katma Değer Vergisi’nden istisna edilmiştir.

 

 

İktidar tarafından son yıllarda mali faydalar gerekçe gösterilerek, para karşılığı vatandaşlık hakkını sunmuş olması uygulama bir dizi güvenlik, sosyal ve ekonomik sıkıntı yaratmaktadır. Sadece konut veya iş yerinin yabancılar tarafından hem KDV istisnası uygulanarak hem de vatandaşlık için satın alınabilmesine olanak sağlayan bu tür düzenlemeler kamu vicdanını zedeler niteliğindedir.

 

 

Bu bağlamda;

 

Ülkemizde son 5 yıl içerisinde yabancılar tarafından “Katma Değer Vergisi” ödemeksizin kaç adet konut, dükkân, ofis, büro, rezidans, apart daire, devre mülk ve benzeri olarak tanımlanan taşınmaz satın alınmıştır?
Son 5 yıl içerisinde, KDV alınmaksızın yabancılara satılan taşınmazlar sonrası kaç kişiye vatandaşlık verilmiştir?
Bu satışlar nedeniyle kamunun tahsil edemediği toplam Katma Değer Vergisi tutarı ne kadardır?
1 Mayıs 2022 tarihine kadar geçen süre zarfında Katma Değer Vergisi ödenmeden alınmış ve alıştan itibaren 1 yıl sonra satılmış konut ve işyeri sayısı ne kadardır?
Sadece KDV istinasından yararlanmak adına konut ve işyeri satın alan yabancı uyruklu kişiler hangi ülke vatandaşlarından oluşmaktadır?
Konut ve işyeri almak şartıyla, hem vatandaş olunan hem de vergi ödemeden muaf tutulan dünyada başka bir ülke var mıdır?