CHP’li Tekin: Emekli işini bırakıyor, eşini değil!

CHP’li Tekin: Emekli işini bırakıyor, eşini değil!
15 Haziran 2022 09:45

Türkiye’nin zorlu ekonomik şartlarında geçim kavgası veren milyonlarca memur emeklisine, çalışırken ödenen “aile yardım ödeneğin” emekli olduktan sonra kesilmesine tepki gösteren CHP’li Tekin, emekli olan kişi işinden ayrılıyor, eşinden değil. Hiçbir gerekçe olmadan yapılan bu kesintinin sonlandırılmasını ve geriye dönük olarak ‘aile yardımı ödeneği verilmesini istedi.”

 

 

Aile yardımı sayesinde emeklilerin cebine ek bir gelirin gireceğini ifade eden Tekin, “bu gelirin “emeklilerin ufak bir derdine merhem” niteliğinde olacağını söyledi. Hala çalışan memurlara “çalışmayan eş için 521 lira aile yardımı ödendiğini belirten Tekin, şunları kaydetti:

 

“Kamu çalışanın emekli olmadan önce çalışmayan eşi, doğal olarak emekli olduktan sonra da çalışamıyor. Memur emeklisinin bu durumdan kaynaklanan zararının bir miktar önüne geçilebilmesi için “yardım ödemelerin” emeklilikte de devam etmesi gerekiyor” diye konuştu.

 

Onca yıl devlete emek vermiş, alın teri dökmüş emeklilerimize 521 Lirayı çok mu görüyorsunuz diyen Tekin, “Verilen düşük zamlarla geçinemeyen emeklimiz, aldığı üç kuruş maaşla, doğal gaz faturasını mı ödeyecek, elektrik faturasını mı ödeyecek, su faturasını mı ödeyecek, pazar alışverişine mi çıkacak? Halk Ekmek kuyruklarında saatlerce beklemek zorunda kalan emekliyi görünce, hiç mi vicdanınız sızlamıyor? Diye konuştu.

 

Emekli için durumun oldukça vahim olduğunu söyleyen Gürsel Tekin, “Günde 3 öğün simit yiyip çay içilse dahi maaş yetmiyor. Bu hesabın içinde ne barınma ne ulaşım, ne ısınma ne de kira gideri var. Sadece simit çaya verilecek para bile bugün emekli için reva görülen rakamın üzerine çıkıyor. Sosyal devlet anlayışının en önemli göstergelerinden birisi emeklisini koruma ve onlara insan onuruna yakışır bir hayat seviyesi sunma yükümlülüğüdür. Kur korumalı mevduat ve döviz garantili projeler gibi uygulamalarla, zenginlere büyük transferlerin yapıldığı bir dönemde; artan enflasyon nedeniyle büyük bir sıkıntı yaşayan emeklilere en azından Kurban Bayramı öncesi destek olmak gerektiğini” söyledi.

 

Tekin, “Anayasa’da ‘Toplu sözleşme hükümleri emeklilere yansıtılır’ ibaresi olması nedeniyle toplu sözleşme ile çalışan memurlara aile yardımı yapılırken, eşi çalışmayan memur emeklilerine yapılmaması ayrıca anayasamıza da aykırı bir durum. Enflasyona en duyarlı kesim olan ve zamlardan en çok etkilenen emeklilere çalışırken ödenen “aile yardımının emeklilik döneminde de devam etmesini sağlayacak mevzuat değişikliklerine bir an önce gidilmesi gerekiyor “emekli olmak suç mu? Diyerek sözlerini tamamladı.