CHP’li Tekin: Ekonomik krizin görünmeyen yüzü; Aileler de cezalandırılıyor!

CHP’li Tekin: Ekonomik krizin görünmeyen yüzü; Aileler de cezalandırılıyor!
14 Nisan 2022 09:47

Türkiye’de son zamanlarda yaşanan yoksullaşmanın hapishanelere yansımasının çok daha derin ve yıkıcı olduğunu söyleyen Gürsel Tekin, “kimse farkında değil ama ağır ekonomik koşullar, mahkûm ailelerin uzak cezaevlerindeki yakınlarıyla görüşmesini neredeyse imkânsız hale getirdi. Ekmek almaya bile zorlanan aileler nereden para bulupta başka illerde ki cezaevlerinde bulunan yakınlarını ziyaret edebilecek? Bu durum, mahpus kadar aileyi de cezalandırmaktır. Uzağa sevk cezalandırma yöntemi olmaktan derhal çıkartılmalıdır.” Dedi

 
CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, şöyle devam etti:

 
Ağır ekonomik koşullar, ailelerin uzak cezaevlerindeki yakınlarıyla görüşmesini neredeyse imkânsız hale getiriyor. Bu durum da evlerinden uzaktaki cezaevlerine sevk edilen tutuklu ve hükümlülerin mağduriyetini gün geçtikçe artırıyor. Ailelerinden uzak yerde tutulan mahpuslar için bu gerçekten çok ciddi bir krize dönüşmüş durumda. Aynı aileden hapiste olanlar var, örneğin bir aile üyesi Edirne’ye, diğeri Diyarbakır’a gönderiliyor. Tek mahpusun görüşüne gitmek bile maddi açıdan, zaman açısından zorken, dışarıdaki aile üyeleri, hangisinin görüşüne, nasıl gitsin? Bu konuda tutuklu ve hükümlü yakınları çok dertli. Binlerce ailenin kilometrelerce uzaklıktaki cezaevlerinde olan yakınlarını ziyaret edecek imkânı yok. Yıllardır çocuklarını göremeyen yaşlı anne babalar var. Bu yol eziyetinin son bulması için siyasetçilerin duyarlı olması gerekiyor. Mahpusların daha insani koşullarda yaşamalarını sürdürebilmeleri için belirli adımlar acilen atılmalı. “Değerlendirmesinde bulundu.

 
Adalet Bakanlığı’nın söz konusu sorun ve ihlalleri ortadan kaldırması gerektiğini vurgulayan Tekin, “Cezaevlerinde yatan mahkumlardan sıklıkla telefon alıyorum. Türkiye’deki cezaevleri kapasitesi aşırı dolmuş durumda. Yatacakları ranzaların konulacağı yer bile yok. Bu konuda tutuklu ve hükümlü yakınları çok dertli. Kimileri çocuklarının yere serilen yatakların üstünde uyuduğu iddiasında. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nün verileri bunu net bir şekilde gözler önüne seriyor. Kurumun internet sitesinde yer alan “Ceza İnfaz Kurumları İstatistikleri” ne göre Türkiye’de 384 cezaevi bulunuyor. Bu cezaevlerinin kapasitesi, 271 bin 823. Fakat halihazırda cezaevlerinde 309 bin 558 tutuklu ve hükümlü var. Yani mevcut kapasite 37 bin 735 kişiyle aşılmış durumda. Üstelik pandemi nedeniyle de 81 bin 815 kişi ise cezasını izinli olarak evinde çekiyor. Buradan bakıldığında mahkûm sayımız dünya standartlarına göre yüksek. Yani durumumuz pek iç açıcı değil” diye konuştu.