CHP’li Tekin: Bir toplumun başına gelebilecek en büyük felâket, başımıza gelmiş durumda!

CHP’li Tekin: Bir toplumun başına gelebilecek en büyük felâket, başımıza gelmiş durumda!
4 Nisan 2022 10:08

“Bir toplumun başına gelebilecek en büyük felâket, başına ne geldiğini bilememesidir.” diyen CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, “Ülkemizde şu an 100 binden fazla çocuk kayıp ve 2016 yılından itibaren ülkemizde kayıp çocukların sayılarına dair verileri açıklayacak tek bir kurum bile yok. Ülkemiz adına bundan daha büyük bir felaket olabilir mi?” dedi

 

 

Çocuklar kaybolmuyor, biz kaybediyoruz” diyen Tekin “Bizim ilgisizliğimiz, eksikliğimiz çocukların kaybolmasına sebebiyet veriyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, yalnızca 2008-2016 yılları arasında 16 ülkenin nüfusundan fazla çocuğun kaybolmuş. 2016 TÜİK bu verileri paylaşmayı 2016 yılında bıraktı. Tekrar soruyorum. 2016 – 2021 yılları arasında kaç çocuk kayboldu, bu çocukların kaçı bulunabildi, kaçı bulunamadı? Bu ülkeyi yönetenler çocuklarımızın canını koruyamayacak, şiddete, suça maruz kalan çocuklarımızın yanında olamayacaksa ne işe yarıyor? “ diye sordu.

 

 

Kayıp çocuklar konusunda devamlı araştırma yapan ve bunları yazan; Prof. Sevil ATASOY, Prof. Hüsnü Erkan, Altınbaş Üniversitesi Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri Program Başkanı ve Aile Danışmanı Barış Tuncer, Gazeteci Ökkeş Özekşi, Av. Bektaş Şarklı gibi duyarlı kişiler, ülkemizin bu acı gerçeğini devamlı gündemde tutmaya çalışıyorlar. Kendilerinden alıntı yapılarak yapılan bu son araştırmayı kamuoyunun dikkatine sunuyorum.

 

 

Türkiye’de kaçırılan çocuk sayısı son 9 yılda üç kat arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’de son 9 yılda kaybolan çocuk sayısı toplam 104 bin 531’dir. Yılda ortalama 10 bin, günde ise 32 çocuk kaybolmaktadır.”

Güvenlik birimlerine suç mağduru olarak gelen 137 bin 482 çocuğun yüzde 59,1’i yaralama, yüzde 13,5’i cinsel suçlar, yüzde 6,8’i aile düzenine karşı suçlardan mağdur oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’de son 9 yılda toplam 104 bin 531 çocuk kayboldu. TÜİK, 2014’te 17 bin çocuğun kaybolduğunu bu rakamın ise son 9 yıl içindeki en yüksek rakam olduğunu bildirdi.

Güvenlik birimlerine suç mağduru olarak gelen 137 bin 482 çocuğun yüzde 59,1’i yaralama, yüzde 13,5’i cinsel suçlar, yüzde 6,8’i aile düzenine karşı suçlardan mağdur olarak kayıtlara geçti.

TÜİK istatistiklerine göre; Gaziantep’te 2017 yılında 691 aile çocuklarının kaybolduğuna dair polis ve jandarmaya başvurdu. Verilere göre Gaziantep’te erkek ve kız çocuğu kayıp vakalarındaki rakamlar ürkütücü boyutlara ulaşıyor. Kentte 11 yaşından küçük 258 erkek çocuk kayıp olarak kayıtlara geçti. Kız çocuklarında ise 11 yaşından küçük 67 kayıp vakası var.

 

 

Gaziantep’te 11-17 yaş arasındaki kayıp ise toplam bin 486 çocuğa ulaştı. Böylece Gaziantep’te toplamda bin 811 çocuk kayıp olarak kayıtlara geçmiş bulunuyor.

Gaziantep Barosu eski Başkanı Bektaş Şarklı, kentte en çok Suriyeli çocukların kaybolduğunu ve bu durumun da dikkat çekici olduğuna işaret etti. Bektaş Şarklı, “Kayıp çocukların ailelerinin sadece güvenlik güçlerine başvurması çok ilginç.

Oysaki baromuzda ‘Çocuk Haklarını Koruma Merkezi’ bulunmasına rağmen şimdiye kadar hiçbir ebeveyn bize başvurmadı. Kayıp çocukların büyük kısmının Suriyeli olması ise ciddi bir soruşturma konusu olmalı”

10- 2008-2016 yılları arasında Türkiye’de 45 bin 96 erkek çocuğun kaybolduğu bildirildi. Güvenlik birimleri tarafından derlenen verilere göre en fazla kayıp bildirimi, 15-17 yaş grubunda yaşandı.

 

 

EN ÇOK ERKEK ÇOCUKLAR HANGİ İLLERDEN KAYBOLUYOR

 

 

Türkiye genelinde kayıt altına alınan erkek çocuğu kayıp vakalarının yüzde 55’i, Antalya, Diyarbakır, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Adana, Ankara, Bursa, Denizli ve Şanlıurfa illerinde meydana geldi.

Verilere göre 2008-2016 yılları arasında kız çocukları en fazla Antalya’da kayboldu. Antalya’da 9 yıl içerisinde emniyet birimleri veya vatandaşlar tarafından bulunarak, güvenlik birimlerine getirilen kayıp kız çocuğu sayısı 4 bin 559 oldu.

Çocukların yüzde 57,7’sinin 15-17 yaş grubunda, yüzde 23,3’ünün 12-14 yaş grubunda, yüzde 18,5’inin ise 11 yaş ve altındaki çocuklar olduğu görüldü. Güvenlik birimine 2017 yılında gelen veya getirilen çocukların yüzde 66,1’i erkek, yüzde 33,9’u ise kız çocuğu oldu.

Güvenlik birimlerine 2017 yılında gelen veya getirilen 335 bin 242 çocuğun yüzde 46,2’sinin mağdur olarak, yüzde 32,2’sinin kanunlarda suç olarak tanımlanan bir fiili işlediği iddiasıyla (suça sürüklenme) yüzde 13,7’sinin bilgisine başvurma amacıyla, yüzde 3,4’ünün kayıp (hakkında kayıp müracaatı yapılıp daha sonra bulunan) ve yüzde 4,4’ünün başka nedenlerden dolayı geldiği ya da getirildiği tespit edildi.

 

 

EN ÇOK YARALAMA VE HIRSIZLIK SUÇLARI İŞLENİYOR

 

 

Suça sürüklenme nedeni ile güvenlik birimlerine 107 bin 984 çocuk getirildi. Bu çocukların yüzde 34,4’üne yaralama, yüzde 24,8’ine hırsızlık, yüzde 6,6’sına Pasaport Kanunu’na muhalefet, yüzde 6,2’sine uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak, satmak veya satın almak, yüzde 3,9’una ise mala zarar verme suçları isnat edildi.

Prof. Dr. Sevil Atasoy, “Kayıp Çocuklar” konulu söyleşide “İstatistiklere göre 10 kaybolan ya da kaçırılan çocuktan 1’i canlı bulunmuyor. Sayısal olarak Türkiye’de bu kaçırılan çocukların sayısı son 10 yılda üç kat artmış gibi duruyor”

 

 

“TÜİK SON 7 YIL İÇİNDE 100 BİN ÇOCUĞUN KAYBOLDUĞUNU AÇIKLADI”

 

 

Prof. Dr. Sevil Atasoy, kaybolan çocukların her geçen gün arttığından bahsederken, ailelere böyle bir durumda ne yapması gerektiği hakkında bilgiler verdi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun son 7 yıl için açıkladığı kaybolan çocuk sayısının 100 binin üzerinde olduğunu belirten Atasoy, “Bunun önemli bölümü kız çocuğu, bunların arasında bir bölümü de kaçan çocuklar. Kaçırılan çocukların birçoğu, evden kaçtığı düşünen aileleri sayesinde polise bildirilmiyor”

 

 

“KAYBOLAN 10 ÇOCUKTAN 1’İ CANLI BULUNMUYOR”
“Çeşitli şekillerde çocuklar evden kaybolabilir” diyen Prof. Dr. Atasoy, “Evden kaçanlar ya da büyük fuar alanlarında kaybolan çocuklar, bu durumlarda çocuklarımızı bulabiliyoruz. Ancak istatistiklere göre 10 kaybolan ya da kaçırılan çocuktan 1’i canlı bulunmuyor. Sayısal olarak Türkiye’de bu kaçırılan çocukların sayısı son 10 yılda üç kart artmış gibi duruyor. Şimdi ailelere böyle kötü ve üzücü bir duruma düşmemesi için önerilerim olacak” şeklinde konuştu.
VE EN ACISI FİNAL BÖLÜMÜNDE… MAALESEF Türkiye’de son 5 yıldır TÜİK kaybolan insanlar verilerini açıklamıyor.