CHP’li Tekin: Atalarımız ‘tuz kokmuş’ sözünü işte bu durumlar için söylemiş!

CHP’li Tekin: Atalarımız ‘tuz kokmuş’ sözünü işte bu durumlar için söylemiş!
5 Temmuz 2022 08:36

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, “TCDD’nin personel alımı yaparken Raylı Sistem Bölümü mezunlarına öncelik tanıması gerekirken, 2022/1 ÖSYM Merkezi Atama Kılavuzunda TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün açmış olduğu kadrolarında raylı sistem bölüm mezunlarına yer verilmemesi nedeniyle oluşan mağduriyeti, soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

 

 

 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, yazılı soru önergesinde, “Her yıl yaklaşık 2000 mezun veren ve TCDD haricinde hiçbir kurum ve kuruluşa başvuru yapamayan bu bölüm mezunlarına 2022/1 ÖSYM Merkezi Atama Kılavuzunda tercih etme hakkı dahi verilmezken tamamen alakasız bölümlerden mezunlara yer verilmesinin anlaşılır bir tarafı yok.” dedi

 
TCDD’nin nitelikli, yenilikçi gelişim ve değişimlere açık işgücüne ihtiyacı olduğuna değinen Tekin, şunları kaydetti:

 

 
“AKP iktidara gelene kadar Demiryolları ülkemizin en köklü kurumlarından biriydi. Çalışanları uzun yıllar kurum içerisinden yetişerek ihtisaslaşmış, bilgi, birikim ve tecrübe sahibi kişilerden oluşmaktaydı. Son yıllarda; hiçbir demiryolculuk bilgisi, liyakati ve kurum kültürü olmayan kişilerin çalışmaya başlamasıyla kurumun tarihinde görülmeyen tren kazaları yaşanmaya başladı.
Meslek Yüksekokulları aracılığı ile bilimsel, teorik ve pratik eğitim almış gençlerin kurum içerisine alınarak değerlendirilmesi gerekirken açıktan atamalar ve başka kurumlardan atanan bilgi, birikim ve tecrübe anlamında yetersizlikleri açıkça ortada olan birçok kişi nedeniyle Raylı Sistemler Bölümü mezunları dışarıda kalmaktadır.
Son olarak, 2022/1 ÖSYM Merkezi Atama Kılavuzunda TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün açmış olduğu Tren Teşkil Memuru, Hareket Memuru ve Sürveyan kadrolarında raylı sistem bölümlerine yer verilmemiştir. Raylı sistemler bölümleri mezunları, TCDD haricinde hiçbir kurum ve kuruluşa başvuru yapamadığı halde raylı sistemler bölümü mezunlarına tercih etme hakkı dahi verilmemesine, Atalarımız “tuz kokmuş” sözünü işte bu durumlar için söylemiş” diyerek şu soruları yöneltti.
1- Türkiye’nin raylı sistemler alanında eğitimli ve deneyimli elemana ihtiyacı ortadayken; 2022/1 ÖSYM Merkezi Atama Kılavuzunda, TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün açmış olduğu Tren Teşkil Memuru, Hareket Memuru ve Sürveyan kadrolarında raylı sistem bölümü mezunlarına yer verilmemesinin gerekçesi dedir?
2- Demiryollarına gönül vermiş raylı sistemler mezunu binlerce genç istihdam edilmeyi beklerken tamamen alakasız bölümlerden mezun kişilerin atanmasının sebebi nedir?
3- Yılda yaklaşık 2000 mezun veren Raylı Sitemler Bölümü mezunları, TCDD haricinde hiç bir kurum ve kuruluşa başvuru yapamadığı halde raylı sistemler bölümü mezunlarına tercih etme hakkı dahi verilmemesini adil buluyor musunuz?
4- Alımı yapılacak olan Tren Teşkil Memuru, Hareket Memuru ve Sürveyan kadroları, TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğünde istihdam edilecekler hakkında ki sınav ve atama yönetmeliği “ne uygun mudur?
5- TCDD Personel alımlarında, Raylı Sistemler Bölümleri mezunlarına daha fazla yer verecek yasal düzenlemeler yapmayı düşünüyor musunuz?