CHP’li Tekin: Aileleri çalışmak zorunda olan çocuklara kim bakacak?

CHP’li Tekin: Aileleri çalışmak zorunda olan çocuklara kim bakacak?
4 Mayıs 2021 10:07

CHP’li Tekin: Aile Bakanlığı’na bağlı kurumlara devam eden çocukların eğitim hakları devam ederken, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlardaki çocukların eğitim hakları ellerinden alındı! Peki, Aileleri çalışmak zorunda olan çocuklara kim bakacak?

 

 

Salgın nedeniyle alınan 17 günlük kapanma kararını değerlendiren CHP’li Gürsel Tekin “Tam kapanma olmalı ancak bu şekilde değildi. Ekonomik, sosyal desteksiz ve adaletsiz kapanma mı olur? Devlet, gereksinim duyan herkese sosyal ve ekonomik destek vermeliydi. “dedi

 

 

17 gün tam kapanma kararı sonrasında alınan kararlar çerçevesinde vatandaşların mağduriyetlerinin artarak devam ettiğini ifade eden Tekin, “zaten bir yılı aşkın süredir faaliyetleri aç-kapa yapılarak durdurulan esnaf ve çalışanlar açlığa terk edilmiş bir şekilde yaşamını sürdürmeye çalışırken, şimdi de çocukları perişan ediliyor” değerlendirmesinde bulundu.

 

 

Tekin, “Devletimize bağlı iki bakanlığın farklı uygulamaları nedeniyle, Aile Bakanlığı’na bağlı kurumlara devam eden çocukların eğitim hakları devam ederken, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlardaki çocukların eğitim hakları ellerinden alınmış durumda. Bu uygulama ile çocuklu ailelerin bir kısmının mağduriyeti giderilirken, bir kısmı ise açıkça mağdur edilmiş oldu” diyerek açıklamasında şu hususlara yer verdi:

 

 

“Çalışmak zorunda olan ve çocuklarını bırakacak yerleri olmayan anne ve babalar bu çelişkinin en büyük mağduriyetini yaşarken yine kapatılan bu kurumlarda çalışan öğretmenler, personellerde aynı olumsuzluktan etkileniyorlar. Bu durumda olan ve aileleri çalışmak zorunda kalacak çocuklar ne olacak? Hangi önlemleri aldınız?” dedi.

 

 

Tekin, “Milli Eğitime bağlı okul öncesi kurumlar kapalıyken, aileleri çalışmak zorunda olan çocuklara kim bakacak? Türkiye’de 0-4 yaş grubu arasında 6 milyon 345 bin, 0-12 yaş grubunda ise 16 milyon 500 bin bakıma muhtaç çocuk var. ‘Ben bilirim, ben yaptım oldu’ mantığıyla ancak bu kadar oluyor! Çocuklu çalışanları ve ilgili kurumları rahatlatacak güvenceler acilen alınmalıdır.

 

 

Türkiye’de, bir milyon ebeveyne hizmet edip kadın istihdamına önemli ölçüde katkı veren, yaklaşık yetmiş bin personele de istihdam sağlayan yaklaşık sekiz bin dört yüz Okul Öncesi Eğitim Kurumu’nda bu süreçte ciddi mağdur edildiğini belirten Tekin,” bu iki bakanlığa bağlı Okul Öncesi Eğitim Kurumlarının isimleri farklı olsa da benzer yaş gruplarına (3-6) eğitim ve bakım hizmeti vermekte olup, aynı müfredatı kullanmaktalar. Bu yaman çelişkiden derhal vazgeçin” dedi