CHP’li Şevkin, Meclis kürsüsüne ekmekle çıktı!

CHP’li Şevkin, Meclis kürsüsüne ekmekle çıktı!
28 Ekim 2020 11:49

TBMM kürsüsünden elinde ‘ekmek’le konuşan CHP Adana Milletvekili Şevkin, “Vatandaşı önce ekmeğe muhtaç ettiniz, sonra askıda ekmek uygulamasına başladınız” dedi.

 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) kürsüsünden yaptığı konuşmada “Vatandaşı ekmeğe muhtaç ettiniz. Önce ekmeğe muhtaç edip sonra askıda ekmek dağıtmaya başladınız” dedi.

‘Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nin 23. Maddesiyle ilgili partisi adına konuşan Dr. Şevkin, kürsüden gösterdiği ekmek eşliğinde, “Buğdayı dışarıdan ithal ediyorsunuz, bu ülkeyi ekmeğe muhtaç ettiniz. Bunu kabul etmek mümkün değildir. Siz yardım edilmiş yoksullar istiyorsunuz, biz ise ortadan kaldırılmış yoksulluk istiyoruz” diye konuştu.

 

 

ŞAKİRPAŞA HAVALİMANINA DİKKAT ÇEKTİ
CHP’li Dr. Şevkin, konuşmasında Adana’nın 15 ilçe ziraat odası başkanının kendisine sunduğu raporda yer alan taleplerin yanı sıra yapımı yılan hikayesine dönen, altyapı ve üstyapı ihalelerinde iptaller yaşanan, birinci sınıf tarım arazilerinin yok edileceği, yer altı su seviyesi yüksek bir alanda 2013 yılından bu yana inşaat aşamasından öteye geçmeyen ‘Çukurova Bölgesel Havalimanı’ndan derhal vazgeçilmesi ve Adana Şakirpaşa Havalimanı’nın genişletilmesi çağrısında da bulundu.

 

 

“3 MİLYON 100 BİN HEKTAR TARIM ALANI YOK EDİLDİ!”

 
Söz konusu 23. maddeyle tarımda denetim görevinin sadece Bakanlık, valilik veya kurullara verileceğini, oysa etkili ve verimli bir denetim için tarımla ilgili meslek odalarından, muhtarlardan ve ziraat odalarından oluşan özel bir kurul oluşması gerektiğini kaydetti. Dr. Şevkin, “Böylece, o bölgenin tarımsal gerçekleri ve yöresel halkın sorunları göz önünde bulundurularak değerlendirme yapılabilecektir” ifadesini kullandı.

Ürettiğinden kazanamayan ve borcu katlanarak artan çiftçinin maalesef tarımsal üretimden hızla ulaştığını ve ne yazık ki köyden kentlere göç etmek zorunda kaldığını dile getiren Dr. Şevkin, “2005 yılında 26,6 milyon hektar olan ekilebilir arazi varlığımız, maalesef, 3 milyon 100 bin hektar düşerek 23,5 milyon hektara gerilemiştir. Tarım arazilerimiz çeşitli sebeplerle terk edilmektedir. Başta dünyanın 3. sayılı zenginlikteki tarım ovası Çukurova olmak üzere planlamanın yanlış alanlara yapılması nedeniyle birinci sınıf tarım alanlarının amaç dışı kullanımlarının önü açılmaktadır” diye konuştu.

 

 

“AYNI ANDA SIFIR GÜMRÜKLÜ İTHALAT VE HİBE TESADÜF MÜDÜR?”

 

 
Mustafa Kemal Atatürk’ün “Millî ekonominin temeli ziraattır” sözünü hatırlatan Dr. Şevkin, son günlerde buğday, arpa ve mısır ithalatında gümrük vergilerinin sıfırlandığına dikkat çekti.

Daha önce “Artık ithalat yapmayacağız” diyen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin, bu kez “Paramız var ki ithalat yapıyoruz” dediğini vurgulayan Dr. Şevkin, “Maalesef, buğdayda yüzde 45, arpada yüzde 35, mısırda yüzde 12 vergi ödeyen özel sektöre sıfır gümrükle ithalat hakkı tanındı. Gemi limanda beklerken kararname çıkarılıyor ve kararname çıktıktan sonra sıfır gümrükle limandan buğday getiriliyor, silolara dökülüyor. Maalesef, yerli ve millî olduğunu iddia edenler, bu parayı Türk çiftçisine, yerli ve millî çiftçiye aktarmak yerine yabancı ülkelere aktarıyor. Ne tesadüftür ki, aynı dönemde Kızılay, yine yurt dışına, Suriye’ye ve benzeri Ortadoğu ülkelerine mısır, buğday ve arpa hibe edecek. Şimdi, soru şu: Acaba bu arpa, buğday kimden alınacak? Bu; mısır, acaba, peşin parayla, sıfır gümrükle ithalat izni verdiğiniz firmalardan mı alınacak? diye sormak istiyorum doğrusu. Yerli ve millî olduğunu iddia edenlerin mutlaka bunu değerlendirmesi gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.