CHP’li Şevkin: Hasat döneminde ithalatın önünü açmayın!

CHP’li Şevkin: Hasat döneminde ithalatın önünü açmayın!
31 Mayıs 2021 07:15

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Türk çiftçisinin Anayasadan kaynaklı 210 milyar lira alacağının ödenmesi çağrısında bulundu.

 

 

Adana’nın Sarıçam ilçesinde ziyaret ettiği köylerde esnaf, çiftçi ve vatandaşların sorunlarını dinleyen Dr. Şevkin, girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle çiftçinin tarımdan uzaklaştırıldığını kaydetti.

 

“SORUNLAR VATANDAŞA YÜKLENİYOR”

 

 

Sarıçam İlçe Başkanı Hüseyin Göçmen ve yönetim kurulu üyeleriyle birlikte sırasıyla Çirişgediği Mahallesi Deliçay Bölgesi, Çiçekli, Ayvalı, Hocalı, Maltepe, Karlık Bölgesi Torunlar köyünde muhtarlar, çiftçiler, esnaf ve vatandaşlarla buluşan Dr. Şevkin, Türkiye’nin her alanda büyük yara aldığını ifade etti. Dr. Şevkin, “Türkiye’de en önemli konuların başında gelen ve büyük sorun yaşanan sağlık, ekonomi ve tarım unutturulmaya çalışılıyor” dedi. Fabrikaların, tarım topraklarının birer birer elden çıkarıldığını kaydeden Dr. Şevkin, “Tüm ekonomik sorunlar çiftçinin, esnafın, vatandaşın sırtına yükleniyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin tarımda tamamen dışa bağımlı bir hale sürüklendiğini, hasat dönemlerinde ithalatın önünü açmanın çiftçiye vurulan en büyük darbe olduğunu dile getiren Dr. Şevkin, girdi maliyetlerindeki artışın önünün alınamadığını söyledi.

 

 

TARIM KANUNU NE DİYOR?
Cumhuriyet tarihinde belki de ilk defa çiftçinin tarlasındaki traktörün, üreticinin beslediği ineğin haczedildiğini vurgulayan Dr. Şevkin, “Ülkemizdeki tüm çiftçiler yüksek faizle borçlandırıldı. Mazot, gübre, zirai ilaç ve diğer tüm girdi maliyetleri her gün artıyor. Girdi maliyetleri düşürülmezse çiftçi, üretimden vazgeçecek. Ayrıca hükümet Tarım Kanunu’nun 21. Maddesi uyarınca milli gelirin en az yüzde 1’i oranında çiftçiye destek vermek zorundadır. Çiftçinin kanunen biriken alacağı 210 milyar lirayı bulmuştur. Bu para çiftçiye derhal ödenmelidir” diye konuştu.