CHP’li Şevkin: 75 milyar Dolar beton lobilerine gitti!

CHP’li Şevkin: 75 milyar Dolar beton lobilerine gitti!
8 Aralık 2022 14:02

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada 75 milyar dolarlık deprem vergisini, kaybolan 128 milyar doların hesabını çatır çatır soracaklarını vurguladı

 

 

2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde CHP grubu adına konuşan Dr. Şevkin, “2020 Elazığ, Kasım 2020 İzmir depremzedelerinden hâlâ evlerini teslim alamayan vatandaşlar var. Tunceli’de 3 kış geçmesine rağmen tek bir hak sahibine ev veya iş yerleri teslim edilmemiş” dedi.

Türkiye’de 24 kent, 110 ilçe, 500’ü aşkın mahalle veya köyün doğrudan fay zonları üzerine inşa edildiğini vurgulayan Dr. Şevkin, “Bas bas bağırıyoruz: Fay zonlarını tespit edin, kentsel dönüşümle boşaltın. Olası depremlerde milyonlarca insan hayatını kaybedecek, ekonomi çökecek” diye konuştu. Dr. Şevkin, binlerce mimar, mühendis ve şehir plancısının işsiz olduğunu ancak Bakanlığın mühendislerden yararlanmadığını vurguladı.

 

 

“75 MİLYAR DOLAR NEREDE?

 

 

”Bakan Murat Kurum’a dönerek, hazırladığı pankartı gösteren ve “20 yılda vatandaştan topladığınız 75 milyar dolarlık deprem vergilerini ne yaptınız? Nerelere harcadınız? Öyle kaçış yok. Bunun hesabını vereceksiniz” diye konuşan Dr. Şevkin, “Depremlerde, sel, heyelan gibi doğal afetlerin yanı sıra, yangınlarda imar aflarınız, kentsel dönüşüm adı altında ranta dayalı yapılaşmanız, önlem almak yerine, sadece yara sarmaya dönük politikalarınız, yeşili ve doğa ile barışık olmayan tercihleriniz nedeniyle binlerce insan yaşamını yitirdi, yitirmeye devam ediyor. Sağlam zeminde, afet direnci yüksek, sağlam binaları biz yapacağız” dedi. Dr. Şevkin 75 milyar dolarlık deprem vergisinin önlem almaya değil beton lobilerine aktarıldığını savundu.

 

 

“CEYHAN NEHRİ TÜKENİYOR!”

 

 

Meclis kürsüsünden Ceyhan Nehri’nin tükendiğini fotoğraflarla gösteren Dr. Şevkin, “Balıklar, arılar ölüyor, hayvanlar zehirleniyor, halk sağlığı tehdit altında. Bu ülkenin bakanı nerede?” diye sordu.

Ekmeğini zifiri karanlıkta nasırlı elleriyle, kazıyarak kazanan maden emekçilerinin, insani koşullarda, sağlıklı çalışacakları, iş ve maden cinayetlerinin olmadığı bir Türkiye’nin mümkün olduğunu belirten Dr. Şevkin, “Hayatlarını hiçe saydığınız maden emekçilerini unutmuyoruz. İşçilerin can güvenliğinin olmadığı rödovans sistemine dayalı vahşi madencilik değil, uç ürünlerin katma değer yarattığı, madenci, sendikacı, öğretim görevlileri vb gibi tüm bileşenlerin ortaklaştığı, insan hayatının öncelendiği Ulusal Maden Yasasını biz çıkaracağız. Başaracağız. Milletimizle birlikte başaracağız” şeklinde konuştu.

 

 

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİ ETKİN KILACAĞIZ”

 

 

Her krize girildiğinde “Doğalgaz bulduk, petrol bulduk” yalanlarıyla krizi unutturma ve umut tacirliği değil, yenilenebilir enerji kaynaklarının hayata geçirildiği, dışa bağımlılığın en aza indirildiği, doğa ile barışık, ekolojik bir enerji politikasını oluşturacaklarını vurgulayan Dr. Şevkin, şunları söyledi:

“Her gün en az bir kadın öldürülüyor, şiddete, tacize, tecavüze maruz kalıyor. Bunların hepsi, hiç kuşkusuz sizin döneminizde arttı; Hiç sorumluluk duymadınız, mazeretler ürettiniz. Kadınların özgür, eşit, sağlıklı, yaşamsal garantisinin sağlandığı bir Türkiye mümkün. Kadınlar, haklarını aradıkları için coplanmayacak, hak aramalarına gerek kalmadan İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden etkin hale getireceğiz. Kadınların haklarını teslim edeceğiz. Kadınlar boş tencerelerinde su kaynatıyor, dert kaynatıyor. Çocuklar, et, süt, peynir, yumurtaya erişemiyor. “Karnımı doyurmak için su içiyorum” diyen çocuğun sözleri hala hafızalarda… Sayın Genel Başkanımızın “Hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek” diyerek çok çok önemsediği Aile Destekleri Sigortası ile evine hiçbir gelirin girmediği aileler için asgari ücret tutarında geliri, asgari ücret altında alanların da asgari ücrete tamamlandığı sistemi biz kuracağız. Tarımda bitirdiğiniz çiftçiyi, ürün desenli, havza bazlı ekim ve planlı tarım, pazarlama ve kooperatifleşme ile yine ülkenin baş tacı konumuna getireceğiz. Gübre, mazot ve ilaca destek vereceğiz. Tarımda ülkeyi süper lige çıkaracağız. Eğitime herkesin ulaşabileceği, fırsat eşitliğinin sağlandığı, barınma ve beslenme sorunu çözülmüş, geleceğini başka ülkelerde değil, bu ülkede arayan gençlerin geleceğini biz garanti altına alacağız. Göreceksiniz biz yapacağız.”

 

 

“128 MİLYAR DOLARIN HESABINI ÇATIR ÇATIR SORACAĞIZ”

 

 

AKP’nin “Yasaklar, yolsuzluk ve yoksulluğu bitireceğiz” diyerek yola çıktığını ancak “yürütme, yağma, ballı maaşlar ve yolsuzluğu adeta kurumsallaştırdığını belirten CHP’li Dr. Şevkin, “Yeniden adil, hakça bölüşülen bir Türkiye’yi biz ayağa kaldıracağız. Barış ve hoşgörü iklimini biz yaratacağız” dedi. Kaybolan 128 milyar doların hesabını çatır çatır soracaklarını ifade eden Dr. Müzeyyen Şevkin, konuşmasını “Yepyeni, herkesi ve her kesimi kucaklayan bir bütçeyi biz yapacağız. Siz de tarihin karanlık sayfalarındaki yerinizi alacaksınız. Son bütçeniz hayırlı olsun” sözleriyle noktaladı.