CHP’li Serter: Son 11 ayda 80 bin esnaf kepenk indirdi, farkında mısınız?

CHP’li Serter: Son 11 ayda 80 bin esnaf kepenk indirdi, farkında mısınız?
8 Aralık 2022 12:07

CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) süren bütçe maratonunda söz aldı. Ticaret Bakanlığı bütçesi görüşülürken kürsüye gelen CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, esnafın sorunlarının Ticaret Bakanlığı içinde bir müdürlüğe sıkıştığını ifade ederek, “Müdürlük çözüm değil sorunun merkezi haline geldi, Esnaf Bakanlığı şart” dedi.

 

 

TBMM bütçe görüşmelerinde hükümete de yüklenen Bedri Serter, AKP iktidarının 20 yılda ülkeyi kuru ekmeğe muhtaç hale getirdiğini söyledi. AKP’nin Adalet deyip ülkeyi adaletsizlik iklimine mahkum ettiğini vurgulayan Serter, “Kalkınma deyip çocuklarımızı, gençlerimizi bir kuru ekmeğe bir bardak suya muhtaç ettiniz. Toplumsal huzuru yok ettiniz, ticarette güveni yerle bir edip esnafı devletten soğuttunuz” dedi.

AKP’nin halkı değil, kendisini ve etrafındakileri düşünen bir anlayışı tek adam rejimiyle pekiştirdiğini söyleyen Serter, “Tek adama itaat edilen bir yapı kurdunuz! Sizin, iradeyi saraydan alıp halka veren bir lider olan Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyetini artık yönetemediğiniz açıktır” dedi.

 

 

“Son 11 ayda 80 bin esnaf kepenk indirdi”

 

 

Ticaret Bakanlığı bütçesi konusunda da fikirlerini paylaşan Serter, “Esnaf kepenk indirirken AKP iktidarı bunu seyrediyor. Son 11 ayda 80 bin esnaf kepenk kapattı, farkında mısınız” dedi.

 

 

Türkiye iş dünyasının yüzde 99.8’si olan ve içinde 2 milyon küçük esnafımızı barındıran 3.4 milyon KOBİ’nin, bugün Ticaret Bakanlığının içinde bir “Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü” koridoruna sıkıştırılmış olduğunu vurgulayan Serter, “O Müdürlük, çözüm değil her gün yeni sorunlar ve engeller üretiyor esnafa. Biz, Millet iktidarında, esnafımıza, ticaret insanımıza yakışır bir “Esnaf Bakanlığı” kuracağız. Seslerini duymadığınız her bir esnaf kardeşimize kendi evlerinde kucak açacağız” diye konuştu.

 

 

Yapılması gerekenleri ve Esnaf Bakanlığı kurulduğunda kendilerinin yapacaklarını da kürsüden sıralayan Serter, sözlerini şöyle tamamladı:

 

 

“Olması gerektiği gibi, onlarla birlikte “esnaf ve sanatkar” tanımını yeniden yapıp, ihtiyaçlarına cevap veren kanunları çıkaracağız. Olması gerektiği gibi, esnaf ve sanatkâr meslek kuruluşlarını, her türlü vergi, resim ve harçtan muaf tutacağız. Yine olması gerektiği gibi, ilk işyeri açılışlarında, özellikle şehit, gazi, genç ve kadın girişimcilerimize Bakanlık içinde özel bir birim açarak kayıtlarında ücret alınmamasını sağlayacağız. AR-GE çalışmalarından en üst düzeyde yararlanmalarını sağlayacak bir birim oluşturacağız. En önemlisi: İktidarınız boyunca sayıları kontrolsüzce artan, şehir merkezlerinde açılmalarına engel olmadığınız 403 AVM ve onun yanında 3 harfli 41 bin marketin esnaflarımızla rekabet şartlarını yeniden düzenleyecek, acilen perakende yasasını çıkaracağız! Daha düne kadar yandaş olduğunuz ve 3 harflileri kurduklarında önlerini sonuna kadar açtığınız, bugün ise savaştığınız, hatta FETÖ kumpas bahaneleriyle yerlerine kayyum atama noktasına geldiğiniz. Son söz, ülkeye toplumsal barışı da, esnafımıza bereketi de biz getireceğiz. Evlerine mutlulukla dönecek esnafımız”