CHP’li Serter: MKE’yi satışa çıkarmaya yeltenen tek adam rejimi beka sorunu haline geldi!

CHP’li Serter: MKE’yi satışa çıkarmaya yeltenen tek adam rejimi beka sorunu haline geldi!
24 Haziran 2021 09:33

CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, iktidarın TBMM’ye getirdiği ve Makine Kimya Endüstrisi Kurumu’nu anonim şirkete dönüştürme amacını taşıyan kanun teklifini sert bir dille eleştirdi ve ”Tank Palet fabrikasından sonra MKE’yi satışa çıkarmaya yeltenen tek adam rejimi beka sorunu haline gelmiştir” dedi.

 

 

Serter, açıklamasında, Makine Kimya Endüstrisinin köklerinin yüzyıllara dayandığını, Cumhuriyetin kuruluşuyla beraber kurulmaya başlanan fişek, top ve silah fabrikalarıyla da güçlendiğini ve milli savunma açısından önemli teçhizat ve aletlerin bu kurum tarafından karşılandığını belirtti.

 

 

Serter, getirilen kanun teklifiyle, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu’nun anonim şirketine dönüştürülmek istenmesiyle beraber kurumda çalışan personele yönelik olarak adımlar atılmaya çalışıldığına dikkat çekti. Serter: “Kurumun personeli işçi statüsüne dönüştürülmek istenmektedir. İktidara yakın olarak bilinen sendika bile bu adımdan rahatsızdır. Hali hazırda kurumda olan personel işçi olacak. Kimlerin alınacağı belirsiz, yabancı personelin önünün açılacağını düşünmemek saflık olur. Nitekim Tank ve Palet Fabrikası bir kararla Katarlılara bir kuruş verilmeden devredildi yani yabancıların eline verildi. Makine Kimya Endüstrisi gibi köklü bir kuruma dışarıdan vatandaş dahi olmayan yabancı personelin getirmenin de güvenlikle ilgili ciddi sorun yaratacağı ve devlet sırlarını tehlikeye atacağı açıktır” dedi.

 

 

Serter: “Bürokratlara çift maaş alacakları bir şirket, yandaşlara bir kapı daha açılıyor”

 

 

İzmir Milletvekili Bedri Serter, bir kamu iktisadi teşekkülü olan Makine Kimya Endüstrisinin şirkete dönüşmesinin aynı zamanda bugünlerde gündeme gelen çift maaş ve üzerinde alan bürokratları akla getirdiğini dile getirdi. Serter: “ AKP iktidarı, kendi bürokratlarının, eski bakanlarının yeni maaşlar alacakları bir başka alan açmaya çalışmaktadır. Şimdiden soruyorum, Makine Kimya Endüstrisi Kurumu’nun anonim şirket haline gelmesi sonrasında yönetim kuruluna getirilecek isimler bugünden belli midir? Ayrıca yine, özel şirket olarak yönetilmesi istenen Makine Kimya Endüstrisinin ihaleleri belli ki ağızları sulandırmakta, yandaşlar çıkarılacak bu kanunu beklemektedirler. Ülkenin en temel kurumlarından olan, savunma sanayisinin de temel taşlarından olan böylesi bir kurumu nasıl bu kadar kolay harcamayı göze aldınız? Bize bunu açıklayın” dedi.