CHP’li Sertel: Zafer Havalimanı işletmecisi bir koydu, dört alacak!

CHP’li Sertel: Zafer Havalimanı işletmecisi bir koydu, dört alacak!
22 Ağustos 2022 08:40

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel, Kütahya’da bulunan ve Türkiye’nin Kamu-Özel işbirliği finansman modeliyle yapılan ilk bölgesel havalimanı olma özelliğini taşıyan Zafer Havalimanı’nı yapan ve işleten firma bir koydu, dört alacak.

 

 

IC İçtaş firması tarafından 52 milyon 187 bin Euro maliyetle yapılan Zafer Havalimanı’nda garanti edilen yolcu sayısının yüzde 1’ine dahi ulaşamadı. Bu nedenle işletici firmaya 2012 yılından 2021 yılına kadar 52 milyon 818 bin 762 Euro yolcu garantisi ödemesi yapıldı. Böylece IC İçtaş İnşaat şirketi yatırdığı parayı yalnızca 9 yılda çıkardı.

Sözleşme süresi 29 yıl 11 ay olan havalimanı için garanti edilen yolcu sayısı nedeniyle sözleşme bitimi 2044 yılına kadar 152 milyon Euro daha ödenecek. Zafer Havalimanı için 52 milyon yatırım yapan firma, sözleşmenin bitimine kadar yatırım bedelinin 4 katı olan 206,6 milyon Euro’yu kasasına koymuş olacak.

 

 

SERTEL’E YAZILI YANIT

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel, DHMİ’nin bilanço ve hesaplarının görüşüldüğü KİT Komisyonu toplantısında Zafer Havalimanı için yolcu garantisi nedeniyle bugüne kadar ödenen toplam tutarı ve sözleşme bitimine kadar ödenmesi öngörülen meblağı sordu. DHMİ tarafından verilen yazılı yanıt, Zafer Havalimanı işleticisi firmanın yaptığı yatırım bedelini yolcu garantilerinden çıkardığını, 2022 yılından itibaren alacağı ödemeleri de kar hanesine yazacağını ortaya koydu.

 

 

YOLCU GARANTİSİNİN YÜZDE 1’İNE DAHİ ULAŞILAMADI

 

 

Yap-İşlet-Devret projelerinin Yap – İç et- Devret projeleri haline dönüştüğünü ifade eden CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “Türkiye de yaşayan halkımız Yap-İşlet-Devret projeleri adı altında adeta soyuluyor. Yani vatandaşın cebinden çıkan milyonlarca, milyarca Euro yandaş şirketlerin cebine akıtılmaya devam ediyor. IC İçtaş şirketi bir koydu dört kazandı. 52 milyon 818 bin Euro’ya yapılan Zafer Havalimanı’nda garanti edilen yolcu sayısının yüzde 1’ine dahi ulaşılamadı. Yani sapma yüzde 98-99. Zafer Havalimanı için sözleşme süresi 29 yıl 11 ay. Bu şirket yatırdığı parayı 52 milyon 818 bin Euro’yu 9 yıl içerisinde tahsil etti. Şimdi tam 20 yıl boyunca Zafer Havalimanı’nı yapan ve işleten şirket oradan yolcu uçsa da uçmasa da, uçak inse de inmese de parasını alacak. Hazine’den milyon Euro’lar ona akıtılacak. 52.8 milyon Euro’ya yapılan Zafer Havalimanı için vatandaşlarımızın vergilerinden kesilen paralarla bu şirkete 206.6 milyon Euro para ödenecek. Bu havalimanını devlet kendi imkanlarıyla yapsaydı 9 yılda kendini amorti edecekti. Ve öyle de oldu. Havalimanına yatırılan para 9 yılda çıktı. Şimdi bu şirket 20 yıl daha halkımızdan para almaya devam edecek” diye konuştu.

 

 

YANDAŞA BOL KEPÇE

 

 

Garantili projelerde kazananın devlet değil müteahhit olduğunu dile getiren Sertel, yüzde 97’ye varan sapmanın olduğu havalimanında kimsenin özeleştiri yapmadığını “Hata ettik” demediğini söyledi. Sertel, şöyle devam etti:

“Bu havalimanı devlet imkanları ile yapılmış olsaydı çok daha ucuza yapılacaktı. İşletici firma yatırım parasını 9 yılda çıkardı. Devlet yapsaydı 9 yıl sonra hiçbir yükümlülüğü kalmayacak 20 yıl daha yolcu garanti parası ödemeye devam etmeyecekti. Ancak garanti yolcu sayısı verilerek Yap-İşlet-Devret modeliyle yapıldığı için devlet kasasından uçmayan yolcu için halkımızdan kesilen vergilerden bu havalimanına zorunlu olarak işletme parası veriliyor. 29 yıl 11 ay işletilecek bu havalimanı. Bu süre boyunca milyonlarca Euro ödenecek. Bu kadar öngörüsüz bir şekilde verilen garanti hiçbir yerde yok. İşçiye, memura, asgari ücretliye zam yaparken eli titrerken, yandaş müteahhitlere bu kadar bol kepçe para dağıtan başka iktidar yok. Bir de halkın cebinden para çıkmıyor, devletin cebinden para çıkmıyor deniliyor. Bu milyon Euro’lar kimin cebinden çıkıyor? Kendi ceplerinden mi ödüyorlar. Yazıktır, günahtır. Biraz özeleştiri yapın, hata yaptık deyin. Ama o da yok. Rakamlar ortada olmasına rağmen körü körüne savunmaya devam ediyorlar.”

 

YOLSUZLUKLARIN, USULSÜZLÜKLERİN HESABI SORULACAK

 

Cumhuriyet Halk Partisi’nin iktidarında haksız kazançların hepsine son vereceklerini dile getiren Sertel, “Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun Yalova’da dikkat çektiği gibi bu haksız kazançlara iktidar olduğumuzda mutlaka son vereceğiz. KİT Komisyonu’nda yaptığımız konuşmalar ve muhalefet şerhleri adeta birer iddianame niteliğinde. Yolsuzlukların, usulsüzlüklerin üzerine gitmeyi sürdüreceğiz. Ve iktidara geldiğimizde KİT Komisyonu’ndaki tutanaklardan çıkarılacak iddianamelerle pek çok bürokratın yargı önüne çıkarılacağına inancım sonsuzdur. Az kaldı, geliyor gelmekte olan. Haksız ve hukuksuz kazanca son vereceğiz. İsrafı önleyeceğiz. Ve halkımızın soyulmasını engelleyeceğiz” diye konuştu.