CHP’li Sertel: Cumhurbaşkanı ÇAYKUR’un faiz giderlerine de el atsın!

CHP’li Sertel: Cumhurbaşkanı ÇAYKUR’un faiz giderlerine de el atsın!
24 Aralık 2021 09:54

Çay sektöründe Türkiye’de, Avrupa’da ve Dünya’da söz sahibi olan ÇAYKUR, bankalara olan kredi borcu ve faiz yükü nedeniyle zarar etmeye devam ediyor. ÇAYKUR 2017 yılında 267 milyon, 2018 yılında 657 milyon, 2019 yılında 635 milyon, 2020 yılında da 547 milyon TL zarar ederken, son 4 yıllık zararı da 2 milyar 100 milyon TL’yi aştı.

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel, faizin haram olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çağrıda bulunarak, “Faiz nas diyorsunuz. O halde ülkenin ve dünyanın önde gelen çay üreticilerinden ÇAYKUR’u bu faiz illetinden kurtarın. ‘Halkı faiz yükünün altında ezdirmeyeceğiz’ diyorsunuz o halde memleketiniz Rize’de önemli bir istihdam sağlayan bu kurumun faiz yükü altında yok olmasına da izin vermeyin” dedi.

 

 

ZARARIN YÜZDE 59’U FAİZ KAYNAKLI

 

 

ÇAYKUR’un 2020 yılındaki 547 milyonluk zararının yüzde 59’unun bankalara olan faiz borcundan kaynaklandığını ifade eden Sertel, “Sayıştay raporlarına göre ÇAY-KUR 2020 yılında, teklif toplama suretiyle farklı bankalardan 10,8 milyar TL ticari banka kredisi kullanmış, 10,1 milyar TL kredi anapara geri ödemesi yapmış ve 2019 yılından 3,5 milyar TL tutarında devreden mali borçlar, yüzde 19 oranında artarak 2020 yıl sonunda 4,2 milyar TL’ye yükselmiştir. Her geçen yıl büyüyen ve çevrilemez noktaya gelen bir borç var. AKP iktidarı beşli çetenin vergi borçlarını sileceğine ÇAYKUR’un mali yapısını düzeltmeye çalışsın. Devlet bankalarından alınan kredilerin faizleri silinsin. Kurumun ödenmiş sermayesi artırılsın. Cumhurbaşkanı kendi memleketinin kurumuna ve dolayısıyla çay üreticisine sahip çıksın” diye konuştu.

 

 

ÇAYLIK ALANLAR YOK OLMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA

 

 

Sayıştay’ın çaylık alanların yenilenmesi konusunda da uyarıda bulunduğunu belirten CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, çay bahçelerinin ekonomik ömrünü doldurduğunu ve yakın gelecekte tamamen verimsizleşeceğinin ifade edildiğini söyledi.

Sertel, “Sayıştay, ekonomik ömrünü tamamlamış çay bahçelerinin üstün nitelikli çay klonları ile yenilenmesi için bölgeye uygun çay çeşitlerinin belirlenmesi ve fidan ihtiyacını karşılamak için damızlık çay bahçeleri oluşturulması gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor. Aksi halde çok yakın bir gelecekte çay bahçelerinin ürün veremeyeceğine dikkat çekiyor. Sayıştay bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığı’na da çağrıda bulunuyor. Bizler de bu konuda ÇAYKUR’un üzerine düşeni yapması için ısrarcı olacağız” dedi.