CHP’li Şeker’den Gezi Parkı tepkisi: ‘Mazbut Vakıf’ adı altında İstanbul’u talan ediyorlar!

CHP’li Şeker’den Gezi Parkı tepkisi: ‘Mazbut Vakıf’ adı altında İstanbul’u talan ediyorlar!
23 Mart 2021 07:00

CHP İstanbul milletvekili Dr. Ali Şeker Taksim Gezi Parkı’nın Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı’na devredilmesini Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a yönelttiği soru önergesi ile Meclis gündemine taşıdı. CHP’li Şeker, “Dünya kültürel mirasında önemli bir yeri olan İstanbul’un Beyoğlu ilçesinin en kıymetli arazilerinin ve bu arazilerde bulunan taşınmazların ‘mazbut vakıf’ adı altında gizli saklı iş ve işlemlerle el değiştirmesinde hiçbir iyi niyet bulunmamaktadır” dedi.

 

 

“19 Mart 2021 tarihinde Vakıflar Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, 2008’de yapılan 5737 sayılı Vakıflar Kanunu’nun 30. Maddesi gerekçe gösterilerek Taksim Gezi Parkı’nın mülkiyeti İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) alınarak, Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfına geçirilmiştir. Yapılan devir işleminin kamuoyundan ve ilgili yerin maliki İBB’den gizli saklı bir şekilde yapılması ve devir işleminden günler sonra kamuoyuna açıklanması yapılan işlemin İstanbullular başta olmak üzere tüm kamuoyunca kabul görmeyeceğinin iktidar tarafından da bilindiğinin açık göstergesidir” diyen CHP’li Şeker, Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı’na ilişkin Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinde herhangi bir bilginin yer almadığına dikkati çekti.

 

 

‘Mazbut Vakıf’ Nedir?

 

 

Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı’na ilişkin Vakıflar Genel Müdürlüğü (VGM) sitesinde de herhangi bir bilgiye erişilememektedir. Bu da vakfın “mazbut vakıf” olduğunu düşündürmektedir. 5737 Sayılı Vakıflar Kanunu uyarınca; VGM’ce yönetilecek ve temsil edilecek vakıflar ile mülga 743 sayılı Türk Kanunu Medenisinin yürürlük tarihinden önce kurulmuş ve 2762 sayılı Vakıflar Kanunu gereğince VGM’nce yönetilen vakıflara ‘Mazbut Vakıf’ denilmektedir.

 

 

Beyoğlu Öğretmenevi de mi Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı’na Devredildi?

 

 

İlgili vakfa yakın tarihte Beyoğlu öğretmenevinin hizmet verdiği binanın da devredildiğinin iddia edildiğini hatırlatan CHP’li Şeker, “İstanbul gibi önemli bir metropolde öğretmenler başta olmak üzere kamu personelinin uygun fiyatla güven içerisinde konaklayabilecekleri nadir yerlerden olan Beyoğlu Öğretmenevi binasının mülkiyetinin bir vakfa devredildiği yönündeki soru önergem Anayasa ve İçtüzük’ün amir hükümlerine rağmen Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından cevapsız bırakıldı. Oysa Beyoğlu Öğretmenevi’nin hizmet verdiği tarihi bina hem kültürel değerli hem de sunduğu kamu hizmeti ile İstanbul’un önemli taşınmazlarından biridir” diye konuştu.

 

 

İstanbul Sanayi Odası Binası da mı Bir Vakfa Devredildi?

 

 

Kamu kurumu niteliğindeki İstanbul Sanayi Odası’nın Beyoğlu’nda bulunan tarihi binasının da geçtiğimiz yıl bir vakfa devredildiği iddialarını hatırlatan CHP’li Şeker, “Beyoğlu Öğretmenevi binasının bitişiğinde bulunan bu binanın da bir vakfa devredildiği iddiası AKP’nin gözünü Beyoğlu’nun kıymetli arazilerine diktiğinin bir kanıtıdır” dedi.

CHP’li Şeker, “‘Mazbut vakıf’ adı altında İstanbul’un talan edilmesine göz yumamayız. Devredilen taşınmazların akıbeti ne olacak? AKP gece yarısı kararnameleri ile, gizli saklı işlemler ile devlet yönetmeyi alışkanlık haline getirmek istiyor. Taksim Gezi Parkı İstanbul’da kalan bir avuç yeşil alandan birisi. Bu tarihi alanın mülkiyetinin İBB’den alınmasının arkasında AKP’nin rant ve talan politikası yatmaktadır” dedi.

 

 

CHP’li Şeker Bakan Ersoy’a Şu Soruları Yöneltti:

 

 

1. Ülkede faaliyet gösteren Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfına ilişkin Vakıflar Genel müdürlüğü sayfasında neden herhangi bir bilgi yer almamaktadır?

2. Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı’nın gayesi nedir? Yönetim kurulu ve denetim kurulu kimlerce yürütülmektedir? Vakıf gayesine tahsis edilen mallar ve haklar nelerdir? Vakıf teşkilatı kimlerden oluşmaktadır?

3. Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı’nın ikametgahı neresidir?

4. Türkiye’de bulunan mazbut vakıf sayısı kaçtır? İsimleri nelerdir?

5. Taksim Gezi Parkı’nın mülkiyetinin Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfına devredilmesinin gerekçesi nedir?

6. Ülke genelinde mülkiyeti Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfına devredilen başka taşınmazlar var mıdır? Varsa hangi taşınmazlardır?

7. Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfının maliki olduğu kaç taşınmaz vardır? Bu taşınmazların listesi nedir?

8. Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfına devredilmesi planlanan başka taşınmazlar bulunmakta mıdır?

9. Beyoğlu Öğretmenevinin hizmet verdiği taşınmazın devredildiği iddia edilen Sultan Beyazıt Vakfı ile Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı aynı vakıf mıdır? İstanbul gibi önemli bir metropolde öğretmenler başta olmak üzere kamu personelinin uygun fiyatla güven içerisinde konaklayabilecekleri nadir yerlerden olan Beyoğlu Öğretmenevi binasının mülkiyeti, başka amaçla kullanılmak için mi Milli Eğitim Bakanlığı’nın kullanımından alınıp bir vakfa devredilmiştir?

10. Dünya kültürel mirasında önemli bir yeri olan İstanbul’un Beyoğlu ilçesinin en kıymetli arazilerinin ve bu arazilerde bulunan taşınmazların “mazbut vakıf” adı altında el değiştirmesi ile ne amaçlanmaktadır? İşlemlerin ardında başka bir rant planı mı yatmaktadır?

11. Vakfın Beyoğlu Öğretmenevi arsası ve Gezi Parkı arazilerinin mülkiyetini devralacak nasıl bir bağ bulunmaktadır?