CHP’li Şeker: Katliamları seyretmeyin, tekrarını önleyin!

CHP’li Şeker: Katliamları seyretmeyin, tekrarını önleyin!
1 Aralık 2022 12:20

TBMM Genel Kurulu’nda Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına konuşan CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker, 13 Kasım 2022 tarihli İstiklal Caddesi terör saldırısının tüm detayları ile şeffaf bir şekilde araştırılması gerektiğini söyledi. CHP’nin Meclis araştırması talebi AKP ve MHP oyları ile reddedildi.

 

 

13 Kasım 2022 Pazar günü İstanbul’un ve Türkiye’nin kalbi olan İstiklal Caddesi’nde meydana gelen bombalı terör saldırısında 6 kişinin hayatını kaybettiğini, 81 yurttaşımızın da yaralandığını söyleyen CHP’li Şeker, “Biz ölenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır diliyoruz ama burası taziye evi değil. Burası bu gibi saldırıların bir daha yaşanmaması için muhataplarına görevlerinin hatırlatılacağı yer. Can ve mal güvenliklerini sağlamamız için bizi buraya gönderen milletimize karşı sorumluluğumuz var. Meclis’ten insanlar çözüm bekliyor, Neden bunlar yaşandı, tekrarı olmaması için neler yapılması gerekiyor; bunun sorgulanmasını istiyor. Daha öncekileri sorgulamadınız. Suruç katliamı yaşandığında ‘Terör örgütlerinin yaptığı bu operasyonlar neticesinde bu kadar yurttaşımızı kaybediyoruz, bunlar nasıl sınırlardan geçiyor? Nasıl burada, bu katliamları yapabiliyor?’ diye sorduğumuzda, ‘Araştıralım’ dediğimizde AKP ve MHP oylarıyla reddettiniz. O tarihlerde sınırlarımızda, IŞİD militanları bizim askerlerimizin karşısında el sallayarak tünel kazıyorlardı, siper kazıyorlardı ve böylesi durumlara müsaade ettiğiniz için Türkiye mülteci deposuna döndü. Birçok IŞİD hücresi Ankara’nın, İstanbul’un göbeğinde hücreler kurdular ve o hücreler zaman zaman uyanıyor, uyandığında da bize ağır bedeller ödetiyor” dedi.

 

 

“Yaşanan Katliamlara Siz ‘Yol Verdiniz’!”

 

 

Yakın tarihimizde yaşanan Reyhanlı, Diyarbakır, Suruç, Ceylanpınar, Ankara Gar katliamı, Ankara Merasim Sokak katliamı, Reina katliamı, Güvenpark katliamı, Sultanahmet katliamı gibi katliamları hatırlatan CHP’li Şeker, “Bunlar ardı sıra yaşadığımız ve bir döneme yön vermek için peşi sıra bize dayatılan katliamlar. En hafif tabirle ‘Yol verdiniz’ diyorum. Araştırmadınız, gereğini yapmadınız, en hafif tabirle bu katliamlara yol verdiniz. O dönem Cumhurbaşkanı ‘400 milletvekilini verin, bu iş huzur içinde çözülsün’ demişti. Şimdi de ‘Şehit kızımızın kanını sandıkta bırakmayalım.’ diyor. Yani bir katliam yaşanıyor; bu ülkeyi idare edenler, İçişleri Bakanı ve MİT, istihbarat, hep beraber sorumlu. O sorumlular, sorumluluklarını yerine getirmediği için biz hayatlarımızı kaybediyoruz. Muhatap olanlar bunu sandığa bağlıyor 7 Haziran – 1 Kasım seçim sürecinde olduğu gibi. Bizim artık böylesi senaryolara inanacak insanlarımız yok. İnsanlarımızın huzurunu sağlayacak bir düzen kurulması gerekiyor, onun için de herkesin sorumluluğunu yerine getirmesi gerekiyor” diye konuştu.

CHP’li Şeker, ‘Bir kere bile güvenlik makalesi okumadım’” diyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun sözlerini hatırlatarak “İçişleri Bakanı görevini yapmalı. O gün İçişleri Bakanlığı 3 ayrı açıklama yaptı. İçişleri Bakanı bir bilgiyi teyit etmeden açıklamamalı” eleştirisinde bulundu.

 

 

İstiklal saldırısına ilişkin olarak CHP’li Şeker “Ahlam El Beşir’in üç kardeşinin IŞİD’de öldüğü, birinin de ÖSO komutanı olduğu söyleniyor. Yani siz diyorsunuz ki: ‘PKK, Somalili birisini örgütledi, Türkiye’ye gönderdi.’ Hani PKK’yı bitirmiştik? Somalileri mi örgütlemeye başladı? Yani tutarsız açıklamalarınızla bizi zor durumda bırakıyorsunuz. İçişleri Bakanını tutarlılığa davet ediyorum” dedi.

Suruç katliamının hemen ardından CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba başkanlığında bir heyetle Adıyaman’a gittiklerini hatırlatan CHP’li Şeker, “Orada hücrelerin nasıl yapılandığını Emniyet Müdür Yardımcısına söyledik. Emniyet Müdür Yardımcısı, ‘Bir gün önce Suriye’den gelen terör örgütü IŞİD üyesinin -evinde şu anda- ifadesini neden almıyorsunuz?’ dediğimizde bize ‘Ülkede seyahat özgürlüğü var’ dedi. O gün bizim ‘inceleyin, araştırın’ dediğimiz konu araştırılmadığı için, Ankara katliamı yaşandı. Ankara katliamında da 100’ün üzerinde vatandaşımızı maalesef kaybettik. Bir kardeş Suruç katliamını yaptı. Telefon görüşmelerinde intihar eylemi yapacağını söylüyordu, mahkeme kayıtlarına da geçmişti ama siz seyrettiniz. Bundan sonrasında seyretmeyin; bunun neden meydana geldiğini, sorumluların neler yapmadığını araştıralım, tekrarını hep beraber önleyelim” sözleri ile konuşmasını tamamladı.