CHP’li Şeker, İşsizlik Fonu’ndaki erimeye dikkati çekti! ‘İşsizlik Fonu 100 milyar Liranın altına düştü’

CHP’li Şeker, İşsizlik Fonu’ndaki erimeye dikkati çekti! ‘İşsizlik Fonu 100 milyar Liranın altına düştü’
19 Şubat 2021 10:14

CHP İstanbul Milletvekili ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi Dr. Ali Şeker, güncel işsizlik fonu verilerini paylaşarak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a bir soru önergesi yöneltti. İşsizlik ödeneğine başvuran 1 buçuk milyonu aşkın kişiden yalnızca yüzde 33’ünün işsizlik ödeneğine hak kazandığını belirten CHP’li Şeker, “Yani sayıları en az 1 milyonu aşan işsiz, işsizlik ödeneği de alamadığı için, herhangi bir gelir olmaksızın borç batağına sürüklenmiş durumda” dedi.

 

 

İşsizlik Ödeneğine Hak Kazananların Oranı Yüzde 52’den Yüzde 34’e Düştü

 

 

Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısının güncel verilere göre 4 milyon 5 bin kişi olduğunu, işsizlik oranının da yüzde 12.9 olduğunu söyleyen CHP’li Şeker, pandemi sebebiyle işten çıkarma yasağının da devam ettiğini belirterek “İşten çıkarma yasağına rağmen böylesi yüksek seviyede bir işsizlik oranının varlığı 1999 yılından beri var olan işsizlik ödeneğinin önemini daha da artırmaktadır. Ancak İŞKUR tarafından paylaşılan verilere göre işsizlik ödeneğinde hakediş oranında ciddi bir azalma görülmektedir. 2019 Ocak – Aralık döneminde ülke genelinde 1 milyon 955 bin 41 kişi işsizlik ödeneğine başvururken bu başvuruların 1 milyon 13 bin 56’sı yani yüzde 51.81’i kabul edilmiştir. Pandemi sebebiyle 17 Nisan 2020 tarihinden bu yana işten çıkarma yasağının geçerli olduğu 2020 Ocak – Aralık dönemine baktığımızda ise işsizlik ödeneğine başvuru sayısı 1 milyon 510 bin 856 kişi iken bu başvuruların 509 bin 538’i yani yüzde 33.72’si kabul edilmiştir” dedi.

 

 

İşsizlik Fonu 100 Milyar Liranın Altına Düştü

 

 

CHP’li Şeker, işsizlik ödeneğine başvurdukları halde ödeneğe hak kazanamayan vatandaşlarımızın sayısının 1 milyonu aştığını söyleyerek “Yani sayıları en az 1 milyonu aşan işsiz, herhangi bir gelir olmaksızın borç batağına sürüklenmiştir. İşsizlik ödeneği hakedişlerindeki bu ciddi azalmaya rağmen 1999 yılından bu yana devam eden İşsizlik Fonu’nda 6 Mayıs 2020 tarihi itibariyle 129.496.347.293,61 TL var iken 9 Şubat 2021 tarihi itibariyle Fon Varlığı 97.680.790 bin TL olmuş” uyarısında bulundu.

 

 

CHP’li Şeker İşsizlik Fonu’nun işsiz kalan her vatandaşımıza can simidi olabilmesi için gereken tedbirlerin alınması gerektiğini belirterek Bakan Selçuk’a aşağıdaki soruları yöneltti:

 

2020 yılı içerisinde, bir önceki yıla göre işsizlik ödeneği hakedişlerinde yaşanan bu ciddi azalmanın sebepleri nedir?
Başladığı günden bugüne dek İşsizlik Fonu’ndan işsizlik ödeneği olarak yapılan toplam ödeme ve işsizlik ödeneği ödenen kişi sayısı kaçtır?
Başladığı günden bugüne dek İşsizlik Fonu’ndan işsizlik ödeneği harici yapılan ödemeler nelerdir?
İşten çıkarma yasağının sona ermesi ile birlikte işsizlik sayısında ve dolayısıyla işsizlik ödeneği başvurusunda önemli bir artış olacağı öngörülmektedir. Bu artış karşısında İşsizlik Fonu’nun işsiz kalan her vatandaşımıza can simidi olabilmesi için ne gibi tedbirler alınması düşünülmektedir?