CHP’li Şeker, Bakan Mahmut Özer’e özel okul öğretmenlerini hatırlattı!

CHP’li Şeker, Bakan Mahmut Özer’e özel okul öğretmenlerini hatırlattı!
23 Aralık 2021 10:00

CHP İstanbul Milletvekili ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi Dr. Ali Şeker, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e yönelttiği soru önergesi ile özel okullarda görev yapan öğretmenlerin yaşadığı maddi ve manevi sorunlara değindi. CHP’li Şeker, “Gelecek nesillerin sağlıklı inşasında eğitimciler büyük önem taşıyor. Ancak, Milli Eğitim Bakanlığı eğitim hizmetinden sessiz sedasız elini çekerek bu hizmeti özel sektöre devrediyor. Bu da öğretmenlerin eğitimci kimliğini ikinci plana atan bir istihdam politikasını beraberinde getiriyor. Bir yandan özel sektöre devretme, bir yandan da öğrencileri açık liseye yönlendirerek devlet eğitim hizmetlerindeki asli sorumluluğunu yerine getirmiyor” eleştirisinde bulundu.

 

 

Eğitim sistemimizle ilgili başlıca verileri paylaşan CHP’li Şeker, “Ülkemizde ilköğretim, lise ve mesleki eğitim veren 67.125 örgün eğitim kurumunun 53.620’si resmi, 13.501’i özel eğitim kurumlarıdır. Özel eğitim kurumlarının tüm okullar içerisindeki payı AKP iktidarının başında yaklaşık yüzde 2 iken, bugün her 5 okuldan biri özel okul statüsündedir. Uygulanan neoliberal politikaların eğitime yansıması sonucunda, devlet kendini eğitimden çekmiş, özel okul sayısı %20’ye ulaşmıştır. Ülkemizde kamu ve özelde toplam 1.112.305 öğretmen görev yaparken, özel eğitim kurumlarında 162.215 öğretmen görev yapmaktadır. Örgün eğitim çağındaki 18.085.943 öğrencinin 1.310.605’i özel eğitim kurumlarında eğitim görmektedir. 1.580.764 öğrenci de açık ortaokul ve açık liselere yönlendirilerek örgün eğitim hakkından mahrum bırakılmaktadır. Çok sayıda köy okulu da kapatılmıştır. Oysa ki devlet başta eğitim, sağlık, güvenlik, adalet olmak üzere, birçok hizmetin sunumu vatandaşlardan vergi alıyor. Ama bu görevleri de yerine gereği gibi yerine getirmiyor” dedi.

 

 

Bakanlık Özel Okulların Ücret Politikasını İyileştirmeli

 

 

Özel eğitim kurumlarda görev yapan öğretmenlerin maddi ve manevi çok çeşitli sıkıntılarla karşı karşıya kalarak görevlerini yerine getirdiğini söyleyen CHP’li Şeker, “Özel okul çalışanı eğitimcilerin büyük çoğunluğu asgari ücret ile çalışırken, sigorta primlerinin gerçeği yansıtmayacak biçimde düzenlenmesi, güvencesiz çalıştırılmaları, sözleşmelerin belirli süreli düzenlenişinin bir tehdit ve baskı unsuru olarak kullanılması, mesai saatlerinin belirsizliği, eksik ücret ödenmesi, ücretlerin geç ödenmesi sıklıkla dile getirilen şikayetlerdir. Ayrıca, pandemi döneminde yaşanan esnek çalışma süreçleri özel okullarda performans baskısı yaratmakta, bu da eğitimciler üzerinde ayrı bir psikolojik baskı oluşturmaktadır. Oysa gelecek neslin sağlıklı inşasında eğitimciler büyük rol oynamaktadır. Bir eğitimcinin kendisini bilimsel ve kültürel anlamda donanımlı hale getirmesi ve bu donanımının devamlılığının sağlanabilmesi, eğitimcilerin zihinsel anlamda kendilerini tümüyle mesleklerine verebilmeleri için ekonomik kaygı ve endişelerden uzak bir ücret politikası ve çalışma şartları ile güvenceli iş olanağının sağlanması şarttır.” değerlendirmesinde bulundu.

 

 

Ücretli Öğretmenlik Açlık Sınırının Altında

 

 

Ücretli öğretmenlerin yaşadığı sıkıntılara değinen CHP’li Şeker, “Devletin okulunda kadrosuz, ücretli öğretmen olarak görev yapan öğretmenler açlık sınırının dahi altında ücretlerle çalışmaya zorlanıyor. Atanmayan yüzbinlerce öğretmen varken, açlık sınırının altında öğretmenlerin çalıştırılması kabul edilemez. Bir an evvel ücretli öğretmenlik uygulamasına son verilerek bütün öğretmenlerin kadrolu ve güvenceli istihdamı sağlanmalıdır. ” dedi.

 

 

CHP’li Şeker, Bakan Özer’den aşağıdaki sorulara yanıt istedi:

 

 

Özel okullarda çalışan öğretmenlerin ortalama maaşı ne kadardır?
Kamuda çalışan öğretmenlerden düşük maaş alan özel okul öğretmeni sayısı kaçtır?
Özel okullarda asgari ücret seviyesinde maaş alan öğretmen sayısı kaçtır?
Özel okullarda, esnek çalışma sistemi ile çalışan öğretmen sayısı kaçtır? Esnek çalışma sistemi ile çalışan öğretmenlere ödenen ortalama maaş ne kadardır?
Özel okullarda öğretmen maaşlarının zamanında yatırılmaması nedeniyle, özellikle de %50’lerin üzerinde bir reel enflasyon mevcutken öğretmenlerin haklarının korunması için ne gibi tedbirler alınmaktadır?
Sene başında ödenen eğitim öğretim ödeneğinin kimi özel okullarda öğretmenlerden kayıt dışı bir şekilde sözleşmelerinin yenilenmeyeceği tehdidi ile geri alındığı iddiaları doğru mudur? Bu konuda bakanlığınıza gelen şikayet sayısı kaçtır?
Eğitim Öğretim ödeneğinin tehdit ile öğretmenlerden geri alınması nedeniyle soruşturma/denetleme yapılan eğitim kurumu sayısı kaçtır? Bugüne dek bu gerekçe ile yaptırıma uğrayan herhangi bir özel eğitim kurumu mevcut mudur?
Özel okullarda öğretmenlerin özlük haklardan yararlanamamaları için büro elemanı adı altında istihdam edildikleri doğru mudur?
Özel okullarda çalışan öğretmenlerin maaşlarının iyileştirilmesi için ne gibi tedbirler alınması düşünülmektedir?
Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden, özel okullarda görev yapan öğretmenlere yönelik bir destek düşünülmekte midir?