CHP’li Sarıbal: Bu rakamı açıklayanların dünyadan haberi yok galiba!

CHP’li Sarıbal: Bu rakamı açıklayanların dünyadan haberi yok galiba!
23 Kasım 2022 11:48

CHP’li Orhan Sarıbal, buğday tohumu fiyatlarındaki artışın açıklanandan yüksek olduğunu belirterek Sarıbal, “Şu an piyasada kilosu 15 liraya varan buğday tohumu satışları var. Bu rakamı açıklayanların dünyadan haberi yok galiba” ifadelerini kullandı.

 

 

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, kış mevsiminde gıda fiyatlarının daha da artacağını öne sürdü. Sarıbal, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, TÜİK’in dün tarımsal girdi fiyat endeksini açıkladığını, endeksin yıllık bazda yüzde 138, aylık bazda ise 2,9 olarak arttığını söyledi.
TÜİK’in son bir yılda yıllık enflasyonu yüzde 86 olarak açıkladığını hatırlatan Sarıbal, ancak diğer kurumların yüzde 156, yüzde 160 varan rakamlar açıkladığını dile getirdi. Açıklanan tarımsal girdi fiyatlarındaki artışın neye göre belirlendiğini merak ettiklerini ifade eden Sarıbal, özellikle tohum fiyatlarındaki artışın açıklanandan yüksek olduğunu ifade etti.

 

 

“En az 1,5 milyon ton buğday tohumu ekilmesi gerekiyor”

 
Sarıbal, şöyle konuştu:

 

“Türkiye’de yaklaşık 70 milyon dönüm arazide buğday ekilmekte. En az 1,5 milyon ton buğday tohumu ekilmesi gerekiyor. TİGEM geçtiğimiz yıl eylül ayında buğday tohumunu 3,5 liraya satarken, bugün 11 liraya satmaktadır. Nerede kaldı açıklanan yüzde 99 artış? Aklımızla alay mı ediyorsunuz? Şu an piyasada kilosu 15 liraya varan buğday tohumu satışları var. Bu rakamı açıklayanların dünyadan haberi yok galiba. Türkiye, gıda enflasyonu sıralamasında OECD ve AB ülkeleri arasında birinci sırada yer alıyor. Bu da gösteriyor ki Türkiye ciddi anlamda bir gıda krizinde. Veriler ışığında gördüğümüz, kış mevsimi kara değil kapkara geçecek ve gıda fiyatları daha da artacak. Bu iktidar gitmeden de bu topraklara ne huzur, ne bereket gelecek. Durumu bu kadar somut, bu kadar açık ifade etmekten başka çaremiz kalmamıştır.”