CHP’li Sarıbal: 2022 Bütçesi çiftçi için yoksulluk bütçesidir!

CHP’li Sarıbal: 2022 Bütçesi çiftçi için yoksulluk bütçesidir!
20 Ekim 2021 17:12

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, sunumu dün yapılan 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesinde tarıma ayrılan desteklerin yetersiz olduğunu vurgulayarak, “İktidar çiftçiyi gözden çıkarmış, ‘üretme’ demektedir. Bu bütçe çiftçiyi değil ithalat lobilerini destekleyen bir bütçedir. Bütçe çiftçi için yoksulluk bütçesidir” dedi.

 

 

Mecliste yaptığı basın toplantısında Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesini değerlendiren Sarıbal, 2022 yılı bütçesi 2021 yılı bütçesine göre %30 arttırılırken, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçesinin %26 oranında arttırıldığını belirtti.

 

 

Merkezi Yönetim Bütçe Giderleri içerisinde tarımsal desteklerin payının 2022 yılında %1,5 ile 2002 yılındaki %1,6 oranındaki desteğin altına düştüğünü kaydeden Sarıbal, “2022 bütçesindeki tarıma ayrılan desteğin payı 20 yıl önce bütçe içinde tarıma verilen desteğin altındadır. Merkezi Yönetim Bütçe Büyüklüğünün Gayrisafi Yurt İçindeki (GSYH) payı 2002 yılında binde 5 iken, 2021 yılında binde 4, ancak 2021 yılı gerçekleşme tahmini olarak binde 3 olarak gözükmektedir. 2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunun 21. Maddesine göre tarıma ayrılan desteklerin GSYH içindeki payı en az %1 olması gerekirken binde 3 veriliyor. Sapma oranı %70’dir. 2022 yılında tarıma verilecek destek miktarı 25 milyar 834 milyon lira oldu. Yaklaşık 3 milyar liralık bir artış var. Oysa mazotun litre fiyatı bir yılda 2 lira arttı. Çiftçinin mazot gideri bir yılda 6 milyar arttı” dedi.

 

 

Hazırlanan bütçenin vatandaşın ucuz ve sağlıklı gıdaya ulaşmasını sağlamaktan uzak olduğunu diyen Sarıbal, şunları söyledi:

 

 

Çiftçiye üretme deniliyor

 

 

“İktidar şunu söylüyor; ben üretmeyeceğim ithal edeceğim. Ben çiftçiden umudumu kestim. Onun üretmesine gerek yok. Tarlasını, hayvanını satsın, kente gelsin. Ben onu yine sadaka ve nafaka kültürüyle idare ederim. Ben insanımın gıda güvenliğini ve gıda egemenliğini yabancı şirketlere ve yabancı tekellere teslim ettim. Benim artık Türkiye vatandaşlarıyla ilgili bir gıda egemenliği, bir gıda güvenliği kontrol edebilme olanağım söz konusu değildir diyor.

İktidar ‘Ben çiftçimi desteklemek istemiyorum, ben ithalatı teşvik ediyor ve destekliyorum’ diyor bu bütçeyle.

Bu bütçe çiftçi için yoksulluk bütçesidir. Bu bütçe, çiftçi için üretmeyip yerini yurdunu terk eden yeni bir göç bütçesidir.

Bu bütçe gıda enflasyonunun artmasını sağlayan, gıda enflasyonunu devam ettiren bir bütçedir.

Bu bütçe kendi ülkesinde kendi topraklarında üretilen değil, başka ülkelerde üretilen ürünleri destekleyen bir bütçedir.

 

 

İthalatı destekleyen bütçe

 

 

Bu bütçe kendi çiftçisini değil ithalat lobilerini ve yabancı şirketleri destekleyen bir bütçedir.

Bu bütçeden çıkacak olan tarım destekleri bütçesi tarımı büyütme, üretimi arttırma, enflasyonu giderme, sağlıklı ve dengeli beslenme için gıdaya ulaşma bütçesi değil, bütünüyle tarımı yok etmeye çalışan, üretimi azaltmaya çalışan, ithalatı arttıran bir bütçe olarak yani haramilerin bütçesi olarak karşımızda durmaktadır.

Gıda güvencesi yoktur. İnsanımızın yeterli, dengeli ve ucuz gıdaya ulaşma konusunda bu bütçe sınıfta kalmıştır.

 

 

Daha fazla zarar vermeden

 

 

İktidar gidicidir. Bu iktidar her kaldığı gün bu ülkeye telafisi mümkün olmayan zararlar vermektedir. Bir an önce sandığı getirip seçime giderek gitmesi kıymetli olur. Ülkeye daha fazla zarar vermezler. Hemen seçim, şimdi seçim. Başka da çare yoktur.”