CHP’li Sarıaslan: ‘Tolere edilemez’ ifadesine rağmen, inşaat mevzuata aykırı olarak sürdürülüyor!

CHP’li Sarıaslan: ‘Tolere edilemez’ ifadesine rağmen, inşaat mevzuata aykırı olarak sürdürülüyor!
4 Eylül 2022 10:33

CHP Nevşehir milletvekili Faruk Sarıaslan, Nevşehir’in Ürgüp ilçesi Ortahisar Beldesi girişinde yapımı devam eden Zipline Projesi inşaatına ilişkin, Kapadokya Üniversitesi’nin raporunda geçen “tolere edilemez” ifadesine rağmen, mevzuata aykırı olarak sürdürülen inşaatın hangi gerekçelerle devam ettirildiğini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yazılı soru önergesiyle sordu.

 

 

CHP’li Sarıaslan önergesinde şunları kaydetti:

 

 

Nevşehir ilimizin Ürgüp ilçesi Ortahisar Beldesi girişinde yapımı devam eden Zipline Projesi inşaatına ilişkin, Kapadokya Üniversitesi’nin hazırlamış olduğu, ‘’Balon uçuş sahasında Zipline Projesine ilişkin Emniyet Risklerinin Değerlendirilmesi’’ raporunda; Sıcak hava balonlarının Zipline Hatlarına çarpması durumunda en kötü öngörülebilir durum göz önünde bulundurulduğunda katastrofik (yıkıcı) etki meydana gelebileceği ve “hava aracının/ekipmanın tahrip olması – birden fazla ölüm” gerçekleşebileceği, risk değerlendirmesini tamamlamak için olasılık ve şiddet notlarının sonuçları birleştirilerek emniyet riski endeks notu oluşturulması gerekmektedir. Mevcut olasılık ve şiddet kombinasyonlarına göre Kapadokya Balon Uçuş Sahası 1. Bölgede, Zipline projesinin kurulmasının ortaya çıkaracağı emniyet riskinin “kabul/tolere edilemez” seviyede olduğunu değerlendirmiştir.

 

 

Bu bağlamda,
1- Ortahisar Belediyesi, Kapadokya Üniversitesinin olumsuz, kabul/tolere edilemez raporuna rağmen, Zipline Projesi inşaatına neden izin vermiştir? Zipline Projesi inşaatından Bakanlığınız haberdar mıdır? Bakanlığınız haberdar ise bu inşaat kimler tarından yapılmaktadır ve gerekçeleri nelerdir?
2- Bölgenin önemli kültür mirası olması sebebiyle, Kültür ve Turizm Bakanlığı, inşaatı devam eden Zipline Projesi’nin durdurulması için Bakanlığınıza herhangi bir başvuruda bulunmuş mudur?
3- Hangi gerekçelere dayanarak Zipline Projesi inşaatı yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur? Dünyanın gözbebeği konumunda olan bir bölgeye beton dökülerek bu inşaatın yapılmasına izin veren Ortahisar Belediyesi ruhsat vermiş midir? Ruhsat verilmemiş ise Ortahisar Belediyesi neden müdahale etmemiştir?