CHP’li Şahin’den belediyelerde toplumsal cinsiyet eşitliği komisyonu kurulması için kanun teklifi!

CHP’li Şahin’den belediyelerde toplumsal cinsiyet eşitliği komisyonu kurulması için kanun teklifi!
25 Ocak 2022 14:07

CHP Hatay Milletvekili ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi Av.Suzan Şahin, belediyelerde katılımcı yönetimi sağlayacak mekanizmaların yerel düzeyde oluşturulması, yerel yönetimlerin planlama ile karar süreçlerine kadınların ve toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısının dahil edilmesi, yerel yönetimler ile kadın kuruluşları arasında diyalog ve işbirliği alanlarının gelişmesi amacıyla belediyelerin ihtisas komisyonları arasına Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu’’ adında bir komisyonun daha eklenerek kurulmasını istedi.

 

 

 

Belediye hizmetlerine eşit düzeyde erişim sağlanması, büyükşehir bütçelerinin toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme esas alınarak yapılması, yönetim kademelerinde kadınların temsiliyetinin artması, kadın dostu belediyecilik anlayışı ile belediyelerinin vatandaşlara sunduğu ekonomik, sosyal ve siyasi fırsatlardan kentte yaşayan herkesin eşit biçimde yararlanabilmesi için büyükşehir belediye meclislerinin ihtisas komisyonları arasına “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonunun’’ eklenmesi gerektiğini söyleyen CHP’li Şahin TBMM’ye sunduğu kanun teklifinin gerekçesinde, ‘‘Toplumsal cinsiyet, biyolojik farklılıkların ötesinde kadına ve erkeğe toplum tarafından yüklenen rol ve sorumlulukları ifade etmede kullanılan bir kavramdır. Kadın ve erkeğin toplumsal ilişkiler içerisinde eşit olmayan şartlarda yaşamlarını devam ettirmeleri toplumsal cinsiyet eşitliğini gündeme getirmiştir. Toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın ve erkeğin toplumda imkanlardan eşit şekilde yararlanmaları ve eşit haklara sahip olmaları anlamına gelmektedir. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin, sadece bazı alanlarda sağlanmasının yetersiz kalacağı görüşünden hareketle bütün plan ve programlara dahil edilmesinin gerekliliği artık dünya genelinde kabul edilen bir gerçektir. Toplumsal cinsiyet eşitliği, kadınlar ile erkeklerin toplumdaki imkanlardan eşit şekilde yararlanmaları, hakların kullanımında cinsiyetlerinden ötürü bireylerin farklı muameleler görmemeleri ve hayatın her alanında fiili eşitliğin sağlanmalıdır.’’ ifadelerini kullandı.

 

 

‘TOPLUMSAL EŞİTLİĞİ İÇSELLEŞTİREN BİR KÜLTÜR YARATMALIYIZ’

 

 

Büyükşehir Belediyelerinde kurulması zorunlu olan imar ve bayındırlık komisyonu, plan ve bütçe komisyonu, eğitim, kültür, gençlik ve spor, ulaşım komisyonların arasına “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu” eklenerek ve toplumsal cinsiyet eşitliği komisyonunun kurulmasının zorunlu olmasını isteyen Suzan Şahin, ‘‘Toplumsal eşitlik, toplum içerisindeki tüm insanların eşit haklara ve toplumsal hizmetlere eşit erişime sahip olmalarıdır. Söz konusu yükümlülükleri yerine getirme konusunda yerel yönetimlerin toplumsal eşitliği sağlamaya yönelik çeşitli mekanizmalar işletmesi mümkündür. Yerel yönetimlerin toplumsal eşitliği içselleştiren bir yerel ve kurumsal kültürü üretmesi, sürdürülebilir kılması ve uygulanabilir hale getirmesi her geçen gün daha gerekli hale gelmektedir. Toplumcu ve eşitlikçi politika ve yaklaşımlarla toplumsal eşitlik biriminin oluşturulması gerekmektedir. Böylece belediyelerin kurumsal gelişimini toplumsal eşitlik politikalarıyla olgunlaştırabilmeleri mümkün olacaktır. Anayasanın eşitlik ilkesi gereği zorunlu olmasını istediğimiz “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu” belediyelerin diğer birimleri ile koordineli olarak çalışarak, toplumsal eşitlik alanında izleme, değerlendirme, raporlama, araştırma, rehberlik ve danışmanlık faaliyetlerinde bulunabilir, böylece kadınların kentte ve yönetimde söz sahibi olabilir.’’ dedi.

 

 

Temiz suya erişim, sağlıklı ve güvenli sokaklar, ucuz konut, yaygın ve ucuz toplu ulaşım gibi gündelik hayatı kolaylaştıran, iyileştiren ve yaşam kalitesini yükselten kararların birçoğu yerel düzeyde ve yerel organlarla alınan kararlar ve yapılan uygulamalarla hayata geçirildiğinin altını çizen CHP Hatay Milletvekili ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Üyesi Suzan Şahin, ‘‘Bu kanun teklifine iktidar, muhalefet tüm milletvekillerinin destek vermesini ümit ediyorum. Bu kararla uygulamalarda toplumsal cinsiyet eşitliği bakışı ile hareket edilmesi, kadınların siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel alanda haklarını kullanma, fırsat ve kaynaklara erişim ve hizmetlerden yararlanma açısından fiilen eşitliği sağlayacaktır. Bu nedenle TBMM’ye sunduğum kanun teklifim ile fiili eşitliğin sağlanması açısından önemli bir başlangıç olarak büyükşehir belediyelerinde “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu” kurulması zorunlu tutulacak.’’ dedi.

Kadın-Erkek eşitliğinin herkes için temel bir hak ve demokrasi için gerekli bir değer niteliğinde olduğunun altını çizen Suzan Şahin, bu hakkın hayata geçirilmesi için kanunen tanınmasının yanı sıra yaşamın her alanında etkili uygulanmasına ihtiyaç olduğunu belirterek kanun teklifinin mecliste kabul edilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.