CHP’li Şahin’den Bakan Yardımcısına tepki: Ormanlarımızı korumanız gerekirken, talan edilmesine izin veriyorsunuz!

CHP’li Şahin’den Bakan Yardımcısına tepki: Ormanlarımızı korumanız gerekirken, talan edilmesine izin veriyorsunuz!
13 Temmuz 2021 13:18

CHP Balıkesir Milletvekili Op. Dr. Fikret Şahin, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerine yapılan görüşmeler esnasında endüstriyel sektörün geliştirilmesi gerekçesiyle Tarım ve Orman Bakanlığına ormanlık alanlarda hava ayrıştırma tesisleri kurulmasına izin verme yetkisi veren düzenlemeye tepki göstererek Tarım ve Orman Bakan Yardımcısına görevini hatırlattı. Şahin, “Orman Bakan Yardımcısı olarak ormandan yana olmanız gerekirken, Sanayi Bakan Yardımcısı gibi konuşuyorsunuz. Sizin bu yasal düzenlemeye karşı çıkan ilk kişi olmanız gerekiyor.” dedi.
Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı konuşmada ormanlık alanlar üzerinde hava ayrıştırma tesisleri kurulmasının yeni orman katliamlarına davetiye çıkartacağını savunan Şahin, “ Hava ayrıştırma tesisleri dağlık alanlarda da kurulabilir, oradaki oksijeni ve azotu tankerlerle tesise getirerek kullanabilirsiniz. Hali hazırda demir-çelik, bakır, alüminyum ve ağır sanayi tesislerinin bulunduğu ormanların içerisinde hava ayrıştırma tesislerinin kurulması yeni doğa ve orman katliamlarına davetiye çıkartmak demektir. Bu kanun teklifiyle kişilere özel düzenlemeler yapıldığı ortadadır. Orman Bakan Yardımcısı olarak üzerinizde vebal var. Buna izin vermeyin.” ifadelerini kullandı.
Şahin şöyle devam etti;
“Hali hazırda ormanlık alanlarımızda yapılmayan faaliyet, kurulmayan sanayi tesisi kalmadı. Orman Yasası defalarca değişikliğe uğradı. Meclis’e getirilen bu torba kanunla ormanlarımız rant uğruna yeniden hedef alındı. Ormanlık alanlarda kurulmasına izin verilen maden ocağı, atık depolama alanı, turizm tesisi, HES’ler ve elektrik nakil hatları hali hazırda orman yangını riskini artırırken, bu alanlarda bir de hava ayrıştırma tesisleri kurulması ormanlarımızın iyiden iyiye talan edilmesinin önünü açmaktadır. Tarım ve orman alanlarının korunduğunu iddia edenler, her geçen yıl ormanlarımız içinde sanayi tesisleri kurulmasına izin veriyor. Bu talan düzenini bitireceğiz.”