CHP’li Şahin’den Bakan Koca’ya tepki: Şehir hastanelerinin binaları devletin değil; şirketlerin!

CHP’li Şahin’den Bakan Koca’ya tepki: Şehir hastanelerinin binaları devletin değil; şirketlerin!
1 Temmuz 2021 10:46

CHP Balıkesir Milletvekili Op. Dr. Fikret Şahin, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın parlamento muhabirlerine yaptığı, “Şehir hastaneleri bina ve arsaları devletindir. Bir devir söz konusu değildir. hastaneler de, binalar da, arsalar da devletindir.” açıklamalarına tepki gösterdi.

 

 

 

Şahin, “Evet arsalar devletin ancak binalar devletin değil. Binaları yapan şirketlere 25 yıl boyunca kira ödemesi yapıyoruz. Sağlık Bakanlığı bütçesinde her yıl kira bedeli altında gider kalemi belirtiliyor. Sağlık hizmetlerinde söz sahibi artık bakanlık değil, şirketler.” dedi.

 
Devletin kendi arsası üzerine şirketler tarafından yapılan binalar için Sağlık Bakanlığı’nın her yıl döviz bazında kira ödemesi yaptığını belirten Şahin, “Sayın Bakan’a sormak istiyorum. Şehir hastaneleri devletin ise neden bu binalar için her yıl dövizle yüklü miktarda kira ödemesi yapıyorsunuz? Sağlık Bakanlığı Mali Tablolarına göre 2021 Ocak ayına kadar son üç yılda şehir hastaneleri için 9 milyar 549 milyon lira kira ödemesi yapıldı. 2021 yılı bütçesinde de kira bedeli olarak Sağlık Bakanlığı, 9 milyar 979 milyon lira bütçe ayırdı. Şu an itibariyle ve önümüzdeki 25 yıl boyunca şehir hastaneleri devletin değil, şirketlerindir.” ifadelerini kullandı.
Geçen hafta Danimarkalı bir şirkete beş şehir hastanesinin işletme haklarının devredildiğini belirten Şahin, “Sayın Bakan, arsa ve binaların satışının söz konusu olmadığını belirterek, hastane işletmelerinin yabancı şirketlere devrini gözden kaçırmaya çalışmaktadır.” dedi. Ayrıca Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya Anayasanın sağlıkla ilgili 56’ıncı maddesini de anımsatarak çağrıda bulunan Şahin şunları söyledi;
“Anayasamıza göre sağlık hizmetleri tek elden yürütülmelidir. Sağlık Bakanlığı ise sağlık hizmetinin sağlanmasında tek yetkili otoritedir. Şuan ki haliyle şehir hastanelerinin hizmet sözleşmeleri Anayasamızın 56’ıncı maddesine aykırıdır. Şehir hastaneleri modeliyle birlikte şirketler, sağlık hizmetlerinin sunumuna ortak edilmiş hatta onun da ötesine geçilerek patron konumuna getirilmişlerdir. Sağlık hizmeti bir kamu hizmetidir. Vatandaşlarımızın almış olduğu sağlık hizmetleri üzerinden yabancı şirketler tarafından sömürülmesine izin verilmemelidir. Sayın Bakan’a görev ve sorumluluklarını hatırlatmak bizim tarihsel görevimizdir. Sayın Sağlık Bakanı’na sormak istiyorum. Siz kimin Bakanısınız? Milletin Bakanı mısınız? Yoksa şirketlerin mi?”

 

 

tablo1