CHP’li Şahin’den ‘Andımız’ için kanun teklifi

CHP’li Şahin’den ‘Andımız’ için kanun teklifi
29 Mart 2021 15:00

CHP Balıkesir Milletvekili Op. Dr. Fikret Şahin, Öğrenci Andının yeniden okutulması için kanun teklifi verdi. Şahin, “Öğrenci Andının amacı; çocuklarımıza ümmet ve ırkçılık kavramları yerine ‘Türk Ulusu’ bilinciyle yurt ve millet sevgisini aşılamak, doğruluk ve çalışkanlık gibi erdemleri kazandırmaktır. Andımız, Millet iradesinin tecelli ettiği Gazi Meclisimizde yasalaştırılarak yeniden okutulmalıdır.” dedi.

 
Öğrenci Andının Anayasa’nın başlangıç metnine, Cumhuriyet’in niteliklerini tanımlayan Anayasa’nın 2’inci ve Türk vatandaşlığının tanımlandığı 66’ıncı maddesine uygun olduğuna dikkat çeken Şahin, “Atatürk Milliyetçiliği ırkçılığı reddeder, demokrasiyi hedefler, dünya ile barışık diğer milletleri ne hakir ne de kendinden üstün görür. Andımız, Anayasamıza uygunluğunun yanı sıra, Milli Eğitim Temel Kanunu ve İlköğretim ve Eğitim Kanununa da uygundur. 80 yıl boyunca okutulan Andımızın kaldırılması milletimizin vicdanını derinden yaralamıştır. Türkiye Cumhuriyeti topraklarında Türk’üm demek böylece yasaklanmıştır. Yerli ve milli olduğu iddiasında olan ve her fırsatta tek millet, tek devlet diyen mevcut iktidarın Cumhuriyetimizin özünü oluşturan Öğrenci Andını yasaklaması bu iktidarın çelişkisini gözler önüne sermektedir.” ifadelerini kullandı.

 
TBMM’de gerçekleştirdiği basın toplantısında Andımız ve İstiklal Marşı’nın karşılaştırılması konusundaki tartışmalara da değinen Şahin şunları söyledi;

 
“İstiklal Marşı, bir ulusal bağımsızlık marşıdır. Kurtuluş Mücadelemiz sonrasında Anadolu topraklarının özgürleştirildiğinin, egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğunun tüm dünyaya ilan edildiği milli marşımızdır. Ancak, Andımızın bir yemin metni olarak İstiklal Marşımızla karşılaştırılması doğru değildir. İstiklal Marşı’nı gönülden, isteyerek ve hissederek okuyan nesiller yetiştirmek istiyorsak, Andımız okullarımızda yeniden okutulmalıdır. Sonuç itibariyle Andımız, Türkiye Cumhuriyeti’ne bağlı, çalışkan, doğru ve erdemli nesillerin yetişmesini amaç edinmekte, Türküm demek ise milli birlik, beraberlik ve tüm toplumun ortak kaderini temsil etmektedir. Anayasamızın 66. maddesinde; “Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk’tür.” hükmüne yer verilmiştir. Türk kelimesi bir ırkı değil, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yaşayan, dili, ırkı, rengi, cinsiyeti, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi ne olursa olsun tüm vatandaşların bir araya gelerek oluşturdukları, herkesi kapsayan ve kucaklayan milletin ortak adıdır. Türk milleti ifadesi ise belli bir ırk ve etnisiteyi tanımlamayıp, kapsayıcı ve birleştirici bir kavramdır. Dolayısıyla Türküm demek ırkçılık kavramı ile ilişkilendirilemez. Bu bağlamda, Öğrenci Andındaki kavramlar ve ilkeler Anayasamızda yer alan kavram ve ilkelerle aynı doğrultudadır. AKP iktidarı kimlerin isteğiyle ve hangi gerekçeyle Andımızın yasaklandığını milletimize açıklamak zorundadır. CHP olarak bizler halkımızın büyük çoğunluğunun da talebi olan Andımızın okullarımızda tekrar okutulmasını talep ediyor, Gazi Meclisimize sunduğumuz kanun teklifinin ise milli değer ve hassasiyeti olan tüm siyasi partiler tarafından desteklenmesini ümit ediyoruz.”