CHP’li Şahin: Kişi başına düşen sağlık harcamalarında sondan üçüncüyüz!

CHP’li Şahin: Kişi başına düşen sağlık harcamalarında sondan üçüncüyüz!
22 Ocak 2023 10:04

OECD Sağlık Raporu, Türkiye’nin sağlığın her alanında son sıralarda kaldığını gösterdi. Şahin “Almanya, sağlık alanında kişi başına 4 bin 831 Euro harcama yaparken, ülkemizde 908 Euro’da kaldı. Veriler çöküşün kanıtı” dedi.

 

 

Hükümetin sağlığa ayırdığı bütçe 2022 yılında da azaldı. OECD verilerine göre, sağlık alanının her kategorisinde Türkiye, 38 ülke içerisinde son sıralarda yer aldı. İktidarın sık sık “Bizi kıskanıyorlar” dediği Almanya’nın sağlıkta kişi başına 4 bin 831 Euro harcama yaptığı, bu rakamın Türkiye’de 908 Euro’da kaldığı görüldü.

CHP Balıkesir Milletvekili Dr. Fikret Şahin, bu verilerin Türkiye’de sağlıkta çöküşün bir kanıtı niteliğinde olduğunu belirterek “Türkiye, kişi başına düşen sağlık harcamalarında AB üyeleri ve aday devletle arasında sondan üçüncü sırada. Sağlığın piyasalaşartığı ortamda bu rakamlar şaşırtıcı değil” dedi.
Veriler gösterdi
BirGün’den Sibel Bahçetep’nin haberine göre Avrupa Birliği Uyum Komisyon ve Sağlık Komisyon Üyesi de olan Dr. Şahin, BirGün’e yaptığı değerlendirmede, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) 2022 yılı için yayımlanan verilerine dikkat çekti.

Şahin “Türkiye, sağlık harcamalarının gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) oranında ve kişi başına düşen sağlık harcamalarında Avrupa Birliği ülkeleri ve aday ülkeler arasında son sıralarda yer almaktadır. OECD 2022 verileri ülkemizin sağlık alanında nasıl bir çöküşün içinde olduğunu kanıtlar niteliktedir” diye konuştu.

 

 

Almanya 5 kat fark attı
Bu durumun sağlığın piyasalaşmasının sonucu olduğunu söyleyen Şahin, Almanya ve Türkiye’yi karşılaştırarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“AKP’li yetkililer tarafından sıkça Türkiye’yi kıskandığı iddia edilen Almanya, sağlık alanında kişi başına yaptığı 4 bin 831 Euro ile Türkiye’nin 5.5 katı miktarında harcama yapmıştır. Komşumuz Yunanistan bin 731 Euro ile 2 kat, AB üye ülkeleri arasında son sırada bulunan Romanya ise bin 428 Euro ile ülkemizden 1.5 kat daha fazla sağlığa para harcamıştır. Yine 27 AB üyesinin kişi başına sağlığa harcadığı miktar 3 bin 159 Euro ile Türkiye’nin ortalama 3.5 katı olmuştur.

Bunun yanı sıra, OECD 2022 raporuna göre Türkiye, sağlık harcamalarının GSYİH’ya oranında yüzde 4,6 ile 38 ülke arasında son sırada yer almaktadır. AB üye ülkelerinin ortalama yüzde 10,9 harcama yaptığı bir ortamda, aday statüsünde olan ülkemizin nerdeyse 2.5 kat daha az bir harcama yapması kabul edilemez. Karşılaştığımız bu tablo, AKP yönetimi ve mevcut Sağlık Bakanlığı’nın ekonomi ve sağlıkta sınıfta kaldığının en önemli göstergesidir.”