CHP’li Şahin: İskenderun pis kokuya teslim ediliyor!

CHP’li Şahin: İskenderun pis kokuya teslim ediliyor!
12 Mayıs 2021 09:26

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, İskenderun limanına gelerek buradan başka bölgelere tahliyesi yapılan Angus ve koyunların yaydığı koku ile sineklerin kenti esir almaya devam ettiğini ve bunun İskenderun’un en önemli sorunu olduğunu söyleyerek açıklamalarda bulundu. Gemilerden yayılan koku ve sineklerin Hatay halkının sağlığını tehdit ettiğini belirten Şahin ölü Angusların karaya vurması konusunda yetkilileri göreve çağırdı.

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Suzan Şahin, İskenderun limanına gelerek buradan başka illere nakliyesi yapılan canlı hayvanların yaydığı koku ve sineklerin kenti esir almaya devam ettiğini ve bunun İskenderun’un en önemli sorunu olduğunu söyleyerek açıklamalarda bulundu. 2018 yılından bu yana birçok kez TBMM gündemine getirdiği canlı hayvan ithalatı sorunu ile yaptığı tüm başvuru ve şikayetlerin sonuçsuz kaldığını, İskenderun halkının mağdur duruma düştüğünü belirten Şahin yaptığı açıklamada ‘‘Geçtiğimiz hafta İskenderun açıklarına demirleyen canlı hayvan taşıyan gemilerin yükünü günlerdir boşaltmaması İskenderun halkını canından bezdirdi. Uzun zamandır İskenderun’da en büyük şikayet konusu olan ve İskenderunluların da tepkisini çeken yurtdışından getirilen ve canlı hayvan taşıyan gemilerin çevreye yaydığı pis koku, sinek ve hastalıklar halk sağlığını doğrudan etkilemektedir. Angus meselesiyle ilgili yıllardır verilen onlarca söze rağmen ne yazık ki hala sorunun giderilmemiş olması İskenderunluları balkonlarında dahi oturamaz hale getirmiştir. İskenderunlular bir an önce çözüm beklemektedir. Gemiler, angus ve koyunlarla beraber bu hayvanların dışkıları ve ölü hayvan leşleri içindeyken limana yanaşıyor. Gemilerden şehre yayılan koku ve sinekler insan ile çevre sağlığını tehdit eder boyutta. Türkiye’de tarım ve hayvancılığı bitirmek isteyen politikalar izleyen AKP iktidarı bu yetmiyormuş gibi bir de ülkemizi yurt dışından et ithal eden bir ülke durumuna düşürdü. Bu işi de doğru düzgün yapmayarak toplum ve çevre sağlığını ciddi tehlikeye atacak mikrop yuvası bu gemilerin limanlarımızda denetimsiz olarak girip çıkmasına göz yumuyor.’’ dedi.

 

 

İSKENDERUN PİS KOKUYA TESLİM EDİLİYOR!

 

 

 

İskenderun’a gelen Angus ve koyun gemileri ile ilgili yaşanan sorunları milletvekili olduğu 2018 yılında bu yana bir çok kez meclis gündemine getirdiğini, bakanlık yetkilileriyle görüştüğünü ancak bir sonuç alamadıklarını ifade eden Suzan Şahin, İskenderun’u felç eden koku ve pisliğin İskenderun ve bölge halkını isyan ettirdiğini söyleyerek ‘‘Yıllardır İskenderun limanına getirilen, pis koku ve hastalık yayan canlı hayvan ithalatının olumsuz sonuçlarını dile getiriyor, konunun çözülmesi için yetkililere çağrıda bulunuyoruz. Ancak söz konusu gemilerin limanda uzun süre bekletilmesi, boşaltılmaması geçtiğimiz hafta yaşadığımız gibi mikrop yuvası hayvan leşlerinin kıyıya vurmasına kadar olumsuz sonuçlara neden olmaktadır. Neredeyse bir haftaya yakın süre limanda demirleyen gemiden yayılan kokular esintiyle birlikte Denizciler, Sarıseki, Karayılan, Modernevler, Sakarya bölge halkı tarafından tepkilere neden olurken, yoğun koku ve sivrisinek nedeniyle büyük sorunlar yaşanmaktadır. İskenderun limanına gelerek buradan başka bölgelere tahliyesi yapılan Angusların bazıları denize düşmüş bazı hayvan leşleri de denize atılmış durumda. Gemilerdeki koku ise şehrin tüm bölgelerini etkisi altına almakta. Ölen hayvanların leşlerinin denize atıldığı iddiaları ise bu kabul edilemeyecek bir konu. Gemilerden yayılan pis koku, insan sağlığını ve çevre sağlığı üzerinde yarattığı etkiler nedeniyle Akdeniz’in incisi güzel İskenderun’umuzu yaşanılmaz hale getirmektedir. Yaşanan sorunlar İskenderun halkını sahipsiz hissettirmektedir. Çevre Bakanı ve tüm yetkilileri göreve davet ediyorum; derhal İskenderun’daki bu canlı hayvan getiren gemilere gerekli denetimler yapılmalı ve şehri felç eden kokuya bir çözüm bulunmalıdır. Hatay halkı artık söz değil gerçek çözüm bekliyor” dedi.

 

 

YERLİ HAYVANCILIK DESTEKLENMELİ

 

 

Canlı hayvan ve kırmızı et ithalatının başladığı 2010 yılından bu yana ülkeye giren hayvanlar ile 7 hastalığın da ithal edildiğini daha önce defalarca dile getirdiğini ancak sonuç alınamadığını belirten CHP’li Şahin, canlı hayvan sevkiyatının halkın yaşadığı meskun mahal alanlarına uzak bölgelerde yapılması gerektiğinin altını çizerek AKP hükümetinin halk sağlığını hiçe sayan bu politikalardan derhal vazgeçilmesi gerektiğini, hayvan ithalatını değil yerli hayvancılığı desteklenmesi gerektiğini söyledi.